V Číne vznikla stavba v tvare lotosového kvetu

0
4710

Lotosový kvet je symbolom znovuzrodenia, čistoty a večnosti. Už v starovekej Číne bol lotos považovaný za posvätný a hojne sa využíval v čínskej medicíne. Na túto tradíciu sa snažilo nadviazať austrálske architektonické štúdio Studio55 svojou stavbou „Lotus Building“, ktorá má slúžiť ako výnimočná atrakcia a zároveň komunitné centrum.

Lotus-Building-by-studio50511

Čínska architektúra je známa svojou obľubou veľkolepých stavebných projektov. Dych vyrážajúca nehnuteľnosť Lotus Building stojí na 10 000 m² umelého jazera v čínskom meste Wujin, v južnom dištrikte Changzhou, Jiangsu. Súčasťou stavby je People´s Park, rozľahlý park, rozprestierajúci sa na 3,5 hektároch, ktorý funguje ako pojidlo medzi mestskými predstaviteľmi a obyvateľmi mesta. Park slúži ako prísľub neustáleho urbanistického rozvoja a zlepšovania životných podmienok v regióne.

image-tools (5)

Architekti dostali zadanie vytvoriť nehnuteľnosť, ktorá by prepojovala jednotlivé občianske potreby a verejné priestranstvá. Lotus Building funguje prakticky ako prístavba už k existujúcej dvojposchodovej podzemnej budove. Štúdio návrh skoncipovalo ako sochársku výzvu a vytvorilo obývateľný objekt, ktorý pracuje s riekou ako východiskovým bodom. Z rieky sa rodí lotos, preto stavba pôsobí ako zjavenie a prirodzene vychádza z fluidnej podstaty svojho základu.

image-tools (1)

image-tools

Pri vstupe do interiéru vás víta priam katedrálny pohľad na megalomanský, vysoký strop so 7-metrovým stropným svietidlom, predstavujúcim piest kvetu. Luster bol vyhotovený na objednávku a jeho zjav prepožičiava interiéru grandiózny charakter.

Tvar stavby kopíruje tri najdôležitejšie etapy zrodu lotosového kvetu: od začiatočného púčika až po nádherne rozvinutý kvet.

Studio55 pracovalo najmä so svetlom a snažili sa jeho vlastnosti využiť nielen na mozaikovitom pokrytí väčšiny stien, ale v celkovom vyznení interiéru. Vonkajšie steny tvorí sklo, aby mohla do budovy prenikať maximálna miera svetla.

Lotus-Building-by-studio505-2

Lotus-Building-by-studio505-3

Lotus-Building-by-studio505-4

Lotus-Building-by-studio505-6

Vonkajší obal budovy je koncipovaný ako hra svetla a materiálu: selektované farby a odtiene, aplikované na bočné plochy okvetných lístkov, vytvárajú oslňujúcu plejádu farebných odleskov, menia sa a splývajú. Každých 10 sekúnd sa farebná scenéria mení a vytvára prekrásne vizuálne divadlo.

Projekt bol tiež vytvorený, aby efektívne a hospodárne narábal s energiami. Viac než 2 500 geotermálnych pilót zabezpečuje využitie vody z jazera na ohrievanie (v zime) a na chladenie (v lete).

Ambícia, aby ľudia pri pohľade na Lotus Building „prekvitali“ a budovali kvalitné komunitné vzťahy, je naplnená vo všetkým smeroch.

Stavba bola dokončená v roku 2013.

Lotus-Building-by-studio505-7

Photo credit: © John Gollings, studio505.com.au

Video credit: © youtube.com