Na Kysuci sa usadilo 6 000 eur!

0
3789

Aj vám nedal názov článku pokoj a museli ste zistiť, o čo ide? Tak presne o to mi išlo. Ak ste už premýšľali, koľko zelených papierikov tvorí dokopy 6 000 € a ako si pre ne pekne pôjdete, sklamem vás. Síce takmer 6 000 € sa usadilo v Čadci na rieke Kysuca, ale ide iba o spoločenskú hodnotu vtáka, ktorý sa vyskytuje na území Slovenskej republiky. A celý čas hovoríme o potápačovi veľkom, ktorého spoločenská hodnota jedného jedinca je presne 663,87 €. Prečo však 6 000 €? Pozorovateľmi bolo zdokumentovaných 9 jedincov.

Potápač veľký_1

Ide o samicu s 8 mláďatami. Na Kysuci sa im očividne páči, a preto sa tento rok rozhodli zahniezdiť práve na severe Slovenska.

Potápač veľký, alebo ak chcete tak Mergus merganser, je vták, ktorý na Slovensku celkovo hniezdil iba 10-krát. Prvýkrát práve v tomto roku hniezdi aj na rieke Kysuca v Čadci. Tento rok ide o jediné potvrdené hniezdenie na Slovensku. História hniezdenia potápača veľkého nie je bohatá, no o to vzácnejšia. Pán Jaroslav z Čadce je veľkým obdivovateľom potápača veľkého, a preto mi poskytol okrem fotografií aj vzácne informácie o jeho histórii hniezdenia. Najstaršie potvrdené hniezdenie začína v roku 2007:

                              2007    Jalná, rieka Hron

                              2007    Jalná, II

                              2008    Bešeňová, Váh 

                              2009     ?             Hron

                              2010     ?               Hron

                              2012   Senec, Dunaj

                              2013   Levice, Hron

                              2014  Trenčín, Váh

                              2015  Piešťany, Váh

                              2016  Čadca, Kysuca

Potápač veľký sa na našom území považuje za pravidelného migranta. Potápačom sa u nás na Slovensku páči najmä v zime. Svojím pobytom nás ročne poteší od 100 do 500 jedincov. Populačný trend v Európe však mierne klesá, o to väčšiu radosť môžeme mať z jeho zahniezdenia práve na Kysuci.