Kam za kultúrou?

0
3044

Myslíte si, že kultúra je len o nekonečnom sedení na opere, či skúmaní historických portrétov v chladnej galérii? Nie! Umenie a kultúra sa neustále posúvajú a prekračujú svoje hranice. Umenie je mimoriadne špecifická oblasť, veľmi subjektívna, pre niekoho hlboká a emočná, pre iného len zábava. Nech už máte na umenie akýkoľvek názor, skúste niečo nové! V Európe, dokonca aj na Slovensku, je veľa rôznych kultúrnych centier. Niektoré sú tradičné, historické, iné vás zas prekvapia sviežou alternatívou, ktorá niekedy šokuje.

kam za kulturou
Budapešť

Ak chcete zažiť niečo nevídané, možno len pre silné žalúdky, skúste Ludwig Museum v Budapešti. Je to veľká, moderná, niekoľkoposchodová budova. Stála expozícia zahŕňa cenné kúsky pop-artu, a áno, uvidíte aj Andyho Warhola. Okrem iného sa galéria zvlášť zameriava na umenie centrálnej a východnej Európy. Máte tak jedinečnú možnosť spoznať tvorbu napríklad autorov z Pobaltia. Ak plánujete zavítať do podobne modernej galérie, rátajte s tým, že pred niektorými výstavnými sálami bude upozornenie pre citlivejších návštevníkov. Nie každý sa totiž dokáže pozerať na niektoré surové formy „umenia“. Napríklad na veľké vypchaté prasa, ktoré stojí pred televízorom a pozerá sa na zabíjačku, ktorá vyzerá všelijako, len nie lákavo.

kam za kulturou vieden

Ďaleko to nemáte ani do Viedne, konkrétne do galérie Mumok, ktorá, podobne ako Ludwig Museum, svojich návštevníkov nešetrí a ukazuje všetky podoby umenia. Ale nemusíte sa obávať, moderné umenie nie je len o zvláštnych extrémoch. Užijete si fotografie, grafiku, abstraktnú maľbu, videoprojekcie, rôzne monumenty… Ak pôjdete do Prahy, nevynechajte ani centrum moderného umenia Dox na Holešoviciach.

Múzeí a galérií je nespočetne veľa, stačí, keď sa trochu poobzeráte po internete a objavíte perfektné miesta. Pre milovníkov Škandinávie je dokonalým výberom galéria Kode v Bergene, kde vo viacerých rôznych budovách v centre mesta nájdete prierez nórskeho umenia (ktoré je naozaj nezvyčajné, ale krásne) a taktiež aj ochutnávku toho moderného – raz výstavu dizajnového nábytku, štýlových príborov alebo abstraktných plagátov.

kam za kulturou bratislava

Samozrejme, za kvalitnou kultúrou nie je potrebné cestovať do zahraničia. Na Slovensku toho máme dosť. Vyskúšajte Múzeum židovskej kultúry v Bratislave, kultúrne centrum Stanica v Žiline-Záriečie (naozaj je to kultúrny priestor, ktorý vznikol v budove bývalej železničnej stanice), Múzem Andyho Warhola v Medzilaborciach, odkiaľ pochádzal, alebo, ak ste milovník prírody a jaskýň, určite navštívte novootvorené Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši – užijete si interaktívne expozície a dokonca si môžete do jednej malej jaskyne aj vliezť.

Ak sa vám za umením nechce cestovať, ale aj tak máte chuť vidieť niečo naozaj exkluzívne, tak si vyhľadajte Google Art Project. Google vám ponúka virtuálnu prehliadku po rôznych svetovým múzeách, samozrejme aj s detailmi na diela. Brazília, USA, Európa… Všetko máte za pár kliknutí myšou.

Možností je neuveriteľne veľa, každé mesto ponúka niečo iné, stačí si len vybrať zo širokej ponuky. Či už na Slovensku, v Európe, alebo na celom svete. Ale na to je rozsah jedného článku prikrátky.