Nikon Coolpix P7700: kompakt s dobrým svetlom, zoomom aj nastaveniami

0
1543

coolpix P7700Z dielne Nikon je už nejaký čas na trhu model P7700 ponúkajúcu peknú ostrosť snímkov a niekoľko ďalších svojich predností. Cenovo sa u nás pohybuje od 360 EUR a určenie môže byť pokojne pre pokročilejšieho milovníka fotografovania a nakrúcania zároveň, prípadne pre univerzálne fotografovanie pre tých, čo neradi ťahajú ťažké, alebo len veľké zrkadlovky. Veľkou prednosťou je f2 svetelnosť 28-200 mm objektívu a k tomu vlastnosti ZOOMu tohto objektívu. Síce bez hľadáčika, no s výklopným 3-palcovým displejom s jasnými farbami, ktorý je viditeľný v každých svetelných podmienkach a pokiaľ aj nie, nakloníte si ho podľa svojho želania. Pri nízkych ISO pá perfektné snímky, hoci šum sa môže objaviť už pri 800, alebo 1600 ISO, záležiac od prostredia a podmienok použitia.

Prvé dojmy
Coolpix P7700 sa k nám do redakcie dostal len náhodou. Už na prvý dotyk prekvapil ľahkosťou a to aj v prípade, ak sa v prístroji nachádza batéria, mimochodom presný model EN-EL14, ktorá sa nachádza aj napríklad v novšom Nikon D3100. Prvé, čo udrie do očí je na rozdiel od iných už u nás testovaných modelov, vyklápací displej. Je pravdou, že vyklápanie tohto displeju z počiatku možno ani nebudete brať ako plus pri bežnom fotografovaní. Oceníte ho však najmä pri nakrúcaní videa a fotografovaní v krkolomných pózach a v neposlednom rade treba oceniť možnosť zakrývania displeja. Ak totiž prenášate fotoaparát, displej je možné preklopiť a kryť ho tak pred poškodením, poškriabaním a oterom. Po týždňovom testovaní Coolpix A, kde nebolo nutné mať žiaden kryt, si opäť zvykám, že objektív kryje odnímateľný kryt. Poteší veľmi pekná grafika displeja, pre nikoňákov dôverne známe funkcie tlačidiel, celkovo až dve tlačidlá Fn a slušný ZOOM.

Coolpix P7700 test
MAKRO Fotografia ISO 100, čas 1/500, svetlo F/2

Coolpix P7700 test
Zoomom na plaché zvieratá, objektív na 43mm, ISO 100, čas 1/200, svetlo F/4

Vzhľad Coolpix P7700
Čierny Coolpix P7700 má plastové vyhotovenie, ľahké, pri väčšej ruke môže mierne prekážať tlačidlo Fn pod objektívom, inak sa drží bez žiadnych problémov. Vpredu na hrubšej časti, ktorá sa uchopuje do pravej ruky, sa nachádza koliesko pre úpravu času. AF svetlo, výsuvný objektív a v dostupnosti prstov pod objektívom programovateľné tlačidlo Fn. Vrch prístroja sa skladá z pohľadu od ovládacej časti prístroja na pravo z mechanicky vysúvateľného blesku, otáčavého výberu manuálnych nastavení (WB, ISO, BKT, vlastné režimy) a portu pre blesk. Spomínané otáčavé tlačidlo má na výber používané funkcie, je ihneď otáčavé bez poistky a v prípade, že je požadovaná voľba už nastavená, dostanete sa k nej po stlačení tlačidla, ktoré tvorí stred otáčavého kolieska. Praktické a hodnotiteľné ako plus takto riešeného tlačidla. Neúplný stred prístroja tvorí väčšie otáčavé koliesko s výberom režimov, pričom mimo automatiku a klasické manuálne režim P, A, S, M obsahuje aj EFFECTS, SCENE, celkom až tri užívateľské režimy U (U1, U2, U3) a pridajme aj dva režimy nakrúcania videa. Video je prístupné pri pootočení kolieska a nahráva po stlačení spúšte. Pre zapnutie a vypnutie celého prístroja je určené na okrajoch zelenou podsvietené tlačidlo v blízkosti otáčavého kolieska s režimami a na okraji pre palec prístupného tlačidla korekcie expozície v hodnotách -3 až 3. Spúšť je tvorená z kompaktov dôverne známym tlačidlom, ktorého otáčavá páčka zároveň tvorí zoom a ďalšie funkcie pri prezeraní realizovaných snímkov. V tesnej blízkosti je tlačidlo Fn2, druhé programovateľné tlačidlo. Aj napriek dostupnosti ON/OFF a Fn2 sa netreba báť neúmyselného vypnutia, či aktivovania nechcenej funkcie. Práve fakt, že podvedome si na prístroji zvyknete na dosah ukazováka pre spúšť, tvar tlačidla a určitú vzdialenosť otáčavého výberu režimov. Ani pri rýchlej manipulácií sa mi omyl nepodaril. Objektív reaguje aj na zmeny ZOOMu celkom rýchlo.

