Vyzerá vaše obočie takto? Potom ste možno narcista

0
2533

Ak sú oči oknom do duše, čo je potom obočie?

Podľa nového výskumu uverejneného v magazíne Journal of Personality, dokáže obočie odhaliť veľa o psychike človeka,  konkrétne či je narcista.

Ukázalo sa, že dobre udržiavané a výrazne hrubé obočie, je spoločným znakom ľudí, ktorých ostatní hodnotia ako narcistov, často okázalých, asertívnych a dominantných.

Miranda Giacomin a Nicholas Rule z univerzity v Toronte vykonali štúdiu tým, že odfotili tváre účastníkov, ktorí následne vyplnili špeciálny osobnostný dotazník, ktorý je široko používaným meradlom subklinického narcizmu. Potom fotografie orezali tak, aby bolo vidno len ich obočie. Následne ich ukázali nezávislým hodnotiteľom, ktorí obočie hodnotili na základe určitých vlastností, vrátane starostlivosti (ako bolo obočie vytrhané), rozlišovania (aké husté bolo) a ženskosti. Na záver dali do súvislosti hodnotenia nezávislých hodnotiteľov a hodnotenie účastníkov podľa dotazníka. Z toho zistili, že práve hodnotenie hrúbky obočia bolo pozitívne prepojené narcizmom účastníkov.

Autori výskumu dospeli totiž k záveru, že práve narcisti túžia byť esteticky jedineční a rozoznateľní, čo, ako vyzerá dosiahnu perfektným obočím. Obočie totiž uľahčuje rozpoznávanie tváre. Narcisti si ho udržiavajú zreteľné a husté aby boli ľahšie rozpoznateľní.  Taktiež to môže umocňovať zapamätateľnosť a obľubu, čo posilňuje ich pozitívny obraz o sebe samých. Narcistu môžete rozpoznať aj podľa vlastností ako hypersensitivita, obsesia rozprávať o sebe a nedostatok empatie.

Čítajte tiež:

5 tipov ako konečne prekonáte chuť na sladké

Ako si vychutnať pohárik alkoholu bez zrujnovania veškerej snahy vo fitku