Najznámejšie filmové piesne a zvučky – prvých TOP 10

0
7003

Hudba neodmysliteľne patrí do filmu. Pokiaľ je dobrá, zväčša si ju ani nevšimneme, alebo nám film vyprofiluje na toľko, že ak ju počujeme bez filmu, dokážeme si k hudbe pripojiť obraz. Ak je však hudba zlá, zväčša si ju všimneme hneď a pokazí to aj dojem z celého filmu. Nezabudnuteľná a typická hudba pre daný film či sériu je ako logo, či značka. Aj keď niektoré skladby nie sú pôvodne vytvárané pre film, práve vďaka nim sa mohli ešte viac presláviť. Dovolili sme si zostaviť rebríček azda tých najznámejších filmových skladieb.

Pretty Woman (Roy Orbinson)
Julia Roberts a jej nezabudnuteľná úloha šlapky, ktorú vlastne nie až tak zámerne dostane Richard Gere je síce film, ktorý sa dotýka vážnej témy, no je to aj svojim spôsobom rozprávka o tom, že sa z úplného dna dá dostať občas zvláštnou cestou k záchrane. Nezabudnuteľná bola aj ústredná skladba od Roya Orbinsona, ktorý zrejme ani netušil, keď Pretty Woman skladal, že bude ústrednou piesňou k rovnomennému filmu.

Wet Wet Wet – Love is all around
Štyri svadby a jeden pohreb bola známou britskou komédiou plnou britskej angličtiny (občas skutočne strašná na počutie), ale najmä šlo o koktail známych britských hercov vrátane Rowana Atkinsona. Hugh Grant a Andy McDowell však boli hlavné hviezdy a ich láska film ukončila. Každý si však musí pamätať skladbu, ktorá tvorila určitý imidž celému filmu. Wet Wet Wet, veď na konci v daždi naozaj nebol ani jeden z britsko-amerického páriku suchý…

Návrat do budúcnosti
Neopakovateľná trilógia od Stevena Spielberga Návrat do budúcnosti (Back to the Future) mala taktiež svoj nezabudnuteľný soundtrack.

Top Gun
Písať o filmových skladbách a zabudnúť tú ústrednú z filmu Top Gun by podľa niektorých priateľov bola chyba. Kým niekoho nezaujal ani film, pre iných viac ako film znamená skladba. Jej videoklip máte samozrejme pripojený.

Statočné srdce a skladba od Jamesa Hornera
Významný filmovohudobný skladateľ James Horner má za sebou viacero úspešných a známych skladieb. Jednou z jeho naozaj slávnych je tá k filmu Statočné srdce, kde si zahral Mel Gibson.

Queen – Who Wants to Live Forever pre Highlandera
Queen a úžasný Freddie Mercury boli autorom niekoľkých soundtrackov. Dokonca k filmu Highlander minimálne dvom. V hlavných úlohách Christopher Lambert a Sean Conery, v príbehu o nesmrteľnosti, láske, zlu a vlastne aj o záporoch nesmrteľnosti.

Harry Potter
Pre všetky deti sveta, ktorých aspoň trochu bavili príbehy mladého čarodejníka, sa stala ústredná skladba známou. Svojho času by sme počítali deti so zvonením témy Harryho Pottera na tisícky, či milióny. Aj v mojom telefóne by sa jedna taká skladba našla, hoci po vyčíňaní SOZA neviem, či je vôbec slobodné niečo také v mobile držať.

Enya a Pán Prsteňov
Kto z filmových fanúšikov fantasy nepozná skladbu od Enye May it be, zrejme nepozná svet a filmy žánru fantasy. Enya a ej soundtrack k Pánovi prsteňov, hoci jej z textu rozumieme veľmi málo, patrí medzi naozaj najznámejšie skladby právom.

Gladiator
Film Gladiator sa do pamäti zapísal aj výnimočným soundtrackom. Podobne ako pri iných filmoch, aj tu za to mohol oscarový Hans Zimmer. Toto je jedna zo skladieb, ktoré tak radi zneužívajú amatérsky strihači svadieb do svadobných videí na úvod s mixom fotografií mladomanželov.

Nekonečný príbeh a Limahl
Film, ktorý nám s odstupom času pripadá, akoby scenár písali sfetované deti, bol úspešný, rovnako ako neoddeliteľná skladba, ktorá tvorila zvučku v úvode, počas filmu a aj v závere. Skladbu naspieval Limahl a nižšie je k nej videoklip.