Zoberte vaše deti sem! Tu pričuchnú kultúre a bude sa im to páčiť.

0
1840

Vaše ratolesti majú dvojmesačné prázdniny a vy by ste možno chceli, aby si „pričuchli“ aj k umeniu a kultúre. Na Slovensku a v okolí žiadny problém! Možností je veľa. Je na vás, či uprednostníte klasické umenie v spojení s históriou, moderné umenie, interaktívne múzeá, alebo detské parky, kde nájdete kombináciu všetkého.

Kam s detmi v lete - clanok

Všetko v jednom

Snáď najjednoduchšia činnosť je naložiť deti do auta a vybrať sa na hrad, či zámok. O ostatné sa postará personál a hrad samotný. Mnohé zámky majú aj interaktívne zložky, kedy postupujete krok za krokom so slúchadlami na ušiach, kde vám znejú samé pikošky o danom mieste. Nejeden kaštieľ či hrad má aj vlastnú galériu, takže trafíte viac múch jednou ranou. A nehovoriac o tom, že podobné historické miesta majú počas kultúrneho leta pripravený aj špeciálny program pre najmenších.

Festivaly

Áno, veľa festivalov ponúka osobitný program pre deti. Aj najznámejší festival Pohoda má pre nich vyhradený priestor, kde je samozrejmosťou kútik pre mamičky, možnosť postráženia vašich potomkov, ale aj kreatívny program. Divadelné predstavenia, zborové vystúpenia, workshopy, aktivity podľa Montessori, či čítanie rozprávok s Robom Rothom.

Kultúrne centrá

Aj známe kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie ponúka spektrum letných aktivít pre rodiny s deťmi. Rôzne workshopy s umelcami, aktivity, premietanie rodinných filmov á la letné kino, divadelné predstavenia. Všetko namixované s citom a láskou pre tých najmenších. Na východe, v Košiciach, centrum Kasárne Kulturpark organizuje festival detských filmov, kde skrátka nemôžete chýbať! Areál bývalých kasární je akoby únik zo sveta. Veľký priestor, stromy, kaviareň, knižnica, exteriérové inštalácie… a do toho skvelý program!

kam s detmi v lete clanok

Interaktívne múzeá

Deti baví to, keď si všetko môžu chytiť, vyskúšať, zažiť. Preto vzniká stále viac a viac interaktívnych múzeí. V Brne, Plzni, či Budapešti nájdete zábavné technické výstavy, ktoré zaručene vtiahnu aj dospelých. Obvykle sú sekcie rozdelené podľa vedných oblastí, napríklad biológia, fyzika, informatika, matematika,… deti tak uvidia im blízkou formou ako funguje svet okolo nás. Novinkou je novozrekonštruované múzeum Ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, kde nájdete autentické repliky zvierat a dokonca aj skoro ozajstnú jaskynnú dieru, kde sa dá vliezť. To sa deťom bude páčiť!

Alebo jednoducho kliknite na web vášho regiónu a nájdite vhodný program na leto pre vaše deti a pre vás. Mnohé mestá ponúkajú širokú škálu aktivít počas kultúrneho leta, hradných či mestských slávností alebo ak aj nie, určite máte vo svojom okolí aspoň jednu galériu, ktorá stojí za to!

Čítajte aj:

S týmito trikmi sa vaše deti už nikdy nebudú v aute nudiť