Vyskúšajte najšialenejšie zimné športy

0
3668

zimne sporty

Vedeli ste, že v zozname najobľúbenejších zimných športov sa ocitlo niekoľko adrenalínových záležitostí? Pri ich praktizovaní je síce dôležitý tréning, taktika a koncentrácia, no bez odvahy vám nepomôže ani tá najlepšia kondícia.

Kým jedni sa počas zimy skrývajú v kaviarňach alebo obchodných centrách, iní si užívajú studené počasie a sneh pri svojom obľúbenom športe. A pre niektorých je to dokonca šanca prežívať šialený adrenalínový zážitok, ku ktorému im netreba nič okrem výbavy a odvahy. Nehovoríme o zjazde alebo lyžiarskej akrobacii. Ponoríme sa ešte viac do extrémov, aby sme mohli spoznať tie najšialenejšie zimné športy.

 

Na kajaku po strmých svahoch

Kajakovanie na snehu alebo podľa oficiálneho pomenovania snow kayaking patrí k mladším extrémnym športom. Jeho pôvod sa datuje do roku 2002, no veľmi rýchlo si získal fanúšikov, vďaka čomu sa stal riadnou súťažnou disciplínou. Celý priebeh sa odohráva na zasnežených svahoch stojacich v extrémnejších uhloch, ktoré robia z jazdy kajakom nebezpečný zážitok. Na prvý pohľad sa tento šport nemusí javiť ako veľmi extrémny, no opak je pravdou. Kajak sa totiž skoro vôbec nedá ovládať a výsledok jazdy je ponechaný viac-menej osudu.

zimne sporty

Motocyklisti sa zabavia aj na snehu

Špeciálnou zimnou zábavou s príchuťou adrenalínového zážitku je motoskiering. Ide o šport spájajúci motorky s lyžami, pričom vyžaduje jedného jazdca na motorke a minimálne jedného lyžiara, ktorý bude motorkou ťahaný. V podstate sa jedná o obdobu vodného lyžovania, no motoskiering prináša riziká už len kvôli tomu, že krosová motorka jazdiaca na snehu môže spôsobiť kedykoľvek nehodu, na ktorú doplatí práve lyžiar v závese. Nehovoriac o súťažiach v tejto disciplíne, kedy dochádza k hromadným kolíziám celkom bežne.

 

Ľadolezci zdolávajú zasnežené vrcholy

Aj keď princíp horolezectva a ľadolezectva spočíva v rovnakej snahe pokoriť vrchol danej hory, predsa len ide o rozdielny šport. Ľadolezci totiž musia prispôsobiť svoj štýl a lezeckú výbavu náročnejším podmienkam spôsobeným ľadovým terénom, ktorý je nevyspytateľný a kedykoľvek môže prekaziť plán bezpečného a neohrozeného výstupu. Pri vykonávaní tohto koníčka počas zimných mesiacov sa ľadolezectvu v podstatne nedá vyhnúť, pretože vrcholy hôr sú po väčšinu zimy zľadovatené, takže horolezci sa automaticky menia na ľadolezcov.

 zimne sporty

Tí najodvážnejší skúšajú ľadové potápanie

Koľko psychickej sily musí nazbierať športovec, aby sa dokázal potápať v ľadovej vode? Veď pri tejto činnosti už nejde len o adrenalín, ale o skutočný boj so sebou samým. Studená voda má silu zastaviť všetky telesné funkcie za niekoľko minút, takže odolať takýmto neľútostným podmienkam dokážu len tí najsilnejší. A nezabúdajme na ďalšie nebezpečenstvá ako kolízia s kryhou, kontakt s ľadovým medveďom či samotné zamrznutie otvoru, cez ktorý sa potápač dostal do vody a ponoril.

Ak pokladáte za adrenalínový šport snowbording alebo akrobatické lyžovanie, potom radšej neskúšajte žiadnu z týchto aktivít. Každá z nich je totiž plná rizík a jej vykonávanie prináša vysokú mieru nebezpečenstva. O to viac však priťahuje vášnivých športovcov, ktorí potrebujú prekonávať sami seba a pociťovať pri tom nekonečné vzrušenie. Práve to ich dovedie k cieľu zdolať akékoľvek prekážky a užiť si svoj bláznivý koníček naplno.