Cesta časom: Darinka Rolincová a jej nielen detské hity

0
3754

Nedá mi nespomenúť aj takú zaujímavosť ako úspech a sláva Darinky Rolincovej z pred dvadsiatich rokov. Dnes Dara Rolins si stále drží svoju slávu aj úspech, moderuje programy a už sa aj objavila v porote speváckej šou Superstar. V minulosti však bola veľkou detskou hviezdičkou, ktorú milovalo celé Česko Slovensko.
Pre jedinú skladbu aj Nemecko, mohol za to Karel Gott a slávny duet Zvonky štěstí / Zvonky šťastia, nezabudnuteľná a legendárna skladba. Autorom textu bol Zdeněk Rytíř a hudby Jiří Zmožek.
Darinka bola idolom mnohých detí, sama však pre slávu v tak skorom veku bola vyčerpaná, a striedali sa aj mnohí jej priatelia, ako sama raz poznamenala v jednom rozhovore. Spomeňme si na Darinku a jej veľké hity, ktoré sú nám mnohým známe dodnes, ale len málokedy sa k nim dostaneme pri tom veľkom množstve modernej hudby.

Zvonky štěstí v pôvodnej československej verzii

Karel Gott & Darinka – Fang das Licht 1985

Darinka Rolincová – Mama, prečo?
Smutná skladba, za to aj veľmi známa, ktorá dokázala aj rozplakať.

Darinka Rolincová a Jana Nagyová – Arabela
Jana Nagyová, slovenská herečka a predstaviteľka Arabely v rovnomennom seriáli, si s Darinkou zaúčinkovala v skladbe Arabela. Na starých platniach bola táto skladba medzi tie najviac hrávané. Aj u vás?

Darinka Rolincová – Až raz budem učitelkou
Živá a rázna skladba o príliš jednoduchej predstave povolania učiteľky. Treba priznať, že prehnané zmeny v školstve, ktoré by chcela zaviesť mali vo svojej dobe naozaj úspech… hudobný…

Darina Rolincová – Ak náhodou (1986)
Ako to vyzerá, keď Darinka rastie a hudba tiež? Je rozpoznateľný rozdiel s dospievaním, nie len v hlase a štýle hudbe, už sa vytratila tá deckosť. Stále je to však ona.

Darinka Rolincová – Anjelik môj
Skladbu možno nazvať ako „útočníkom na srdce a emócie“. Pri jej vypočutí je jasné, prečo píšem prvú vetu v popise týmto štýlom. Aj toto je jej nezabudnuteľný hit, aj keď už z neskoršieho obdobia, toho dospievajúceho.

Darina Rolincová – Čo o mne vieš
Mení sa meno, hlas, aj štýl. Dospelá Darinka je už Darinov a stále tvorí úspešné hity. Ten najvýraznejší je Čo o mne vieš. Lesykove maľby známe z kreslených vtipov a časopisov tvoria klip, len samotnú Darinku vidíme len minimálne.

Dara Rolins – feat s Hugom Toxxxom, Túžim a ďalšie
Po tom, čo sa Dara vytratila do sveta na dlhší čas, opäť začala tvoriť a okrem iného nosa, hudobného štýlu, žánru a zvuku zmenila aj mierne svoj hlas. Nabrala si novú generáciu fanúšikov a z pôvodných jej zostala len časť. Stále však patrí medzi stálice našej hudby a známe tváre, ktoré v žiadnjom prípade nepatria medzi všedné a lacné. Dara tiež po prejdení hraníc na západ zabúda na rodný jazyk aj tam, kde mu rozumejú a majú ho radi.




Z novších skladieb Mon Amour
Z novších skladieb bola na regionálnych rádiách celkom úspešná Mon Amour.

Upútavka na jej porotcovanie v ČS Superstar 1