EUROSONIC 2019 PRVÝKRÁT S DÔRAZOM NA UMELCOV ZO SLOVENSKA A ČESKA

0
1531

Ôsmi umelci zo Slovenska a ôsmi z Česka dostanú šancu ukázať sa na budúcom ročníku najprestížnejšieho európskeho showcaseového festivalu Eurosonic Noorderslag (ESNS). Dlhoročné pôsobenie Pohody a ďalších hudobných profesionálov v rámci organizácií na výmenu talentov ETEP (European Talent Exchange Programme) a CEETEP (Central Eastern European Talent Exchange Programme) prinieslo ovocie v podobe najväčšieho zastúpenia našich umelcov na festivale v Groningene v histórii. Rad je teraz na umelcoch, ktorí sa môžu od prvého mája prihlasovať a chopiť sa tak tejto jedinečnej príležitosti.

Slovenskí umelci sa objavovali v Groningene pomerne sporadicky, čo svojho času tím Pohody a Wilsonicu deklaroval aj pomenovaním svojich stolnofutbalových tímov (ako napríklad: Why There Are No Slovak Artists Playing At Eurosonic). To sa čiastočne zmenilo v roku 2016 vďaka „focusu“ na krajiny strednej a východnej Európy. Do Holandska vtedy vycestovali Fallgrapp a Walter Schnitzelsson. Minulý rok sa na Eurosonicu predstavili The Ills a pred pár týždňami si tam odkrútili premiéru Tolstoys. Budúci rok privíta ESNS viac slovenských umelcov, ako za všetky uplynulé ročníky dokopy.

Eurosonic každý rok vyberá takzvané „focus countries“, teda krajiny, na ktorých hudobnú scénu sa bude klásť špeciálny dôraz počas najbližšieho ročníka. Týmto spôsobom sa snaží zviditeľniť hudobnú pestrosť a rozmanitosť naprieč starým kontinentom. O rozhodnutí zamerať sa na Česko a Slovensko už viac povedal hlavný booker Eurosonicu Robert Meijerink: „Chceme prezentovať jedinečnú a kvalitnú hudbu týchto dvoch susedov. Aj keď ide o jedny z najmladších krajín v Európe, obe majú rôznorodú a rastúcu hudobnú scénu, bohatú históriu a veľa úžasnej hudby, ktorú možno objaviť.“ Šéf Eurosonicu Ruud Berends prízvukuje, že ide o vyvrcholenie dlhodobého úsilia a participovania festivalov a organizácií z našich krajín v rámci ETEP-u a CEETEP-u. 

Ďalšiu miestenku môžu získať naši umelci aj vďaka RTVS, ktorá má ako člen European Broadcasting Union možnosť odporučiť jedno meno. RTVS a Rádio_FM sú zároveň našimi hlavnými mediálnymi partnermi tejto mimoriadnej udalosti. Skvelá správa pre našich umelcov je tiež veľkou poctou pre Pohodu, ktorú si zástupcovia vybrali ako partnera v súvislosti so zaostrením na hudbu zo Slovenska. V poradnej skupine je za Slovensko šéf Pohody Michal Kaščák a za Česko Márton Náray (riaditeľ Sound Czech / Czech Music Office). Michal o najväčšej príležitosti pre zviditeľnenie hudby z našich krajín poznamenal: „Je skvelé byť hudobným fanúšikom na Slovensku. Celý svet pozná Metallicu, PJ Harvey či Sex Pistols. My máme výhodu, že poznáme naviac aj Čad, Janu Kirschner či The Wilderness. Ale nebojte sa, vďaka československému zameraniu na ESNS 2019, sme ochotní podeliť sa o naše skryté poklady s milovníkmi hudby po celom svete. Zaslúžia si to!“ Rovnako nadšený je aj Márton Náray, podľa ktorého „česko-slovenský focus“ prichádza v správnom momente, keďže hudobná scéna v našom regióne zažíva obrovský boom na poli festivalov, klubov i nových talentov. Šanca pre naše krajiny príde symbolicky krátko po stom výročí založenia spoločného štátu. Umelci sa môžu prihlasovať cez online formulár na stránkach Eurosonicu od 1. mája do 1. septembra 2018. Pozvánka platí aj pre všetkých fanúšikov dobrej hudby. V predaji sú už aj prvé permanentky na ESNS 2019. Tešíme sa na vás na koncertoch skvelých slovenských a českých kapiel na festivale Eurosonic Noorderslag 2019.

O EUROSONICU

Eurosonic je platforma na objavovanie novej hudby, ako aj stretnutie hudobných profesionálov. Každoročne sa na ňom predstaví vyše 350 umelcov a zíde 4000 hudobných profesionálov a zástupcov 400 európskych festivalov. Aj vďaka Eurosonicu sa dostali do povedomia napríklad Alma, Ásgeir, Aurora, Dua Lipa, Hozier, HER, Mø, My Baby, Rejjie Snow, Lost Frequencies, Roosevelt, Royal Blood, Seinabo Sey and Vök a mnohí ďalší. Na Eurosonicu každoročne objavujeme aj nové talenty pre Pohodu. V tomto roku sa u nás predstavia napríklad Jade Bird, Housewives, Schellertollermeier či Reykjavíkurdætur.

Čítajte tiež:

10 spôsobov, ktorými ľahko dokážete, že Zem je guľatá

Letuška prezradila prečo by ste si v lietadle nikdy nemali dať kávu a ine znepokojujúce informácie