Najznámejšie filmové piesne a zvučky – piate TOP 10

0
7166

V poradí celkovo už piaty výber desiatich najlepších a najznámejších filmových skladieb nás opäť prevedie svetom filmu a hudby. Dodnes sme si spomenuli už 50 filmov a ich hudbu. Pre nie všetkých čitateľov sú všetky filmy rovnako známe a tak je ťažko vybrať práve tie, ktoré by boli typické svojimi nezabudnuteľnými songami, ale zároveň aj dejom. Verím, že ďalšia desiatka v pamäti zarytých pesničiek obnoví spomienky na filmové príbehy, alebo aspoň inšpiruje na pozretie niektorého z nich.

Čarodejník z krajiny Oz
Výnimočný film a výnimočný duch, ktorý nezomiera aj po toľkých rokoch. Príbeh, ktorý bol toľko krát vykradnutý a inšpiroval iné rozprávky, paródie, aj hudobníkov svojim soundtrackom. Judy Garland sa stala v 16 rokoch nesmrteľná vďaka tejto úlohy, ktorú minimálne v USA pozná každý jeden žijúci Američan.

Sám doma a John Williams
Sám doma je nezabudnuteľný a u nás tradičný vianočný film, ktorý dokáže stále baviť. Je tiež smutné, že Macaulay Culkin sa ďalej veľmi nepresadil a žije už len z detskej slávy inak nezabudnuteľného ksichtu. Nezabudnuteľná je však aj celá hudba, v podstatnej miere známe hudobné skladby z rôzynch scénok. Hoci by sem právom patrila hudba, keď na vláčikovej dráhe postavené figuríny tvorili siluety domácej párty, alebo hudba hrajúca k scénke objavenia sa dlhoprstých banditov, je tu úvodná skladba, ktorá bude predstavovať tento film v tomto rebríčku. Autorom tejto skaldby je nám už dobre známy John Williams.

Piráti z Karibiku
Naprik tomu, že ide o vekovo čerstvý film alebo ak chcete trilógiu, jej úvodný soundtrack je dnes známy azda všetkým filmovým fanúšikom.

Evita a Don’t Cry for Me Argentina
Nezabudnuteľný životopisný hudobný film o slávnej Evite Perónovej, manželke zatieňujúcej meno a osobnosť jej inak oficiálne mocnejšieho manžela v ťažkých štátnych chvíľach Argentíny spravil z Madony herečku. Ani pred tým a ani potom sa tak herecky neprejavila. Film bol úspešný aj pre jeho soundtrack. Bez neho by upadol do zabudnutia ako mnohé iné životopisné filmy.

5 Element a koncert Pravalaguny
Nezabudnuteľné okamihu filmu spevu modrej mimozemšťanky patria medzi obľúbené scénky filmu a tiež medzi skladby, ktoré sa nám zaryli do pamäte pomerne hlboko.
Kým skladba začína ako operný spev, tá hlavná jej časť sa ukrýva za 3 minútou a 35 sekundou.

Levý kráľ a Circle of Life
Známy animovaný príbeh z dielne Walt Disney mal tiež výnimočný soundtrack, najmä skladbu Circle of Life s prvkami africkej hudby. My ho síce poznáme prespievaný do slovenskej, či českej verzie, no tu je originál.

Posledný Mohykán
Soundtrack filmu Posledný mohykán patrí medzi veľmi známe. Mne osobne nie, ale to nezanemaná, že nie ďalším. Výraznejšia a známejšia ako tie v prvom videu, je skladba od Vangelis vo videu druhom. Len trochu prekvapujú tie írske hudobné prvky.


Smrtonostná zbraň 3 a armádna skladba
Slávna trilógia, ktorá už dávno nie je trilógia s Bruce Willisom v hlavnej úlohe v treťom diely priniesla naozaj zaujímavo naplánovanú krádež svetových zásob zlata. Jeremy Irons vtedy hral zápornú postavu a práve pri ňom hrala skladba, ktorú si fanúšik filmu veľmi dobre pamätá.



Puff Daddy a Jimmy Page so skladbou Come with me pre Godzillu

Do sveta soundtrackov prispel v roku 1998 aj Puff Daddy skladbou pre Godzillu. Poriadna rázna a akčná hudba, ktorá prinúti ožiť aj mŕtveho je taktiež jednou z najznámejších filmových skladieb.

Blbý a Blbejší
Jim Carrey a Jeff Daniels boli v úlohe dvoch bláznov nezabudnuteľný. Jeden z mála filmov, ktorý sa nedočkal priameho pokračovania po rokoch dostal len strašne hlúpy prequel v podobe filmu Ako Harry stretol Loyda. Hudba z pôvodného filmu zostáva živá stále. Pr eniekoho sú tieto skladby známe všetky, minimálne Shaggy a jeho Boomshakalaka, ktorá vo videoukážke dole chýba. Napríklad také Crash Test Dummies a ich výrazne jednoduchý názov skladby Mmmmm – Mmmmm sa hráva v rádiách dodnes. Na priloženej hudobnej ukážke skladba začína v 21 minúte a 45 sekunde.