Kreater 2012 – festival site specific tvorby v Banskej Štiavnici

0
1472

Divadelné umenie, kresba, fotografia a remeslá skĺbiť dohromady a vytvoriť festival? Dá sa to a pomerne úspešne. Mesto Banská Štiavnica pozýva všetkých od 13. do 22. júla na zaujímavé podujatie Kreater, festival site specific tvorby. Už z anglického slova možno vyčítať, že ide o tvorbu pre špecifické miesto. Ak teda hovoríme o festivale a umení, pôjde o tvorbu, ktorá má byť orientovaná pre dané miesto, možno aj lokalitu a najmä podujatie. Pre návštevníkov tak vôbec nečaká jednotvárna šou, ale bohatý program plný kreativity. Ostatne aj samotné podujatie nesie názov, ktorým napovedá, že práve kreativita je základ.

Snaha organizátorov je pomôcť rozvíjať kreatívne myslenie, prácu rúk, fantázie a to všetko aj v spolupráci s profesionálnymi umelcami, študentami umenia a ďalšiu verejnosťou. Divadelné site specific projekty budú realizovať režiséry Emília Luptáková (SK), Sára Šimků (CZ), Martin Mišík (CZ) a umelecké zoskupenia zo Slovenska ako Eqiteatro a Art Kruh. Ich výkon si môže verejnosť pozrieť 20. júla. Celkovo sa objavia a vystúpia umelci a dobrovoľníci zo Slovenska, Česka a Poľska no taktiež aj v menšom počte vystupujúci z Rakúska, Bulharska, USA, Juhoafrickej republiky a ďalších krajín.

„Minulý rok mal KREATER skvelú atmosféru, podarilo sa mu stmeliť umeleckú komunitu, obyvateľov mesta, prišelcov i turistov do jednej kreatívnej bunky. Behom tvorivého procesu vznikli nielen silné priateľské, ale i partnerské vzťahy. Niekoľko týždňov po festivale to v centre Banskej Štiavnice vyzeralo tak, ako by sa festival ani nebol skončil. Veríme, že i tento rok sa nám podarí naplniť verejné priestory umeleckou tvorbou a priniesť obyvateľom i návštevníkom mesta nezabudnuteľné zážitky.“ hovorí autorka projektu Mgr.art. Lucia Kovalčíková.

Tvorivé dielne a podujatia pre všetkých
Objavte aj vy v sebe skrytý talenet, alebo ďalej rozvíjajte svoju chuť na tvorbu. Tvorivé dielne orientované na fotografiu, pouličné cirkusové vystúpenia, film a rôzne remeslá, koncerty a diskusie… to všetko si organizátori pripravili pre svojich návštevníkov. Pre deti aj dospelých, pre každého prichádza niečo, čo ho môže osloviť.

Podujatie má zriadenú aj vlastnú stránku na odkaze www.kreater.sk a informácie bude možné získať aj na viacerých miestach na reklamných letákoch v meste Banská Štiavnica. Vstupné na toto podujatie je pritom dobrovoľné.

Hlavný program:
19.7. na sídlisku Drieňová – interaktívne konské divadlo Equiteatro, 20.7. veľký cirkusový sprievod Starým mestom, ktorý bude živou pozvánkou na vyvrcholenie festivalu, 21.7. a 22.7. prezentácia divadelných site specific projektov vo výklade hotela Bristol, v Centrálke, na tajchu Vodárenská a v ďalších zaujímavých priestoroch Banskej Štiavnice a 21.7. polnočná ohňová šou.
V nedeľu 22.7. vezmite Vaše ratolesti do Svätého Antona na Ranč Nádej. Čaká ich vynovené ihrisko, ktoré pre nich vyzdobia a opravia naši výtvarníci a remeselníci, uvidia divadelnú rozprávku, v ktorej vystupujú aj kone a mnoho iného.

Sprievodný program:
Tvorivé dielne (workshopy) – výroba obrích bábok (Fénix a Drak), neutrálna maska, žonglovanie a chodúle, fire show, rytmika, spev, fotografický workshop, filmársky workshop a remeselné workshopy pre deti i dospelých budú prebiehať počas celého festivalu pod vedením profesionálnych umelcov a remeselníkov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Bulharska a Francúzska.

Koncerty spojené s večernými jam sessions a fire shows – MALALATA sound system, Zuzana Suchánková & Andrea Tkáčová duo, Fresh out of the bus, Bloom, Duo Ščevlíková & Zajaček, La3no Cubano, Beaulique project, TerraMind & TerraDrum, Denis Gerhardt quartet, Pai Mu Tan, Peter Adamov, Palo Bereza & friends a ďalšie.

Neviditeľná Štiavnica – interaktívna výstava tvorivých zásahov vo verejnom priestore, do ktorej budú zapojení aj diváci. Odhalí zaujímavé miesta Banskej Štiavnice, ktoré pri bežnej návšteve mesta zostávajú pre návštevníkov skryté.

Pohyby Štiavnice – diskusia o verejných priestoroch mesta Banská Štiavnica, ktorá je pilotnou akciou rozsiahlejšieho projektu Otvorené diskusie

Tombalina UV art – výstava veľkých UV obrazov umelkyne Heather Crowther z Juhoafrickej republiky v podkroví Centrálky

Ostatné – výstavy, výtvarné inštalácie, oživenie mesta v podobe interaktívnych hier pre deti i dospelých, stánky s umeleckými a remeselnými výrobkami na dvore Centrálky, street art, happeningy, maľovanie na tvár, UV body painting,

Pre kreatívnych ľudí a umelcov je možné sa prihlásiť na festival@kreater.sk. Bližšie info na tel.č. 0907 420 009 alebo 0917 717 602. foto zdroj: banskastiavnica.sk