Tajomný Juvet Landscape hotel v srdci divokého nórskeho lesa vám vyrazí dych

0
3726

„It´s all about outside“, hovorí majiteľ Knut Slinning. Chvíľu potrvá, kým rozlíšite, kde vlastne začína les a kde samotný hotel. Tajomne vymyslená konštrukcia, ktorá je postavená na divokej kráse okolitej nórskej prírody, sa opiera o zrkadlové odrazy a strohý dizajn. Hotel je na prvý pohľad takmer neviditeľný a prirodzene splýva so stromami.

6

2

Hlavný cieľom majiteľa Knuta Slinninga a architektonického dua Jesen & Skodvin Architects, bolo vytvoriť neobyčajný hotel, ktorý by minimálne zasahoval do chránenej prírodnej oblasti a zároveň maximálne prepojil ubytovaných hostí s dychberúcou prírodnou scenériou.

„Chceli sme vytvoriť priestor, ktorý dýcha, bez zbytočných ohraničení, stavebných zábran. Priestor voľný, nespútaný a slobodný ako nórska príroda“, tvrdia architekti projektu.

13

12

Juvet, prvý výhliadkový hotel, je ukrytý v hlbokých lesoch oblasti Valldal (Nórsko), v malej dedinke Alstad. Poskytuje 28 izieb, ktoré sú umne porozsievané po vybranom území – 7 drevených presklených kvádrov je postavených ako samostatné domčeky, každý má svoj unikátny výhľad na vonkajšiu monumentálnu scenériu vrchov a lesov.

Interiér izieb nie je rovnaký, ale každej dominuje presklená stena a asketické zariadenie bez zbytočného nábytku, len so základným vybavením. Autori totiž vedia, že väčšinu času aj tak presedíte a budete si vychutnávať úchvatný výhľad…

18

17

Majiteľ sa v posledných rokoch podujal na výstavbu ešte dvoch prídavných domčekov, ktoré s láskou nazýva „vtáčie búdky“. Odvážne vytŕčajú z pozemku a akoby sa vznášali nad zemou.

Juvet Landscape je stelesnením základných prírodných elementov – dreva, kameňa, kovu a skla. Tajomné zrkadlové steny odrážajú tichú nórsku prírodu a prinášajú pocit splynutia s okolitými stromami a zeleňou. Je to akoby ste bývali vo veľkom fotoaparáte a mali možnosť snímať neuchopiteľnú krásu vonkajšej scenérie.

54693

Hotel zaujal aj filmového scenáristu a režiséra Alexa Garlanda, ktorý tu natočil svoj futuristický film Ex Machina – príbeh šialeného mladého vedca, ktorý zostrojí robota ženského pohlavia. Scenár perfektne sadol do čistej, strohej a minimalistickej architektúry hotela.

„Je jedno, koľkokrát ľudia videli Juvet na fotografiách, videách a internete, keď k nám dorazia a uvidia to tu po prvý raz, sú ohromení,“ dodáva Knut.

Veď čo môže byť lepšie ako stratiť sa v chladných nórskych lesoch, nechať anonymný svet ďaleko za sebou a plynúť s nádherným pohľadnicovým výhľadom?

Photo: © Knut Bry

https://www.facebook.com/knut.bry

http://www.jsa.no/

http://www.juvet.com/en

www.pinterest.com