Festival morčiat v Peru: módna prehliadka aj pochúťky z nich

0
5516

Morča festivalKým u nás sú morské prasiatka, inak známe ako morčatá, obľúbeným domácim miláčik mnohých detí, v Peru ich mali vždy v prvom rade za pochúťku. V našich končinách nepredstaviteľný fakt je v juhoamerickej krajine takou samozrejmosťou, ako u nás pochúťky zo zajacov, či kurčiat. Práve na tieto dva u nás bežné druhy mäsa sa podobá chuť mäsa morčiat. V Peru ich nazývajú guinejskými prasiatkami. Deň, kedy sa oslavujú guinejské prasiatka je dňom hudby, zábavy aj módy a všetko sa krúti okolo nich. Nakoniec vyznieva absurdne fakt, že kým s niektorými sa ľudia zabávajú, na iných si pochutnávajú pri rôznych stánkoch. Aj tak môže vyzerať festival morských prasiatok.

Festival morských prasiatok v Peru
Detské slovenské srdce zaplače keď vidí, že aj zvieratko ako je morča dokážu ľudia zjesť. Tento fakt a bežná súčasť jedálnička nie len v Peru, je počas festivalu morských prasiatok neprehliadnuteľný. Mesto Huacho festivalom každoročne ožíva a priláka aj davy turistov. Majitelia prasiatok sa ukazujú pred ostatnými v originálnych oblekoch a maskách. Mnohí sa pýšia svojim mini-krajčírskym umením. V priebehu neho, ale aj v závere sa však prezentuje umenie gastronomické. Morské prasiatka na rôzne spôsoby, so zeleninou, s rôznymi omáčkami a aj mäso dusené. Keďže ide o jeden z najdôležitejších zdrojov mäsa, niet sa čomu diviť, že podľa viacerých zdrojov v Peru zjedia 65 miliónov guinejských, alebo ak chcete morských prasiatok za rok. Nasledovné fotografie preto nemusia byť vhodné pre všetky vekové kategórie a odolnosti žalúdku.

Peru morske prasiatka
Peru morske prasiatka
Peru morske prasiatka

Do roku 1960 bolo mäso Cuy, ako mu hovoria v Andách, len výsadou pri výnimočných príležitostiach, festivaloch a slávnostiach. Avšak práve od tohto roku sa umožnila spoločenská dostupnosť tohto mäsa všetkým bez rozdielov a časových obmedzení. Vzhľadom na rýchle množenie a nenáročnosť na chovný priestor sa z morčaťa stal zdroj obživy a aj príjmu. Mäso má chuť podobnú zajačiemu, alebo tmavému kuraciemu. Má vysoký obsah proteínov a nízky obsah tukov.

Foto: eface.in