Známy spisovateľ Umberto Eco zomrel vo veku 84 rokov

0
3836

Taliansky autor slávneho románu Meno ruže, jazykovedec, esejista a literárny kritik Umberto Eco v piatok podľahol dlhoročnému boju s rakovinou. Vo veku 84 rokov navždy opustil svet literatúry a kníh, ktorý tak miloval. Práca s jazykom a filozofia boli jeho celoživotnými láskami.

umberto-eco--644x362

Z jeho prvého románu Meno ruže, ktorý vydal v roku 1980, sa na celom svete predalo viac ako 11 miliónov kusov. O pár rokov neskôr bol natočený pôvodný film podľa knihy so Seanom Connerym v hlavnej úlohe. Eco bol veľmi plodným autorom, no napriek tomu vyhlasoval, že je v prvom rade filozofom a romány píše len cez víkendy. Jeho knihy mali vždy úctyhodnú hrúbku.

Popri písaní celý život prednášal a učil na rôznych univerzitách po celom Taliansku. Je nositeľom rôznych literárnych cien a čestných doktorátov. Medzi jeho slávne diela patria: Foucaultovo kyvadlo, Dejiny krásy, Otvorené dielo, Ostrov včerajšieho dňa, Baudolino a mnohé iné.

Eco sa narodil 5. januára 1932 v severotalianskej Allesandrii. Študoval stredovekú filozofiu a literatúru na Turínskej univerzite. Práve tu vznikla jeho prvá publikácia o Tomášovi Akvinskom, ktorú neskôr vydal pod názvom Estetika Tomáša Akvinského.

Umberto_Eco_1984

Lásku k knihám v ňom prebudili jeho starí rodičia. Jeho babička mu pravidelne nosila dve až tri knihy týždenne z miestnej knižnice. Ecov otec sa v dôchodku venoval viazaniu a renovácii starých kníh, takže Eco bol v obklopení literatúry neustále. Ecova osobná knižnica je jedna z najrozsiahlejších osobných zbierok, nachádza sa v nej vyše 50 000 kníh.

Jeho štýl písania bol vždy špecifický a niektorí čitatelia sa sťažovali na obtiažnu pochopiteľnosť textov. V rozhovore pre Guardian Live v roku 2015 povedal: „Neviem, čo čitatelia očakávajú. Myslím, že spisovateľ by mal naopak písať o tom, čo čitatelia neočakávajú. Podstatou nie je pýtať sa, čo očakávajú, ale zmeniť ich… vytvoriť, vyformovať si z nich čitateľov, akých si predstavujete pre každý svoj príbeh.“

V mladosti prekvapivo zbožňoval komixy, dokonca niekoľko aj vytvoril, ale kreslenie a písanie bolo natoľko náročné a intenzívne, že žiaľ žiadny z nich nedokončil. Bol milovníkov detektívnych seriálov, vášnivo sledoval Starsky & Hutch, Columba či Miami Vice. Jeho obľuba detektívnych príbehov sa naplno odrazila v spomínanom románe Meno ruže.

Keďže sa narodil do obdobia, kedy sa fašizmus rozpínal aj v Taliansku, celý život ostal silne apolitický.

Jeho poslednou knihou je titul Nulté číslo, z mediálneho prostredia, kde opäť pracuje s motívmi klamstva a konšpirácie, ktoré sú pre jeho dielo tak typické.

Photo credit © commons.wikimedia.org