Ázijské sršne, ktoré zabili 41 ľudí a zranili 1600 ľudí, majú až 7 centimetrov

0
19965

Ázijský veľký sršeňPred niekoľkými týždňami v médiách rezonovali správy o útokoch ázijských sršňov (vespa mandarinia) a úmrtiach medzi ľuďmi, ktorí podľahli žihadlám tohto hmyzu. Čínska provincia Šen-si ku koncu roka hlásila minimálne 41 mŕtvych a 1600 zranených. V snahe predstaviť si vzhľad týchto okrídlených beštií by sme nemali vychádzať z predstavy našich sršňov. Ako zo zlého hororu však zažili svoje trápenia s nimi stovky, či až tisícky Číňanov. Hmyz dorastajúci do dĺžky max 7 centimetrov so žihadlom po bodnutí na koži zanecháva výrazné jazvy pripomínajúce občas až útok zubov malých šeliem, alebo popálenie kyselinou. Hlboké jazvy sa hoja len ťažko a najrizikovejšími obeťami sú deti. Iróniou je, že v niektorých regiónoch si na týchto sršňoch ľudia vedia aj pochutiť a dávnejšie prepokladali, že ide o ohrozený druh. Dnes ho za až tak ohrozený nepovažujú.

Veľký ázijský sršeň
Ázijský sršeň je najväčší druh sršňa na svete. Ázijský veľký sršeň je tmavý rýchly hmyz so žihadlom dlhým aj viac ako 3 centimetre. Jeho bodnutie je jedovaté, keďže obsahuje až osem chemických látok, ktoré dokážu spôsobiť vážne komplikácie pľúc, obličiek, spôsobiť anafylatický šok a vážne deformácie pokožky, o ktorých už bola reč. K nebezpečnosti ázijských sršňov pridáva aj fakt, že sú agresívne a útočné aj pri minimálnom ohrození. Dokážu zaútočiť opakovane stále tým istým žihadlom, ktoré je tvrdé a neoddeľuje sa ako u včiel. Pohybujú sa rýchlejšie, než dokáže človek ubehnúť, takže aj tu je bod pre sršne. Ich domovinou je Čína, Taiwan, Nepál, India, Srí Lanka, Korea a Primorsky kraj v Rusku. V Japonsku sa nachádza poddruh nesúci označenie japonský sršeň (Vespa mandarinia japonica).

Sršne hľadajú potravu systémom, akým funguje armáda pri prieskume a kontrole územia. Stráže a prieskumníci podávajú hlásenia, nález označia feromónmi, aby bolo možné po návrate miesto lepšie vypátrať. Späť sa vracia niekoľko desiatok sršňov, aby spravili nálet na obeť, alebo vyplienili včelie hniezdo. Sršne sa primárne živia menšími druhmi bodavému hmyzu, včelami, lúčnymi koníkmi a ďalším hmyzom. Radi si pochutnávajú na larvách divo žijúcich včiel v lesoch. Na larvách si pochutia priamo v úľoch, no väčšinu odnášajú do svojich hniezd ako potravu.

Portál TheAlleGiant.com informuje, že za veľkosťou a prenožením sršňov môže byť teplejšia klíma a miernejšie zimy, než bolo doteraz obvyklé. Taktiež je dôvodom, prečo o nich viac počuť, postupné odlesňovanie a ich prispôsobovanie v blízkosti ľudí, kde je často aj dostatok potravy. Mesiace ich párenia sú september až október, čo je zároveň obdobie zvýšenej agresivity.

Ázijský sršeň v USA
Jeden včelár si všimol výskyt veľkého sršňa už aj v Marylande (USA) a čitateľ jeho blogu až v Kanade. Sršňa podobného na ázijský druh našiel v dome. Neskôr otestoval, čo spravia jeho včely. Popísal, že ak sršeň nájde úľ, označí ho feromónmi. To sa malo stáť aj teraz, no feromóny mali zacítiť a rozhnevať včely, ktoré sa následne vydali zastaviť sršna pred prilákaním ďalších. Obalili ho a snažili sa ho usmrtiť v záujme ochrany úľa napriek tomu, že nikdy podobného nepriateľa predtým nevideli. Takýmto útokom a vibráciami zohriali sršňove telo, čím ho zabili. Inštinkty zvieracích druhov sú úžasné. Viac o tomto náleze na blogu včelára.

zdroj a foto: theallegiant.com