Slovenské tradície na Vianoce

0
3502

Cez Vianoce sa správame milšie, dodržujeme rôzne zvyky a tradície. Vedeli ste o tom, že aj Slovensko má svoje vianočné tradície? Zopár tých najznámejších vám teraz predstavím aj ja.

Autor: www.snowvillageinn.com
Autor: www.snowvillageinn.com

Jeden tanier navyše

Tento zvyk dodržiava veľa ľudí. Podľa zvyklostí by sa mal jeden tanier navyše prestrieť pre neočakávaného hosťa. Táto tradícia je symbolom milosrdenstva, niektorí si tento zvyk spájajú taktiež so svojimi zosnulými.

Rozpolenie jablka

Na Vianoce sa rozkrojí jablko na polku a ak je jadrovník vytvarovaný do tvaru hviezdy, znamená to zdravie a šťastie. Následne každý člen rodiny dostane kúsok z jablka, ktoré zje.

Oplátky

Okrúhle oplátky symbolizujú zdravie. Práve preto by sa mali jesť s medom a cesnakom.

Bozk pod imelom

Vetvička z imela symbolizuje šťastie a ak ju od niekoho dostaneme, jej účinok sa ešte zvýši. Ak sa na Štedrý deň s partnerom pobozkáte pod imelom, vaša láska bude stále zelená.

Šupina z kapra

Kto chce mať veľa peňazí, mal by si do peňaženky schovať šupinu z Vianočného kapra. Túto šupinu treba nosiť v peňaženke počas celého roka, aby zabezpečila peňažnú stabilitu.

Peniažtek pod tanierom

Obdobný zvyk ako šupina z kapra, ktorá sa používa v prípade, že na večeru nemáte kapra. Pod každý tanier položte peniaze a účinok bude rovnaký.

1104_Christmas-tree-ideas-1
Autor: www.tunisia-live.net

Ktorý zvyk ste dodržali tento rok?