Keď dostanú siroty šancu: Kontroverzný cirkus v Kambodži ich zachránil z ulice.

0
1873

Cirkus Phare: Celé to začalo traumou a umením. Príbeh nomádskeho cirkusu z Kambodže sa začal v roku 1986, kedy sa deväť mladých mužov, ktorí prežili teror Červených Khmérov (kambodžská komunistická organizácia), vrátili domov z utečeneckého tábora. Tam navštevovali krúžok kreslenia a doma sa rozhodli organizovať bezplatné dielne kreslenia pre deti z ulice, ale aj ďalšie obete režimu a pomôcť im vyrovnať sa s post traumatickým stresom skrz umenie.

O osem rokov neskôr v mestečku Battambang v Kambodži založili asociáciu Phare Ponleau Selpak (v preklade ‘svetlo umenia’), ktorá otvorila umeleckú školu. Tá zdarma poskytuje vzdelanie pre siroty a deti z chudobných rodín. Neskôr asociácia založila hudobnú a divadelnú školu spolu s cirkusom Phare, v ktorom nenájdete žiadne zvieratá, ale fantastických akrobatov, tanečníkov, hercov a hudobníkov.


TIP: Prečítajte si o tom, ako dostali cirkusové levy šancu na život mimo cirkusu


Pozrite si tento výkon zo záveru predstavenia Eclipse:

Každé predstavenie je svojim spôsobom i arteterapiou pre hercov i divákov. Témy, ktorým sa v Phare cirkuse venujú sa totiž dotýkajú temnej minulosti krajiny, ale aj vytesňovaniu zo spoločnosti tých, ktorí sa podľa nej vymykajú svojou sexualitou, náboženstvom a spoločenským statusom.

Phare si vzal pod krídla detí a teenagerov z ulice, pričom niektorí z nich si prešli peklom s drogami. V alternatívnej škole nájdu mladí nielen vzdelanie a jedlo, ale aj komunitu, ktorá ich silne podporuje v tom, aby sa zo závislosti dostali.

[socialpoll id=“2381809″]

Tvrdá disciplína počas tréningov je pre nich asi tou najlepšou terapiou. Na to, aby sa dostali na pódium, musia totiž absolvovať 8 až 10-ročný tréning. Budúci umelci vedia, že je to ich jediná šanca, ako prežiť a zabezpečiť si bezplatné vzdelanie. Dnes školu navštevuje vyše 1200 detí a okolo 500 mladých budúcich umelcov sa zúčastňuje niekoľkoročného umeleckého tréningu.

Od 2009 roku, kedy Phare Cirkus začal vystupovať aj v zahraničí, umelci odohrali okolo 300 predstavení v Japonsku, Južnej Kórei, Nemecku, Nórsku, Singapure a USA. Vy si ich predstavenia môžete pozrieť v meste Siem Reap neďaleko známeho archeologického komplexu Angkor.