Ženy, ktoré búrajú kult mladosti

0
5437

Úspech dnes kráča ruka v ruke s dvoma atribútmi – mladosťou a atraktivitou. Nechceme vidieť žiadne vrásky, žiadne šedé vlasy, jazvy, nezvyčajné telesné prejavy starnutia. Všetko, čo sa vymyká umelo vytvorenému ideálu krásy je spútané, eliminované, schované pred zrakom verejnosti. Zúfalo sa snažíme napchať svoje telo a tvár do schémy, ktorú vytvorila spoločnosť, médiá, kozmetický a módny priemysel. Existujú však ženy, ktoré sa nezmyselnému diktátu nehodlali podriadiť a vo veku, v ktorom sú nositeľky nežného pohlavia obvykle posielané do dôchodku, začali kariéru, ktorá búra všetky predsudky.

article-2520801-021B56730000044D-138_634x789

photo credit © i.dailymail.co.uk

Mladosť sa nosí ako emblém. Každá žena musí byť svieža, s plnými perami, vysokými lícnymi kosťami, vychudnutým telom a pohľadom barbie bábiky. Štandardy ženskej krásy sú predimenzované, skrivené a merítko na to, čo je pekné a čo nie, je striktne merané vekom. Vysnenou métou je dokonalosť. Dokonalosť, ktorú sme si vnútorne nedefinovali my, ale nalinkovalo nám ju okolie. A v tom nastáva rozpor.

Strach zo staroby je natoľko silný, že boj s ním sa premenil na celoživotný cieľ. So starnutím prichádza obava číslo dva: strach z osamelosti a nepotrebnosti. Zrelá žena sa ešte stále vníma akoby už bola „za zenitom“, kariérne alebo vzťahovo. Je to obzvlášť citlivá téma, nakoľko vniká priamo do podstaty vnímania ženy ako objektu – čo je celkovo nevhodné poňatie, ktoré už stáročia deformuje obraz žien o sebe samých.

Tento negatívny trend vyvíja neoprávnený tlak na ženy všetkých vekových kategórií. Absurdný ošiaľ plastických operácií v mladom veku odštartoval klan sestier Kardashianových – najmä mladučká Kylie Jenner, ktorá vo svojich sedemnástich rokoch podstúpila umelé zväčšenie pier. Neskôr i zväčšenie pŕs a ďalšie drobné zákroky. Doteraz tieto kozmetické úpravy popiera, ale rozdiel medzi fotografiami spred rokov a aktuálnym výzorom je až príliš evidentný.

Kylie-Jenner-before-and-after-lips-2013-2014

Najhoršie je, že milióny mladých dievčat nasledovali jej príklad a „prifukovali“ si ústa rôznymi vychytávkami alebo si ľahli rovno pod skalpel s túžbou po plných a zmyselných perách. Tento alarmujúci príklad ukazuje ako mediálny obraz jednej osoby dokáže ovplyvniť výzor tisícky dievčat a mladých žien po celom svete. Individualizácia krásy a osobitosti sa stiera uniformnou estetikou „barbizovaných“ figúriek s totožnými znakmi „krásy“: veľké pery, veľké prsia, štíhly pás, dlhé nohy, dlhé mihalnice, dlhé nechty a dlhé lesklé vlasy.

Prečo má mladé dievča potrebu sa vylepšovať? Nestačí už len samotný fakt, že je mladá? Zdá sa, že nie. To, že by žena nemala mať na tvári ani náznak vrások, nech už je v akomkoľvek veku je, absurdné, ale to, aby sa mladé dievčatá nechali upravovať, ak na to neexistuje nejaký závažný zdravotný alebo oprávnený estetický problém, mi príde scestné a veľmi nebezpečné.

Miuccia Prada, majiteľka a návrhárka svetoznámej značky Prada sa vyjadrila k otázke, prečo vo svojich kampaniach neangažuje staršie modelky: „Svet, v ktorom tvorím nie je umelecký, je to tvrdý, komerčný svet obchodu. Nemôžem meniť jeho pravidlá. Asi na to nemám patričnú guráž…“, povedala pre T Magazine. Tento jednotný názor by mohli spolu zdieľať všetky významné módne domy.

Vrásky ku kráse a úspechu nepatria. Vek prestal existovať. Pätnásťročné dievčatá vyzerajú ako dvadsaťročné a päťdesiatročné ženy chcú pôsobiť mladšie, čo má za následok série plastických operácií, ktoré robia zo žien uniformované bábiky bez vlastnej identity. Preto ma poteší, keď uvidím hrdé príklady prirodzenej krásy, ktoré búrajú všetky konvencie a poučky o tom, akoby ktorá žena mala vyzerať – hlavne primerane svojmu veku.

