Príbeh kontroverzného miliardára Jaya Goulda

0
4222

V histórií žilo viacero miliardárov s pochybnou povesťou, ktorí sa k bohatstvu dostávali rôznymi špekulatívnymi praktikami. V niektorých prípadoch šlo len o závisť ľudí, ktorí chceli zničiť bohatých, no mnohí boli ozajstnými podvodníkmi. Na popredných miestach v zozname špekulantov sa nachádza aj meno jedného z najbohatších ľudí histórie a tým nie je nik iný ako Jay Gould.

Jay Gould
sharewallpapers.org

Ekonomický vývoj v 19.storočí prinášal americkým obchodníkom vynikajúce možnosti na realizáciu svojich plánov. Vzhľadom na to sa viacerým z nich podarilo vybudovať úspešné podnikateľské spoločnosti a dostali sa k rekordným majetkom. Niektorým sa podarilo zarobiť kontroverznými metódami, pri ktorých uplatňovali špekulácie a podvody. Ak by sme chceli vytvoriť zoznam takýchto obchodníkov, začať by sme museli práve Jayom Gouldom.

 

Jayove ambície sa prejavili už v mladosti

Mladý Jay už odmalička prejavoval ambície, ktoré sprevádzali vodcovské sklony, vytrvalosť a túžba uspieť. Jeho obchodného ducha si všímali všade od rodinných priateľov po školských pedagógov. Niet sa čo čudovať, že Jay začal s prvými pokusmi obchodovať pomerne mladý a nakoniec sa pre túto cestu rozhodol definitívne. Čoskoro začal riadiť dosť výrazný podiel v železniciach, robil rôzne kšefty s pôdou a zameral sa aj na burzové obchodovanie.

 

Dobrodružná cesta k úspechu

Uspieť vo svete obchodu sa nepodarí každému a obzvlášť to platilo v 19.storočí, keď bola v USA obrovská konkurencia. Jay však presne vedel čo chce a začal využívať svoj talent naplno. Vidina úspechu ho motivovala natoľko, že sa nebál využívať rôzne neetické praktiky, ktoré sa medzi obchodníkmi považujú za neprijateľné. Gouldov majetok však rástol, jeho vplyv prekračoval hranice obchodu a v jeho zozname spoločností pribúdalo stále viac firiem.

 

Jay Gould
wikipedia.org

Goulda považovali za bezohľadného podvodníka

Aj keď Gouldov úspech mohol mnohých očariť, jeho správanie až také inšpirujúce nebolo. Mnohí ho vraj vnímali ako klamára a podvodníka aj v osobnom živote, čo ich odháňalo od jeho prítomnosti. Ťažko povedať, či mu bol úspech prednejší aj za cenu straty priazne najbližších alebo sa zamotal do finančných hier, z ktorých nevedel vycúvať. Každopádne, škandály okolo jeho mena pribúdali slušným tempom a neraz bol za nich dokonca súdený.

 

Najznámejšie z Gouldových podvodov :

vystavenie falošných akcií, na základe čoho získal kontrolu nad železničnou firmou

podplácanie úradníkov pri skupovaní pôdy a jej nezákonné konfiškovanie

praktizovanie riadených machinácií pri finančných operáciách na Wall Street

 

Jay Gould
wikimedia.org

V desiatke najbohatších Američanov

K majetku v hodnote cez 70 miliárd dolárov sa za celú americkú históriu dostala len hŕstka ľudí. Jedným z nich bol práve Jay Gould, ktorý je v aktuálnom rebríčku najbohatších ľudí americkej histórie na 10.pozícií. Predbehol aj také mená ako Henry Ford, Andrew Mellon alebo Moses Taylor, ktorí sa navždy zapísali do povedomia finančníkov. Svoje miesto medzi najlepšími si tak zaistil aj Gould, aj keď veľkou mierou sa mu to podarilo podvodmi.

Nech bol Jay Gould akýkoľvek a jeho metódy obchodovania boli často v rozpore so slušným podnikaním, svoje miesto v histórii si jednoznačne vydobyl. História si ho totiž pamätá najmä ako jedného z najbohatších mužov planéty, ktorý mal na americkom trhu veľký vplyv a stal sa rešpektovaným finančníkom. Napriek tomu nie je pre iných obchodníkov dobrým príkladom a jeho pracovný život popretkávaný škandálmi môže byť len ťažko vhodnou inšpiráciou.