Slovenské tradície na Nový rok

0
2872

Ani sa nenazdáme a opäť vstúpime do nového roka. Spomíname na to, čo dobré nám rok 2015 priniesol, čo sa nám stalo, čo nás urobilo šťastnými, ale aj na tých, ktorý nám v tento rok odišli zo života.

Prichádza Nový rok a s tým spojené nové predsavzatia, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou opäť nedodržíme. Budeme sa nimi riadiť deň, možno dva a potom na ne opäť zabudneme. Preto sa skúsme tento rok radšej riadiť tradíciami, ktoré nemusíme dodržiavať a aj napriek tomu nám niečo ukážu a niečo nám naznačia.

fireworks-574739_960_720

Neperte a nežehlite – na Silvestra a ani na Nový rok by sa nemalo prať, žehliť, vešať bielizeň a ani zametať podlahy. V opačnom prípade hrozí ťažké zomieranie či dokonca obesenie. Súvisí to s tým, aby sa nevymietol či nevyhnal človek z domu – aby nezomrel.

Nič nepožičiavajte a majte všetko na svojom mieste – ak na Nový rok požičiate nejakú svoju vec človeku, nemusela by sa vám tento rok vrátiť

Buďte v dobrej nálade – správajte sa tak, ako sa chcete správať v celom nasledujúcom roku. Buďte šťastní, milosrdní, bavte sa. Veď nie nadarmo sa hovorí „Ako na nový rok, tak po celý rok.“

Dbajte na čistotu – nedostatočná hygiena by sa vám mohla vypomstiť chorobou. Dbajte na čistotu ľudí, obydlia, ale aj zvierat.

Najedzte sa dosýta – na stole by malo byť toľko jedál, aby sa každý člen rodiny, ale aj známi či priatelia, ktorí s vami strávia nový rok mohli najesť dosýta. V opačnom prípade vám môže hroziť chudoba či hlad.

Šošovica pod tanier – ak si dáte v tento deň šošovicu pod tanier, celý rok budete mať veľa peňazí. V iných regiónoch sa miesto šošovice dával mak alebo malý peniažtek.

Nech vstúpi do vašej domácnosti zdravý a mladý muž –  človek, ktorý vám do domácnosti vstúpi ako prvý, ovplyvňuje vašu budúcnosť.

Nekonzumujte mäso z hydiny alebo zajaca – mohlo by vám šťastie a majetok uletieť alebo utiecť