Revolúcia v solárnych paneloch

0
1969

Americkí vedci pracujú na revolučnej novinke. Držme im palce, pretože ak sa ich zámer podarí zrealizovať, čoskoro budeme môcť využívať solárne panely v podobe okien.

eliatv.cz
eliatv.cz

 

Technologický vývoj napreduje raketovým tempom a vedecké tímy dokážu stále prichádzať s nejakými novými revolučnými riešeniami. Tie sú samozrejme vítané v každej jednej oblasti, ktorá nám prináša osoh, takže novinky vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie sa takisto stretávajú s pozitívnymi ohlasmi. Obrovskú pozornosť verejnosti vzbudil aj príchod prvých prototypov priehľadných solárnych panelov, ktoré môžu znamenať výrazný skok v modernej architektúre.

 

Dočkáme sa priehľadných solárnych panelov ?

 Solárne technológie sa stali ústrednou témou 21.storočia a mnohí vedci vytrvalo pracujú na rôznych prevratných objavoch. Už niekoľko rokov sa viaceré vedecké tímy z USA pokúšajú vyrobiť špeciálne solárne panely, ktoré by priniesli 100% priehľadnosť a mohli sa inštalovať priamo do domácností. Všetko nasvedčuje tomu, že po viacerých neúspešných pokusoch sa predsa len dočkáme a miesto okien budeme mať v príbytkoch solárne panely.

 

Úsporné „okná“ pre zdravú domácnosť

Na výrobu priehľadných solárnych panelov sa zameral tím zo štátnej univerzity v Michigane. Výsledkom jeho práce má byť vznik inovatívnych solárnych článkov, ktoré sa stanú súčasťou nehnuteľností a začnú sa využívať ako alternatíva voči klasickým oknám. Na rozdiel od nich však budú navyše spracovávať energiu zo slnka, čo bude viesť k úspore energie a tvorbe zdravšieho vnútorného prostredia v domácnostiach.

stavba-az.sk
stavba-az.sk

Nové solárne panely zmenia architektúru

 Ak si viete predstaviť, že miesto klasického plastového alebo dreveného okna budete mať doma solárny panel, potom chápete správne, o čo daným vedcom v skutočnosti ide. Presne to je motiváciou k ich práci, pretože priehľadné panely by sa mohli stať súčasťou budov a lepšie prispievať k energetickej hospodárnosti objektu. Návrhy budov by sa tak zakladali na nových princípoch berúcich do úvahy inštaláciu solárnych panelov miesto okien. To by znamenalo aj zmeny v architektúre, no určite len tie pozitívne.

 

Ako sme už spomenuli, pozornosť vzbudili prvé prototypy, takže priehľadné panely ešte nie sú k dispozícií. Iniciátori projektu musia naďalej pokračovať vo výskume a testovaní, aby sa táto revolučná novinka mohla stať súčasťou našich domácností. Aj napriek tomu môžeme povedať, že sú minimálne na polceste a pokiaľ svoju prácu dokončia, obohatia svet skvelým objavom. Ten by si následne mohol hľadať cestu do domácností po celom svete a postupne prispievať k ekologickému bývaniu, ktoré je pre podporu životného prostredia viac ako nutné.