POHODA DEŇ_FM 2018

0
1709

Bukahara (DE), Noisecut a Nora Ibsenová, Katarzia a Pjoni, Puding Pani Elvisovej, The Wilderness, Funny Fellows, DŌMU (DE), dné (CZ) a Nina Rosa vystúpia už budúcu stredu 16. mája na Pohoda Dni_FM. V dvoch koncertných štúdiách, vo foyer a na chodbách Slovenského rozhlasu na vás čaká bohatý celodenný sprievodný program. V premiére uvedieme Dokument Pohoda 2017, bude aj obľúbený formát pre milovníkov literatúry Čau o piatej (Štrpka a Štrasser), vo foyer si budete môcť zatancovať s Morongovcami, zabaviť sa pri trikoch kúzelníka Talostana, zahrať si proti nám stolný futbal a dozviete sa aj viaceré novinky 22. ročníka Pohody počas oficiálnej tlačovej konferencie.

Špičkoví hudobníci z kapely Bukahara miešajú gypsy jazz, swing, reggae s balkánskymi a arabskými vplyvmi. V dnešnej digitálnej dobe produkujú výlučne analógovú hudbu, ktorá azda najviac pripomína tvorbu kapiel ako Beirut či Mumford and Sons. Portál Quantara o nich na záver článku s názvom Global Buskers napísal: „Koncert Bukahara? To je  jednoducho večer čistého potešenia.“ Nová senzácia nemeckej scény Bukahara poteší okrem tohtoročnej Pohody aj návštevníkov Pohoda Dňa_FM. 

„Šikovne namiešané rytmy a zvuky, oživené elektrickými aj akustickými gitarami a nad tým všetkým sympatická speváčka s mierne zastretým neopočúvaným, silným hlasom… Robia normálne, počúvateľné pesničky,“ napísal o kapele Noisecut ešte v roku 2008 Juraj Kušnierik. V tom roku ovládli vôbec prvé Radio Head Awards. Ich vystúpenie so speváčkou Norou Ibsenovou bolo aj jedným z najsilnejších momentov 10. ročníka slávnostného udeľovania cien. Ďalší silný koncert sľubuje aj spojenie Katarzie a Pjoniho (Jonatan Pastirčák). Ich originálna zmes indiefolku a elektroniky nás zaujala už na Koncerte pre Jána a Martinu v Nitre. Obaja sú taktiež víťazmi Radio Head_Awards. Katarzia za singel Kde sa slzy berú a Pjoni za eponymné EP v rámci dua Pjoni & Ink Midget. Pjoni nedávno zaujal zahraničných hudobných profesionálov v rámci listening session na showcaseovom festivale Sharpe.

Tvorba kapely Puding Pani Elvisovej prináša svojskú odpoveď na britpop, takzvaný mohérpop. Pri ňom experimentujú s prvkami elektronickej tanečnej hudby. V 2015-tom vydali zatiaľ najnovší album Tektonika. Na Pohoda Dni_FM sa môžete opäť presvedčiť, prečo majú 3 „rádiohlavy“ pre najlepšiu koncertnú kapelu. Headbanger_FM uviedol The Wilderness minulý rok slovami: „Dáša Fon Fľaša o nich hovorí ako o najlepšom slovenskom punku, podľa Shootyho nahrali slovenský Nevermind a Sveťo Korbeľ ich označil za svoju najobľúbenejšiu slovenskú kapelu.“  Denis Bango je génius, ničiteľ gitár a skvelý kurátor, ktorý pre nás zostavil program v Garáži. Ďalším účinkujúcim je kapela Funny Fellows, ktorá je overeným životabudičom a doplnkom atmosféry nášho festivalového rána. Vystúpi aj ďalší víťaz RHA – Jimmy Pé, ktorý si pred dvoma rokmi odniesol sošku v kategórii elektronická hudba za album Fake Fantasy. Z Lipska príde kapela DŌMU, ktorá je spoločným audiovizuálnym projektom členov sci-fi rockovej kapely Warm Graves, Bells Echo Collective a spoluorganizátora Fusion Festivalu. Návštevníci Pohoda Dňa_FM uvidia aj dné, čo je pseudonym Ondreja Holého. Ondrej oživuje svoje skladby každodennými zvukmi. Vystačí si s klavírom, tlieskaním alebo sláčikovými partmi. Podľa magazínu Fullmoon sa dné stal „patrónom všetkých, ktorí hľadajú cestu z krízy“.

Okrem koncertov a tlačovej konferencie o novinkách Pohody 2018 prinesieme do foyer budovy Slovenského rozhlasu aj tento rok Pohoda Shop. Od ôsmej ráno v ňom spustíme predaj 89 kusov permanentiek za zníženú cenu 89 €. Zároveň si tu budete môcť v tento deň vyzdvihnúť objednávky uskladnené pre osobný odber vo Svätom Jure. Návštevníkov vyzveme aj na súboj v stolnofutbalovom turnaji, ktorého víťazi si domov odnesú lístky na Pohodu. O zábavu pre malých aj veľkých sa postará aj oceňovaný kúzelník Talostan (Najvtipnejšie kúzelnícke predstavenie na Kremnických gagoch či prvé miesto v mikromágii v ČR), Fero a Barbora Morongovci pripravia tanečný workshop a budete si môcť zahrať aj spoločenské hry v kútiku iHRYska. Tým, ktorí nemôžu prísť do Bratislavy osobne, priblíži atmosféru Pohoda Dňa_FM počas celého dňa vysielanie Rádia_FM.

FB event: www.facebook.com/events/174095553421134

 

Čítajte tiež:

Vaša pokožka vám povie, či potrebujete viac vody

Kam tento svet speje – alebo zachráni nás generácia Y či Z

Kristen Bell radí mladým ako sa najlepšie vyrovnať s úzkosťou