Útoky na bankové účty metódou phishing pribúdajú

0
1839

phishng

Banky nám pri využívaní účtov síce garantujú bezpečnosť a transparentnosť, no na niektoré skupiny podvodníkov nestačia. Príkladom sú špekulanti zameraní na aktuálne dosť rozšírenú metódu zvanú phishing, s ktorou sa stretávame čoraz častejšie.

Pri operáciách spojených s internetovým bankovníctvom dochádza k mnohým podvodom, ktoré končia až vybielením účtu. Aktuálne najznámejším je práve phishing, ktorý sa využíva ako jeden z najjednoduchších spôsobov nedovoleného prevedenia peňazí z cudzieho konta. Keďže táto metóda je aplikovaná čoraz častejšie, rozhodli sme sa upozorniť na pár okolností súvisiacich s jej praktizovaním a priniesť vám nejaké rady pre zvýšenie ochrany voči útokom.

 

Phishing ako moderný spôsob krádeže peňazí    

Zdá sa, že podvodníci zameraní na bankové lúpeže majú dosť vážnu konkurenciu práve medzi phishermi. Tí totiž využívajú omnoho rafinovanejšiu a hlavne menej riskantnú formu krádeže, pri ktorej sa k peniazom dostávajú bez nejakého väčšieho rizika. Nemusia pripravovať žiadne nebezpečné plány, stačí im od zákazníka vylákať prihlasovacie údaje, vďaka ktorým sa ľahko dostanú do jeho účtu. Následne len prevedú peniaze na nejaký iný účet a spravia pár opatrení, ktoré majú zabrániť vystopovaniu tejto operácie.

 

Lov na heslá zaznamenáva rekordy

Nie náhodou si phishing získal toľkých priaznivcov, ktorí sa snažia touto efektívnou metódou vstúpiť do priestoru vášho konta a obohatiť sa o nejaké peniaze. Viaceré krajiny potvrdzujú, že pokusov o tieto kyberútoky rýchlo pribúda a mnohé z nich sú úspešné. V západnej Európe dokonca padli rekordy, ktoré hlásia tisícky okradnutých klientov ročne. Vzhľadom na výhody internetovej kriminality sa ani nedá očakávať nejaký pokles záujmu o phishing, skôr naopak.

 phishing

Pri ochrane spolupracujte s bankou

Na rozdiel od iných typov útokov na bankomaty a bankové účty sa dá pred phishermi chrániť celkom jednoducho. Neposkytujte nikomu svoje heslo ani údaje týkajúce sa vášho bankového konta a žiadny útok vám nehrozí. Phisheri sú totiž bez získania hesla bezradní a o prevedení cudzích peňazí môžu len snívať. Oplatí sa spolupracovať aj s bankou, ktorá vám presne povie aké praktiky phisheri využívajú a ako sa dá pred ich pokusmi o krádež najlepšie chrániť.

 

Slovenské bankové účty nevzbudzujú pozornosť

Zopár prípadov phishingu bolo hlásených aj na Slovensku, no v porovnaní so zahraničnými štátmi ide o minimálny pomer krádeží. Najznámejší zločin sa udial v roku 2014, keď bolo na základe mailov získaných zhruba päťsto hesiel, čo však bolo ojedinelým prípadom. Dôvodom slabšieho záujmu je slovenčina, ktorá je pre zahraničných podvodníkov nezrozumiteľná a na rozdiel od angličtiny alebo španielčiny ňou hovorí veľmi malý podiel obyvateľstva, čo nie je príliš lákavé.

 

Nech je nárast popularity phishingu akokoľvek rozšírený, pokiaľ nikomu neposkytnete svoje údaje vrátane hesla ako toho najdôležitejšieho, nemusíte sa  ničoho obávať. Lovci hesiel sú síce dostatočne aktívni a pravidelne sa im podarí previesť celkom zaujímavé čiastky, no bez vašej pomoci nemajú šancu. Tá sa naskytá iba v prípade skúsenejších expertov, ktorí odhalia heslo bez vás, ale to už je o skôr o práci hackerov a tí hrajú oveľa vyššiu ligu.