Alternatívne filmy, ktoré by ste mali vidieť

0
10628

Prešla vás chuť na seriály a filmy, ktoré sú stále o tom istom? Poznáte všetky filmové klišé? Ak hľadáte únik z filmovej komercie, ste na správnom mieste! S týmito filmovými lahôdkami odhalíte zákutia kinematografie, o ktorých ste možno nevedeli.

alternativne filmy - clanok

Valčík s Bašírom

Netradičný izraelský animovaný dokument, ktorý vás strhne komiksovou ponurou grafikou. Téma filmu je venovaná situácii na Blízkom východe, najmä však libanonskej vojne v roku 1982. Hrdina Ari si postupne spomína na všetky udalosti, ktoré vo vojne prežil ako mladý vojak. Film získal mnohé ocenenia aj vďaka umeleckému spracovaniu a taktiež perfektnej ilustrácii situácie. Na záver filmu sa divák trochu „potrápi“ silnými scénami, ktoré sú zachytené už počas reálnej vojny.

Koyaanisqatsi

Unikát, ktorý je doplnený o geniálnu hudbu Philipa Glassa, zanechá hlboký dojem, hoci počas celých 87 minút nepadne ani jedno jediné slovo. Koyaanisqatsi znamená v indiánskom jazyku „život vyvedený z rovnováhy“. O tom presne film je. Zachytáva premenu sveta. Od panenskej prírody, ktorá si žila svojím životom až po technologickú evolúciu, ktorá svet navždy zmenila. Dojmy sú umocnené striedaním spomalených a zrýchlených záberov, ktoré korešpondujú s rytmom hudby. Je to zážitok, ktorý sa vryje hlboko do vás…

Meno

Viete si predstaviť film, ktorý sa celý odohráva v jednej miestnosti počas jednej večere? Pozrite si sviežu francúzsku konverzačnú komédiu, ktorá sa postará o pravidelné výbuchy smiechu. Úvodom je pohodová rodinná večera, na ktorej jeden člen oznámil, že s partnerkou čakajú dieťa. Začne sa kolobeh otázok a jedna sa samozrejme týka aj mena. Adolf. Presne tak sa má volať bábätko. Vychutnajte si nefalšované pohoršenie francúzskych intelektuálov, ktorí počas jednej hádky o mene Adolf odhalia o sebe mnohé tajomstvá, ktoré prekvapia celé osadenstvo viac ako to jedno nešťastné meno.

tipy na filmy - clanok

Hlupák

Film od ruského režiséra, ktorý ako mnohí ďalší upozorňuje na postsovietsku situáciu v Rusku. Hlavný hrdina je obyčajný opravár, ktorý sa dozvie, že budova starej ubytovne, v ktorej žije 800 chudobných ľudí, sa do pár hodín zrúti. Samozrejme, je nutná okamžitá evakuácia. Na havarijný stav sa snaží upozorniť úrady. Narazí však na neochotu, pasivitu a nekonečnú byrokraciu spojenú s korupciou. Poctivý opravár sa tak púšťa do boja, ktorý však nie je možné vyhrať…

Locke

Ďalší film v netypickom formáte. Tom Hardy ako Ivan Locke cestuje uprostred noci naprieč Anglickom. Celý dej sa odohráva počas noci v jeho aute. Nikde inde. Na začiatku nevieme vôbec nič. Kto Ivan je, čo robí a kam cestuje. Všetko sa postupne dozvedáme z telefonátov, ktoré počas nočnej cesty absolvuje. Telefonuje so šéfom, kolegom, synmi, manželkou a milenkou. Počas pár hodín cesty sa celý jeho život otočí o 180°. Manželke a deťom sa prizná, že cestuje za milenkou, ktorá práve rodí. Sledujeme tak rozpad života úspešného muža, ktorý sa odohráva počas jednej nočnej jazdy.

Neváhajte a dajte si maratón festivalových filmov, ktoré si vás získajú atypickou atmosférou, aktuálnou témou či absurditou.