Spoznajte Slovensko z výšky

0
2319

Vidieť svet z výšky býva nezabudnuteľný zážitok. Nechajte sa nalákať a pozrite sa na nádhernú slovenskú prírodu zhora. Z rozhľadní, ktorých je u nás veľa a oplatia sa navštíviť. Nová kniha Rozhľadne 2 predstavuje všetky významné rozhľadne na Slovensku, ktoré vznikli po roku 2012.

Kniha nadväzuje na 1. diel úspešnej knihy Rozhľadne. „V prvom diele je opísaných 62 lokalít s rozhľadňami. V druhom diele je to 66 lokalít s rozhľadňami postavenými po roku 2012. Už tento početný údaj poukazuje na prudký nárast záujmu o rozhľadne na Slovensku,“ hovorí autor knihy Ladislav Khandl.

V knihe nájdete rôzne typy rozhľadní. Veže z dreva, ako napríklad rozhľadňa na Krahulskom vrchu či na Krúpovej majú najpočetnejšie zastúpenie. Oveľa menej je murovaných a kovových.
V knihe sú aj architektonicky zaujímavé skvosty ako napríklad veža v Kravanoch nad Dunajom, ktorá má betónovú spodnú časť, na ktorú nadväzuje originálna drevená konštrukcia a vo vnútri veže kovové schodisko.

Súčasťou opisu každej rozhľadne je aj charakteristika výhľadov, ktoré ponúka. Napríklad rozhľadňa na Modlovom vrchu vás prekvapí krásnym kruhovým výhľadom na Hornú Oravu. Jednou z najvyšších na Slovensku je vyhliadková veža Dubeň, ktorá ponúka milovníkom panoramatických výhľadov naozaj jedinečný zážitok. Z veže je pekný pohľad na juh na Žilinu i na sever na obce Brodno, Snežnica či na Kysuckú vrchovinu.

Kniha Rozhľadne 2 ponúka:

Popis jednotlivých rozhľadní zoradených od západu na východ Slovenska obsahuje krátku históriu výstavby, technickú špecifikáciu, prístupové trasy, výhľady a zaujímavosti v okolí. 66 lokalít s rozhľadňami na 208 stranách:

  • história výstavby rozhľadní
    • technická špecifikácia
    • prístupové trasy
    • výhľady
    • zaujímavosti v okolí
    • 265 farebných fotografií

Väčšina rozhľadní nemá vlastné pomenovanie, preto ich v tejto knihe spája autor s názvom lokality, kóty či obce, blízko ktorých stoja. Zaujímavé je, že až tretinu rozhľadní po roku 2012 postavili v jednom – Žilinskom samosprávnom kraji. Dvojciferný prírastok zaznamenali aj v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Tri štvrtiny z novších rozhľadní sú drevené stavby, podstatne menej je murovaných veží a najmenej je kovových rozhľadní. Všetkých päť pozorovateľní vtáctva je drevených a tri z nich postavili v Medzibodroží.

 

Rozhľadne 2: https://www.bux.sk/knihy/407690-rozhladne-2-diel.html