Coolpix P7700 test

Aktívna ovládacia časť a teda časť v okolí displeja neponúka žiadne extra novinky oproti iným známym prístrojom od Nikonu. Dominantným je určite displej, ktorý je jednoducho vyklápateľný, nie je pretáčavý a tak nasilu skrátka dookola otáčať nepôjde. Je pretočiteľný smerom k fotografovanému a zaklopiteľný, čím tvorí typický displej ako na bežnom kompakte. Po vyklopení sa v priestore neukrýva žiadne ďalšie tlačidlo, či skrytá funkcia. Celkom hore sa nachádza manuálny aktivátor blesku, v strede je tlačidlo DISP, a v priestore dostupnom pre palec pravej ruky je na ľavo od pogumovaného parkoviska pre palec tlačidlo AF-L/AE-L, pod ním PLAY a následne stláčateľné okrúhle štvorsmerové tlačidlo s funkciami ako MAKRO, samospúšť, blesk a zameranie. Spodok tvorí tlačidlo MENU a kôš. Spodok prístroja tvorí závit pre statív, kryt pre batériu a kartu, pričom kartu je možné vybrať aj bez vypadnutia batérie, ktorú istí žltý plastový jazýček. Na boku prístroja sú kryté pripojenia pre externé GPS zariadenie a USB, či HDMI. Celý prístroj je možné nosiť na krku pomocou popruhu upevneného na oboch horných rohoch vo vodorovnej polohe. Ten je čierny so žltými pruhmi typickými pre Nikon.

Fotografovanie
Prístroj je ľahký, jeho ovládanie je jednoduché a tak sa jeho majiteľ nemusí obávať žiadnych noviniek a komplikovaných prvkov. Nemožno ho ihneď zapnúť. Podmienkou pre zapnutie je nutnosť vyklopenia displeja, čo má aj svoju logiku, keďže nemá hľadáčik a bez vyklopenia ani nevidieť, čo je v prístroji. To pre prípad, že ste zvyknutí na poradie najskôr zapnutie a potom prácu v displeji. Fotoaparát dobre reaguje a fotí pomerne rýchlo. Automatické fotografovanie a scénické režimy vlastne nedokážu nijako sklamať. Automatické fotografovanie reaguje rýchlo, pri D-lighting si poradí aj s rôznymi svetelnými podmienkami na jedinej fotografii zároveň a pokiaľ chcete na hotovej snímke robiť nejaké úpravy, fotoaparát ponúka niekoľko možností editácie, selektívnej farby, a ďalších vylepšení. Selektívnu farbu si však napríklad na rozdiel od naposledy testovaného Coolpix A (tri farby), môže vybrať len jedu z farebnej škály a k samotným režimom úpravy sa dostáva nie priamo zo samostatného menu úprav, ale až z položky iného menu. Čo je zdržanie o jednej krok, no nechýba v ňom nič podstatné.

Coolpix P7700 test

Coolpix P7700 test
Ostré snímky a zachovávanie ostrosti aj vzdialených listov a detailov

Manuálne fotografovanie je slušné. Z fotoaparátu reálne docielite, čo potrebujete. Pri manuálnych režimoch fotografovania je možné docieliť všetko, čo potrebujete a od fotoaparátu požadujete. Otáčavé koliesko na ľavo hore umožňuje vybrať nastavenia a v prípade, že nie sú aktívne, stačí stlačiť tlačidlo v strede tohto kolieska a voľba sa aktivuje. Tam je následne na výber viacero hodnôt. ISO, či WB. V nastavení vyrovnania bielej absentuje fotografovanie v tieni, no nachádza sa tu hneď niekoľko vlastných možností nastavení „PRE“ a automatické vyrovnanie bielej, prípadne automatické s teplými farbami. Pri prepínaní týchto možností je priamo viditeľný aktívny displej, čo hneď umožní vidieť rozdiel.