2

photo credit © Yasmina Rossi- www.yasminarossi.com

Yasmina Rossi (59) sa rozhodla ísť proti zaužívaným predsudkom a hrdo vystavuje svoje telo pred objektívom fotoaparátov – s vráskami na čele a nákazlivou vitalitou.

Je šťastnou babičkou a vychytenou modelkou na vrchole svojej kariéry. Sama tvrdí, že práve v staršom veku sa konečne začala cítiť dobre vo svojej koži. Ohuruje štíhlym, zdravým telom a rozprávkovo bielymi vlasmi. Za svoj vzhľad vďačí predovšetkým svojej mysli – cíti sa mlado a tak sa aj správa. Odvoláva sa aj na vyvážené stravovanie – tzv. „clean eating“ – jej najobľúbenejšou pochúťkou je avokádo, ktoré si dopriava každý deň.

Yasmina-Rossi-04

 photo credit © makeupnwardrobe.com

successful-model-yasmina-rossi-apparently-knows-the-secret-of-youth-artnaz-com-2

photo credit © Yasmina Rossi- www.yasminarossi.com

Yasmina sa narodila na Korzike, s modelingom začala až v dôchodkovom veku a pracovala pre módne domy Yves Saint Laurent, Hermés alebo Jil Sander. Prelom v jej kariére nastal, keď sa vo svojich 45-tich rokoch rozhodla odísť do New Yorku, kde narastal záujem o staršie modelky. Raketovou rýchlosťou jej na stole pristáli ponuky od spoločností Macy´s a Mastercard. Najväčšiu odozvu vyvolala spolupráca so značkou Marks and Spencer v roku 2012. „Mám rada ako vyzerám. Som fit a oveľa spokojnejšia sama so sebou, než keď som mala 20 rokov,“ hovorí Yasmin.

successful-model-yasmina-rossi-apparently-knows-the-secret-of-youth-artnaz-com-6

photo credit © artnaz.com

Jej beauty režim nie je vôbec náročný – organické jedlo, primerané cvičenie a prírodné oleje. „Raz do týždňa si robím peeling z olivového oleja zmiešaného s rafinovaným cukrom. Jem bio mäso a veľa rýb. Olej z hroznových semienok používam na vlasy“, dodáva. Cvičenie je pre ňu nesmierne dôležité, ale nepreháňa to, snaží sa obmedzovať lieky, aktívne sa venuje fotografovaniu a keramike.

Carmen Dell’Orifice (83)

Táto mimoriadne pôvabná a šik dáma pôsobí na modelingovom poli neuveriteľných 70 (!) rokov a doteraz patrí medzi najvychytenejšie topmodelky. Stačí si všimnúť jej elegantnú tvár, ladné krivky a aristokratické vyžarovanie. V 13-tich rokoch dokonca pózovala pre slávneho Salvadora Dalího. Tvrdí, že nikdy nemala viac ponúk na fotenie ako vo svojom „babičkovskom“ veku. „Predtým prišiel vždy niekto lepší, temperamentnejší. Teraz sa nachádzam na území, kde široko-ďaleko nikto nestojí, lebo tu hrajú hlavnú rolu biele vlasy, vrásky a vek. Rozhodla som sa postaviť voči svojmu veku a ukázať, že žena ostáva ženou, nech sa deje čokoľvek,“ povedala Carmen pre CNN.

1512374

photo credit © bucket2.clanacion.com.ar

Annika von Holdt (45) je dánska spisovateľka, ktorá už pätnásť rokov vydáva knižné bestsellery a píše o dizajne. Predtým pôsobila ako profesionálna modelka. Má 11-ročného syna a žije striedavo v Dánsku a na malom ostrove na Bahamách. Annika vyznáva prirodzenosť a je známa svojimi úchvatnými striebristými vlasmi. Nikdy si ich nefarbila a jej počiatočné problémy so šedivením boli pre ňu frustrujúce. „Každý sa mi snažil na hlavu vyliať kýbeľ s farbou, ale ja som odolávala, i keď vo vnútri ma to štvalo. Prečo ma chce každý meniť?“ píše na svojom blogu.

annikavonholdt_xx

photo credit © annikavonholdt.com

Trvalo jej niekoľko rokov, než si na svoju striebristú hrivu zvykla a začala ich nosiť s novým sebavedomím. „Áno, šedé vlasy vás možno urobia staršou, ale tou by ste bola aj s hnedými, čiernymi alebo červenými vlasmi. Uvedomte si jednu vec: keď starnete, nezastaví tento proces ani botox, ani nič na svete. Tajomstvom je, vedieť si zo zdanlivej nevýhody, vybudovať nový vzhľad, nové ja. Nehovoriac o tom, koľko peňazí ušetríte za farby na vlasy a času kvôli vysedávaniu u kaderníka. Ak ste konečne vzdala boj s matkou prírodou, ktorá sa rozhodla, že vám strieborné vlasy proste pristanú viac, začnete premýšľať o tom, ako sa so svojou šedou hrivou zblížiť. Áno, môj zadok tiež vyzeral lepšie pred dvadsiatimi rokmi, ale tiež si ho preto nezačnem v zrelom veku farbiť…“, dodáva s úsmevom.

