Ajurvéda. Užitočné tipy pre vaše zdravie

0
2435

Ajurvéda svojim komplexným a celostným prístupom posudzuje každého jedinca veľmi individuálne, s ohľadom na jeho konkrétne životné podmienky, nielen podľa ochorenia. V knihe Ajurvéda David Frej popisuje 4 princípy zdravia, základy harmonickej stravy a detoxikáciu i omladenie tela.

„Zmeniť svoje zlé zvyky a pracovať na sebe nie je, samozrejme, vôbec jednoduché. Znamená to nájsť si čas zaoberať sa svojím zdravím, snažiť sa zmeniť nesprávnu životosprávu, a tým sa zbaviť toxických látok, ktoré sa v nás počas života nahromadili,“ tvrdí David Frej.

Z ajurvédy vychádza klasická západná medicína. Rovnako alternatívne smery medicíny vrátane čínskej medicíny, homeopatie, akupunktúry, plastickej chirurgie. Často je nazývaná „matkou medicíny“. Uznávaný český lekár David Frej o nej napísal knihu Ajurvéda.

Prináša v nej zrozumiteľne a jednoducho popísané základy, ktoré tvoria systém ajurvédy. Ponúka praktické tipy, ako si predĺžiť život a dožiť sa vysokého veku v zdraví. Zoznamuje nás s princípmi zdravia, so základmi harmonickej stravy, najznámejšími bylinami, dozviete sa o detoxikácii a omladení organizmu a spoznáte jednoduché meditačné a dychové cviky.

Prehľadne napísaná kniha s mnohými príkladmi dokazuje, že Ajurvéda so svojím niekoľko tisícročným medicínskym systémom, prináša praktické princípy aj pre súčasnú dobu a každý z nás ich môže jednoducho uplatniť vo svojom živote.

Pozrite si VIDEO rozhovor s MUDr. Davidom Frejom:

 

Keď sa David Frej po prvýkrát zoznámil s ajurvédskou medicínou, zaujala ho kombinácia preventívnej liečebnej metódy a zistenia, že človek môže byť tak veľmi psychicky chorý, že uňho prepukne choroba, ktorá sa prejaví na fyzickej úrovni (zápal, nádor a podobne) a naopak. Súčasná západná medicína (hlavne pri chronických ochoreniach) len potláča príznaky, ale nelieči príčinu a k pacientom má veľmi neosobný vzťah. Ako poznamenal jeden ajurvédsky mudrc: „Lekár, ktorý nenašiel cestu k srdcu svojho pacienta, nemôže byť dobrým lekárom.“

Čo, kedy a ako jeme

Voľba vhodných potravín závisí od našej telesnej konštitúcie, od ročného obdobia, stavu rovnováhy či nerovnováhy a množstva pohybu. Hlavným kritériom zostáva konzumácia miestnych, čerstvých potravín pripravených s láskou, zvlášť keď ich varíme pre svojich blízkych.
Ajurvéda pokladá za dôležité nielen čo, ale tiež kedy a ako jeme. Viac ako 60 % príjmu potravín, ktoré denne zjete, by ste mali konzumovať na poludnie. Obed jedzte pokojne a v peknom prostredí, najlepšie s ľuďmi, ktorých máte radi. Počas obeda môžete po dúškoch popíjať teplú vodu. Sústreďte sa len na jedlo, iné aktivity znižujú jeho výživnú hodnotu a oslabujú trávenie. Jedzte stredne rýchlo (ani rýchlo, ani príliš pomaly), tomu napomáha odkladanie príboru po zjedení sústa, a je dôležité dôkladné žuvanie. Jedzte, len keď ste hladní a doprajte svojmu tráveniu dostatočne dlhú dobu na strávenie predchádzajúceho jedla.
Tieto zásady sú možno dôležitejšie než samotné potraviny.

Veľa tipov a rád nájdete v novej knihe Ajurvéda.