Spoznajte príbeh Beckova!

0
3404

Kúsok od Nového Mesta nad Váhom sa týči osamelé staré bradlo. Práve to bolo ideálne miesto pre splnenie sľubu, ktorý dal mocný pán Ctibor svojmu dvornému šašovi Beckovi.

beckov

Pán miloval poľovačky a ako to už po love bývalo, na hrade ho čakalo množstvo jedla, pitia a hradný šašo, ktorý zabával nielen jeho, ale aj jeho hostí. Vojvoda Ctibor ho chcel nachytať a tak sa dvorného šaša spýtal, čo podľa neho robí kráľ Žigmund. Becko nezaváhal a okamžite sa vynašiel. „Určite míňa naše dukáty.“ Pán spolu s jeho hosťami sa okamžite dali do smiechu. Ešte nevideli tak vynaliezavého a zároveň vtipného šaša.

Ctibor sa preto rozhodol, že si Becko môže požiadať o čokoľvek a on mu to splní. Becko nezaváhal a odvetil, že by chcel mať na bradle svoj vlastný hrad. Ctibor svoje slovo vždy dodržal. Hneď ráno si Ctibor zavolal staviteľov a pustili sa do práce.

Presne o dva roky sa na tomto mieste týčil krásny hrad, ktorý dostal meno po šašovi – Beckov. Becko sa zo svojho hradu naozaj veľmi tešil a užíval si ho plnými dúškami. Netrvalo dlho a navštívil ho sám pán Ctibor. Keď videl aké úžasné dielo stavebníci postavili, chcel hrať od Becka odkúpiť. Ponúkol mu zaň toľko zlata, koľko sám odnesie a k tomu ešte zopár jeho hradov.

Becko nemohol uveriť štedrosti pána a ponuku prijal. Mal však jednu požiadavku. Chcel, aby meno hradu zostalo nezmenené. Ctibor ochotne súhlasil. Ctibor však nebol vždy iba láskavý. Raz, keď sluha poranil jeho obľúbeného psa, chrániac pred ním svoje deti, dal sluhu zhodiť zo skaly. Skôr ako sluha dopadol, preklial ho slovami „Do roka a do dňa sa stretneme pred Božím súdom!“. Presne do roka a do dňa uštipla hradného pána vretenica. Oslepený a v šialenstve sa zrútil zo skaly. Bolo to presne to miesto, odkiaľ dal svojho sluhu zhodiť.

Čítajte aj:

Recenzia: Salaš “Krajinka” uprostred prírody

Jedno z najstrašidelnejších miest sveta: Leap Castle