Invázie komárov, štípance a štípance…

1
1753

Komáre… a ešte raz štípance. Počítali ste si dnes štípance? Stačí si zájsť večer na prechádzku do parku, nebodaj k rieke, k jazeru, zájsť si len do záhrady naoberať hrach či skoré jablká a ste obeťou krvilačných beštií, ktorých prítomnosť si uvedomíme, až keď sú blízko uší, alebo na dohľad očí. Záplavy a dlhotrvajúce dažde zapríčinili enormné premnoženie komárov. Hovorí sa, že kalamitný stav je až vtedy, keď za jednu minútu zaútočí 30 komárov, iné zdroje tvrdia, že na to stačí 10. Ako však nazvať, keď idete v centre Bratislavy podvečer autom a len na chvíľku sa zastavíte na benzínovej pumpe natankovať. Roj sa na vás vyrúti a už je jasné, že bez štípanca neodídete.

Prašivé a nikde nechcené komáre sú postrachom pre deti, bežných ľudí, ktorých nebaví sa škrabať a trpieť svrbenia, ale tiež sú zlatou baňou pre obchodníkov. Všimli ste si koľko billboardov a reklamy na štípance sa objavilo na cestách a v obchodoch? Množstvo značiek repelentov, ktoré doteraz vyčkávali na kalamitu si prichádzajú na svoje a tie sa naozaj tešia zvýšenému predaju.

Čo sa bude robiť s premnoženými komármi? Pripraví niečo vláda proti nim? Asi ťažko… problém sa pritom týka nie len Bratislavy, ale najmä oblastí po záplavách, plôch so stojacou vodou, tam kde sú pomaly tečúce vodné toky a ďalšie miesta. Komárom nevadí let v daždi ale je ich oveľa ľahšie chytiť a zabiť holými rukami než muchy. Bohužiaľ pri veľkom masakre proti komárom si musí nejeden človek znova maľovať stenu. Najmä ak zneškodnil dobre nacicaných útočníkov. V trópoch komáre prenášajú smrteľné choroby, maláriu, v našich končinách na veľké šťastie nie.

Comments are closed.