Coolpix P7700 test
Nepriblížený kvet cibule: ISO 100, čas 1/800, svetlo F/2

Coolpix P7700 test
Priblíženie kvetu cibule: ISO 100, čas 1/200, svetlo F/4

Coolpix P7700 test

Coolpix P7700 test
Druhá ukážka priblíženia

Coolpix P7700 test

Coolpix P7700 test
Tretia ukážka priblíženia

Snímky ma nesklamali. Ostrí snímky pri fotografovaní bohatej zelene si zachovávali pri dobrom svetle krásne ostré hrany vzdialenejších listov a konárov a to bez rozpíjania farieb a rozmazania detailov. Dva makrorežimy, ktoré je nutné prepnúť vlastnoručne a nedeje sa tak automaticky, sú nevyhnutné pre fotografovanie blízkych predmetov. Pri bežnom fotografovaní som nemal možnosť nájsť medzi asi 100 fotografií hmyzu a kvetov okolo 10 chybných fotografií, čo je na sto pokusov nie je také zlé. Pri maximálnom priblížení a aj pri dobrom ostrení sa dá pri svetelnosti objektívu F/2.0 a po vyššom pri priblížení docieliť naozaj perfektné rozmazanie okolia (bukeh) a vyniknutie zaostreného objektu. Fotograf, ktorý sa rád pohybuje v prírode a medzi hmyzom, či kvetmi, si môže prísť na svoje, tak ako ja, keďže pre dobrý ZOOM nie je potrebné liezť až do rybníka, ak chcete vážku z blízka. Mne zväčša stačila aj vzdialenosť okolo 1 metra.

Coolpix P7700 test
Ukážka rozmazania pozadia pri zaostrení, ISO 200, čas 1/200 sec., svetlo F/3,5

Coolpix P7700 test
Ukážka zaostrenia na malú vzdialenosť, ISO 100, čas 1/640 s., svetlo F/4

Coolpix P7700 test

Coolpix P7700 test

Coolpix P7700 test
Ukážky fotografie s priblížením a zaostrením na väčšiu vzdialenosť

Nahrávanie videa
Video vo vysokej kvalite Full HD nie je pre tento fotoaparát žiaden problém. Zachytáva dobrý zvuk, dokonca má schopnosť redukcie zvuku vetra, čo ocenia hlavne tí, čo nakrúcajú vonku. Fotoaparát môže mať problém so zaostrením pri častých zmenách zoomu. Po priblížení napríklad pri nakrúcaní v lese sa objektív púšťa do automatického doostrovania, ktoré ide pomaly dovtedy, kým nenájde úplnú ostrosť. Môže sa však stať, že priblížite na detail, ktorý nebude stále doostrený. Pokiaľ sa však nehráte so zoomom neustále počas nakrúcania videa, nečaká na vás takmer žiaden zádrhel. Fotoaparát reaguje pohotovo a výsledné video je editovateľné a spustiteľné priamo vo fotoaparáte. Pri pomalom zoomovaní je len minimálne počuť pohyb objektívu.

Plusy

  • veľmi pekná ostrosť snímkov v rôznych svetelných podmienkach
  • výborný objektív, jeho ZOOM ako aj svetelnosť F/2.0
  • dobrá výdrž batérie (v našom prípade je rovnaká batéria aj v iných modeloch a tak máme po ruke v prípade nutnosti ďalšiu batériu)
  • bohaté možnosti pri nakrúcaní videa
  • otočný 3-palcový displej má funkciu zároveň ochrany tohto displeja

Mínus

  • modelu chýba hľadáčik
  • občasné problémy s ostrením pri automatickom ostrení na makro
  • doostrovanie počas videa by mohlo byť rýchlejšie
  • kryt objektívu je menších rozmerov a je ho nutné strážiť, nie je spojený s fotoaparátom
  • videu môže pri súvislom zvuku okolia, či prúdu vody počas zoomovania kolísať hlasitosť okolia

Pôvodné fotografie
Originálne fotografie nájdete už čoskoro v balíčku na stiahnutie. všetky práva na obsah a použitie fotografií sú vyhradené aj bez uvedenia tejto vety.

Fotoparát poskytlo MCC.sk