Linda Rodina (65)

Slávne dvojičky Kate a Mary Olsenové si v roku 2014 zvolili pre svoju odevnú značku The Row za hlavnú modelku 65-ročnú Lindu Rodin, bývalú modelku, stylistku a zakladateľku úspešnej kozmetickej línie Rodin. Linda doteraz nosí svoj charakteristický krikľavý rúž a nadrozmerné slnečné okuliare. Svoje snehobiele vlasy má zopnuté do nežného dievčenského vrkoča a svojím drzým šarmom nakazí každého, kto sa ocitne v jej spoločnosti. Linda rozhodne nie je typ, ktorý sa nechá spútať spoločenskými konvenciami. Svoju kozmetickú značku založila v roku 2008 a predtým robila stylistku hviezdam ako Madonna, Gisele Budchen alebo časopis Harpers Bazaar. Sestry Olsenové sú známe svojím atypickým prístupom k móde, preto sa rozhodli osloviť práve Lindu. „Poznali ma a viem, že odo mňa neočakávali, že sa budem správať a pôsobiť… mlado,“ povedala Linda pre The Huffington Post.

BN-AK760_mag121_G_20131115144436

photo credit © si.wsj.net

Kampaň mala prekvapivo pozitívnu odozvu, čo naznačovalo vyššiu mieru tolerancie voči vráskam a šedivým vlasom. Módne značky sa začali viac zaujímať o reálne ženské telo a autentické tváre, do ktorých sa vpisoval skutočný život. I keď je celý kozmetický priemysel postavený na popieraní starnutia, čoraz častejšie sa vynárajú kampane, v ktorých vystupujú modelky s reálnymi proporciami.

o-LINDA-facebook

photo credit © i.huffpost.com

Sama Linda Rodin si nikdy nefarbila vlasy, začala šedivieť okolo tridsiateho roku a nikdy nepodstúpila facelifting: „Vy nie ste zvedaví ako dospievate? Ja áno!“, ironicky poznamenáva. Rozhodla sa založiť vlastnú značku olejov na pleť, ktorú dnes používa Gwyneth Paltrow alebo Liv Tyler. „Nie je to žiadny zázrak, ale vrások vás aj tak nezbaví žiadny krém,“ dodáva. Tak prečo sa radšej nenaučiť s nimi žiť v mieri? Linda vyznáva filozofiu zdravého tela a mysle. Snaží sa zachovávať a ošetrovať svoju pokožku, stravovať sa primerane zdravo tak, aby žila čo najdlhšie: „Život je dôležitejší než vrásky.“

Daphne-Selfe

 Daphne Selfe / photo credit © lorriegrahamblog.com

sarahWportrait_2754021a

Sarah Wiley / photo credit © i.telegraph.co.uk

Cindy Joseph (63) oslovil módny skaut a na druhý deň fotila so slávnym Stevenom Meiselom kampaň pre návrhárov Dolce & Gabbana. Cindy je vegetariánka, výdatne spáva a skoro vstáva, cvičí jógu a veľa sa prechádza. Jej názor na vzťah k starnutiu je značne vyhranený: „Všetci vyrastáme v „anti-age“ spoločnosti. Starnutie sa považuje za negatívnu skúsenosť. Ja si však myslím, že čím som staršia, tým viac sa stávam vnímavejšou, sebavedomejšou, schopnejšou. Život je dobrodružstvo a je len na vás, či ho s pribúdajúcim vekom budete chcieť žiť ako vášnivá a citlivá žena.“ Je načase, aby nastal „pro-age“ prístup, namiesto neustáleho negovania a vytlačovania zrelých žien z médií.

Cindy-Joseph-Flowers-

Cindy Joseph / photo credit © cynthiarowland.com

gty_sharon_stone_dm_130312_wmain

Sharon Stone / photo credit © a.abcnews.go.com

helen-mirren-oscar-win-the-queen

Helen Mirren / photo credit © pmcvariety.files.wordpress.com

Ak si myslíte, že v živote máte už všetko za sebou, neverte tomu, prosím. Každá vráska, každá jazva, každý šedý vlások je váš. Ak ste sama so sebou spokojná, je úplne jedno, čo a ako nosíte a hlavne, ako to vníma vaše okolie. Príbehy týchto žien sú fascinujúce a majú jedného spoločného menovateľa – zdravú sebalásku. Starnutie je krásny proces, ak ho dokážeme vnímať s otvorenými očami. Očami, ktoré sú schopné vnímať viac než len vonkajšie pozlátko…