Čínsky sen o výstavbe super veľkomesta sa plní

0
4050

Ak chce niektorá krajina riešiť problémy s extrémnym prehustením metropol vytváraním obrovských aglomerácií, potom je to práve Čína. Tá prišla s nápadom vybudovať rozsiahle veľkomesto, ktoré ponúkne priestor na život až 80 miliónom obyvateľov a podľa aktuálneho priebehu prác to myslí vážne.

Čínske super veľkomesto - zdolahore.sk
zdolahore.sk

Pôvodne to malo byť veľkomesto, v ktorom bude žiť „len“ 42 miliónov ľudí. Neskôr sa však predstavitelia vlády rozhodli vyťažiť z nápadu maximum a v novej lokalite má nájsť domov až 80 miliónov obyvateľov. Niečo podobné nenájdeme nikde na svete, čo viedlo mnohých k presvedčeniu, že ide len o utopistický plán. Delta perlovej rieky sa ale skutočne realizuje a v krajine chánov vzniká 80-miliónové super mesto.

 

Sen sa mení na realitu

Čínske návrhy spojené s architektúrou a urbanizmom dokázali neraz zavrieť ústa mnohým skeptikom a táto východná veľmoc ukázala, že to s raketovým tempom pokroku myslí vážne. Do zoznamu neuveriteľných nápadov patril po jeho avizovaní aj plán postaviť aglomeráciu s 80 miliónmi obyvateľov. Dnes sme svedkami vytrvalej snahy uskutočniť tento zámer a dať mu reálnu podobu, ktorá sa postupne naozaj mení na realitu.

Aglomerácia vzniká spojením deviatich veľkomiest

Delta perlovej rieky je už teraz najväčšou aglomeráciou sveta bez ohľadu na to, že plán jej rozvoja ešte nie je celý zrealizovaný. Rekordnú rozlohu vrátane počtu obyvateľov sa darí dosiahnuť postupným spájaním deviatich veľkomiest, ktoré sú postavené v okolí jednej rieky. Celková plocha dokončeného nového mesta má presiahnuť ohromných 40 000km2, čo bude menej o necelých 10 000 km2 ako rozloha Slovenska.

 

Aktuálne sa pracuje na infraštruktúre

Keďže každé z 9 miest je už vybudované, pozornosť sa nesústredí na rozvoj miest, ale na ich vzájomné prepojenie. S tým súvisia najmä rozsiahle projekty zamerané na vzájomné dopravné spojenie. Súčasťou aktuálne budovanej infraštruktúry sú najmä železničné trate, mosty, tunely a diaľničné obchvaty, ktoré zefektívnia transport medzi mestami. Cieľom je umožniť ľuďom presúvať sa medzi jednotlivými mestami za menej ako hodinu, čo by sa vďaka investíciám do technológií vo výške nad 300 miliárd dolárov mohlo podariť.

Čínske super veľkomesto 2- cookiejump.pixnet.net
cookiejump.pixnet.net

Mesto má byť motorom ekonomiky

Zámer vytvoriť obrovskú aglomeráciu by možno nikdy nevznikol, ak by nešlo o veľkomestá tvoriace hlavnú ekonomickú silu v krajine. Ekonómovia potvrdzujú, že tento krok môže byť prelomovým momentom čínskej ekonomiky a naštartuje hospodársky rast k omnoho lepším číslam. Vzhľadom na to je jasné, že vznik supermesta nebude riešiť len urbanizáciu a hustotu zaľudnenia v čínskych mestách, ale stane sa aj motorom pre hospodárstvo.

Prvé plány ohlasovali ukončenie prác na budovaní najväčšieho mesta sveta do roku 2030, pričom už po 7-8 rokoch od zverejnenia nápadu mali byť citeľné prvé výsledky. Čas na finiš sa tak každým rokom kráti a ak sa podarí zámer dokončiť bez ohľadu na dodržanie termínu, pôjde o jednu z najväčších udalostí, ktorá zmení celosvetové ponímanie urbanizácie. To by mohlo následne inšpirovať aj ďalšie regióny, ktorých sa problém extrémneho preľudnenia miest týka tiež.