3 strašidelné domy v Bratislave, v ktorých možno straší

3
22486

Staré mesto v Bratislave je pravdepodobne najkrajšia časť mesta, ktorú vedia oceniť najmä turisti spoza hraníc. Množstvo reštaurácií, romanticky vyzerajúcich kaviarní, cukrární a podnikov robia Staré mesto v Bratislave magnetom na príjemné nedeľné prechádzky. Pozerá sa však niekto aj ďalej ako do výkladov obchodíkov? Nachádza sa tu totižto niekoľko pozoruhodne vyzerajúcich domov, ktoré by boli ideálnym miestom pre americké štáby. Ktoré to sú a kde ich nájdeme?

obr1

Dom, ktorý stráži cintorín už vyše 100 rokov

Dom pri cintoríne Kozia brána je naozajstným strašidelným domom v Bratislave. Táto majestátna opustená budova sa týči vysoko nad historickým cintorínom, čo jej dodáva neobyčajnú atmosféru, z ktorej behajú zimomriavky po chrbte každému okoloidúcemu. Dom sa síce nemôže pochváliť vežičkami, ktoré by boli ako čerešnička na torte, no aj napriek tom z neho vyžaruje niečo tajomné. Čo skrýva za sebou majestátna vstupná brána a rozbité, roky neumyté okná? Určite množstvo zaujímavých príbehov, ktoré by zaujali každého historika. Dom má na prvý pohľad veľmi veľkú povalu, na ktorej sa určite nachádza veľa starých kníh, nábytku či obrazov. Ak pôjdete okolo, určite sa zastavte a nahliadnite cez hrdzavé oplotenie do zaprášených okien, možno uvidíte ducha jeho majiteľa. Brrr. Strašidelné domy v Bratislave by neboli kompletné bez tejto pozoruhodnej stavby.

obr2

obr3

Tento bytový dom so záhradou na Šulekovej ulici číslo 3 je zaradený v zozname pamiatok ako národná kultúrna pamiatka, postavená v roku 1910. Za národnú pamiatku bol dom označený až v decembri 1980, no aj napriek tomu dnes chátra. Jeho oválny pôdorys, množstvo okien a členitá architektúra naznačujú, že ide o novobarokovú stavbu.

obr4

Sivý zámok len s jednou vežou

Len pár metrov od domu na cintoríne sa nachádza druhý tajuplný dom, ktorý sa úplne odlišuje od svojho schátralého suseda. Na adrese Šulekova 9 stojí ešte starší dom v eklektickom štýle, postavený v roku 1895. Celková stavba pôsobí veľmi studeno, čo je zapríčinené aj tmavosivou farbou, ktorou je namaľovaný. Podľa oficiálnych katastrálnych záznamov je táto stavba označená ako vila so záhradou a možno je práve to snom a predstavou bývania v Starom meste. Eklektická architektúra je charakteristická tým, že na jej príkladoch nájdeme často používanie viacerých, aj odporujúcich si, architektonických slohov. Prvá vlna eklektizmu pochádza z roku 1830 a stavby postavené v tomto období sa od seba veľmi odlišujú a sú si protikladmi. Niektoré stavby sa vyznačujú aj asymetriou, čo je príklad záhadného domu na Šulekovej ulici číslo 9. Jedna vežička preto symbolizuje odlišnosť od ostatných stavieb. Zaujímavosťou je, že táto vila je dodnes obývaná.

obr5

Tajomný dom v zajatí záhrady

Hlbšie v Starom meste sa nachádza ešte jeden tajomný dom, ktorý však nie je tak starý ako predchádzajúce dva. Ide o bežný dom z čias socializmu, no ak sa prejdete po ulici, na ktorej stojí, váš zrak sa na ňom určite pozastaví. Dom je totižto v zajatí svojej záhrady. Avšak, roky zanedbaná údržba spôsobila, že sa táto inak celkom bežná stavba stráca pod mohutnými lianami brečtanu a paviniču. Najzaujímavejšia časť je vysunutý balkón, ktorý je tak zarastený, že je na ňom tma celý deň. Miestami máte pocit, že bol tento dom vytrhnutý z exotickej džungle a položený do Starého mesta v Bratislave. Brečtan je natoľko rozšírený, že sa snaží do domu dostať cez všetky okná a dvere, no tomu sa snažia jeho majitelia zabrániť jednoduchým strihaním. Dom však pôsobí veľmi strašidelne, najmä po zotmení.

obr6

Staré mesto v Bratislave je plné pozoruhodných budov, ktoré stoja za pozornosť. Jedny sú zaujímavé svojou históriou, ktorá siaha do dôb dávno minulých, iné sú zas zaujímavejšie svojou architektúrou alebo zanedbanosťou. Nanešťastie, história a príbeh týchto stavieb sa hľadá veľmi ťažko a možno ostanú navždy utajené. Každý z týchto domov je zahrnutý rúškom tajomstva, či tajomstiev jeho obyvateľov, ktorí už nie sú medzi nami.

Autor obrázkov: Milan Bardún

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokOvládajte svoje auto ako profík…aj keď sa pošmyknete
Ďalší článokAký bol tento rok Tradičný trnavský jarmok?
Keď som mal 25, dal som výpoveď aby som sám cestoval po svete. Kancelária nikdy nebola pre mňa. Z cestovateľského blogu Bez Mapy som si spravil zamestnanie na plný úväzok a stal sa digitálnym nomádom. Všetko čo potrebujem k práci je môj laptop, WiFi a hlava plná nápadov. Dlhodobo cestujem po svete a svoje zážitky, rady a tipy ako žiť život na vlastnú päsť zdieľam s tebou na tomto blogu. Pridaj sa ku mne a zahoď svoj strach z nepoznaného.

Comments are closed.