Víno od režiséra a dnes vinára Francisa Forda Coppolu

0
1927

Francis Ford Coppola vínoFrancis Ford Coppola, známy režisér najmä kultových snímok ako je trilógia Kmotor alebo Apokalypsa, si vo svete nezískava na mene len svojou filmovou tvorbou. V posledných rokoch je známy skôr v celkom inej sfére, hoci aj tú by sme mohli zaradiť do určitého druhu umenia.

Od roku 1975 sa Coppola úspešne venuje vinárstvu, keď odkúpil upadajúce, ale v minulosti veľmi prestížne rozsiahle kalifornské vinice Inglenook. Investoval do ich renovácie a reklamy. Podarilo sa mu obnoviť slávu kalifornského vína a vybudovať značku podľa svojho mena. Dobré meno pritom nerobí len sebe, ale s úspechom drží USA vo svetovej vinárskej špičke. K vínu mal Coppola blízko vďaka otcovi, ktorý sa vinárstvu venoval vo svojom rodnom dome v New Yorku.

Vďaka biologickej analýze sa zistilo, že súčasná odroda Cabernet Sauvignon je zhodná s pôvodnou z roku 1880 dovezenou z Francúzska. Tú nechal priviesť zakladateľ Inglenooku kapitán Gustav Niebaum. Coppolovým ťahúnom na trhu je Rubicon vyrábaný práve zo zmesi Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. To všetko v spojení s dostatočným zrením. Kvalita a význam tohto vína dala v roku 1995 nový názov celému Coppolovmu vinárstvu. Rubicon Estate. Okrem drahých vín sa venuje aj klasickým a cenovo dostupnejším odrodám, ktoré sú pestované v rôznych oblastiach dnes rozsiahlej plochy viníc
Kvalitnou vinicou sa nemôže pochváliť každý vinár. Odroda, počasie, zloženie zeme, starostlivosť a uskladnenie hrá mimo ďalšej stovky faktorov veľkú úlohu. Avšak ak niekoho víno získa 100 bodov zo 100 v prestížnom medzinárodnom hodnotení vín, to je už hodné pozornosti. Cena vín z režisérovej vinice sa pohybuje už od 20 € nahor. Tie kvalitnejšie však nenájdeme v ponukách supermarketov, ale len v špecializovaných predajniach a internetových obchodoch.