Pocta legendám Karlovi Svobodovi a Jozefovi Bednárikovi

0
2513

Tento rok si pripomíname nedožité 80. narodeniny titána československej populárnej, filmovej a muzikálovej hudby skladateľa Karla Svobodu. Na jeho počesť sa koná viacero spomienkových podujatí. Zároveň si pripomenieme 5.výročie úmrtia Jozefa Bednárika a tak sa organizátori rozhodli spojiť tieto dve výnimočné osobnosti.

Navyše jedným z míľnikov umeleckej tvorby Karla Svobodu bol legendárny a megaúspešný muzikál Dracula, na ktorom maestro Svoboda spolupracoval práve s jedinečným slovenským režisérom Jozefom Bednárikom.
Táto spolupráca prerástla v úprimné priateľstvo a pokračovala aj pri ďalších spoločných umeleckých projektoch.

Hudobní fanúšikovia sa môžu tešiť na jedinečné koncerty. Veľkolepá hudobná show Od Lady Carneval k Draculovi.
Pocta dvom legendám a ikonám česko-slovenskej hudobnej a muzikálovej scény.
3 koncerty sa uskutočnia vo veľkých halách v Žiline, Košiciach a Bratislave.
Budete mať jedinečnú možnosť vidieť top českých a slovenských umelcov, ktorí vzdajú hold tvorbe maestrov. Na jednom pódiu sa stretnú Helena Vondráčková, Jiří Korn, Leona Machálková, Daniel Hůlka, Nela Pocisková, Petr Kolář, Juraj Bača a Martin Chodúr.

„Veľmi nás potešila ochota českých a slovenských umelcov, ktorí súhlasili s účinkovaním na týchto benefičných koncertoch,“ tvrdí Štefan Bernát z Nadácie Kvapka nádeje. „Svojím umením vzdajú hold obom umelcom, takže diváci sa môžu tešiť na naozaj exkluzívny výber slovenských a českých umelcov v sprievode symfonického orchestra v jedinečných, pre tieto koncerty pripravených aranžmánoch. Veríme, že diváci budú z týchto „epických“ skladieb nadšení a možno zažijú aj nejedno neočakávané prekvapenie.“

Galakoncert hviezd

Benefičný galakoncert z najväčších popových, filmových a muzikálových hudobných hitov doplní veľkoplošná videoprojekcia s dobovými zábermi aj komentármi súčasníkov oboch tvorcov. Hudobné čísla bude sprevádzať Štátny komorný orchester pod taktovkou Adriana Kokoša. Nebudú chýbať svetelné efekty, scénický tanec, ani rozhovory s umelcami, zábery z príprav muzikálov, nahrávania hudby, ukážky z filmov, dokumentárne zábery z divadelných skúšok a oveľa viac.

Časť výnosu z koncertov Od Lady Carneval k Draculovi venuje organizátor Nadácii Kvapka Nádeje a Nadácii Jozefa Bednárika.

Koncerty sa uskutočnia:

  • 20. októbra 2018 v Žiline, Tipsport Aréna
  • 24. októbra 2018 v Košiciach, Steel Aréna
  • 7. novembra 2018 v Bratislave, Zimný štadión Ondreja Nepelu

Režisérsky má koncerty pod palcom Karol Vosátko.
Večer bude rozdelený do troch celkov.
Prvá približne 30 minútová časť bude venovaná populárnym piesňam a hitom Karla Svobodu.
Druhý 40 minútový blok bude zameraný na filmovú a televíznu hudobnú tvorbu.
Tretia a najväčšia časť v rozsahu 60 – 70 minút prinesie muzikálovú tvorbu Karla Svobodu s dôrazom na jeho spoluprácu s režisérom Jozefom Bednárikom.

Vstupenky, o ktoré je už teraz veľký záujem, si možno objednať na Predpredaj.sk.

Martin Chodúr chystá prekvapenie

Rok 2018 sa nesie u Martina Chodúra v znamení veľkých orchestrov. Nakrúca svoj vianočný album so sprievodom Janáčkovy filharmonie. A na koncertoch Od Lady Carneval k Draculovi si zaspieva s veľkým orchestrom, takže originálne piesne budú znieť ešte inak, monumentálnejšie.

 „Pripravil som pre návštevníkov aj také malé prekvapenie, ktoré však zatiaľ neprezradím,“ usmieva sa Martin Chodúr. Na koncertoch pod záštitou Kvapky nádeje už spieva asi 7 rokov, takže sa veľmi teší.
S hudbou Karla Svobodu žije vraj už od útleho detstva a hoci sa s ním osobne nikdy nestretol, určite by si padli do oka. „S Jožkom Bednárikom som sa stretol pred rokmi v šou Let´s Dance, keď bol v porote. Vždy som obdivoval, aký vie byť elegantný. Keď mal niekoho hodnotiť, úžasne si vedel pripraviť svoju hodnotiacu glosu a na troch minútach povedal strašne veľa. Bol to neuveriteľnej talentovaný človek, tiež veselý, takže mám naňho len tie najlepšie spomienky,“ dodáva pre LepšíDeň.sk Martin Chodúr.