Pravidlá, ktoré by mal ovládať každý správny gentleman

0
16000

Možno si myslíte, že v dnešnej dobe je téma gentlemanstva už prežitá a nikdy ju nebudete potrebovať. Opak je pravdou – práve v súčasnosti, kedy všetci chodíme s nosom vnoreným do mobilov a počítačov, by sme základy spoločenského chovania mali ovládať. Správať sa ako gentleman nie je vôbec ťažké. Či už ide o obchodné stretnutie alebo rande, ak prejavíte aspoň kúsok gentlemanstva, získate si sympatie nielen ženskej spoločnosti.

tumblr_o0i1i71wNH1uk8n57o1_500

Voľný preklad slova gentleman je spojenie dvoch výrazov: gentle – nežný, jemný, elegantný, pozorný, starostlivý a man, čo vám prekladať nemusíme. Pôvod slova však pochádza z latinského slova gentilis, ktoré vyjadruje príslušnosť k určitému rodu, v tomto prípade, samozrejme, mužskému.

Gentleman je muž vyberaných spôsobov. Je vždy čistý, upravený s príjemným výzorom a zdvorilým správaním. Samozrejme, dnes sa už radikálna verzia gentlemana nenosí – v dnešnej spoločnosti by si asi ťukali na čelo, keby ste začali dáme recitovať zamilované sonety alebo pobozkali ruku mladému dievčaťu v hipsterskej kaviarni. Ale ktovie…

c917d3c404e6632fe35c5ffb42c20264

Na plese alebo spoločensky významnejšej udalosti však základné pravidlá etiky a správania určite oceníte. Nielenže tým stúpnete v očiach prítomnej dámy, ale budete mať zo seba lepší pocit. Byť gentlemanom vás urobí výnimočným, nakoľko existuje veľmi malá vzorka mužov, ktorí kódex gentlemanstva vyznávajú a skutočne sa ním aj riadia. Nedajte sa zmiasť – nejde o to, premávať sa v najnovšom BMW, fajčiť cigary a tváriť sa ako alfa samec. Ak sa tak cítite dobre, nech sa páči, ale pridajte k tomu štipku gentlemanskej charizmy a ľudia vás začnú brať vážne. Je to možno staromódne, ale práve v tom spočíva sila vyberaných spôsobov. Ak chcete imponovať, buďte gentleman.

tumblr_o0lcsjZeCr1sn35i0o1_500

Zásady, ktoré by mal ovládať každý gentleman

  • Buďte presný! Nechať dámu čakať a neprísť aspoň 15 minút pred stretnutím je najhoršie faux pas, akého sa muž môže dopustiť.
  • Mobil nechajte v taške alebo vo vrecku saka. Ak s niekým sedíte pri stole, nemá na ňom mobil čo hľadať. Na sms-kovanie alebo telefonovanie rovno zabudnite.
  • Používajte slová „prosím“, „ďakujem“ a nešetrite úprimnými komplimentami. Ale žiadne „Cica, tak sa mi páčia tvoje…“
  • Nikdy nenechajte ženu, aby sa predierala davom sama. Ste muž a vodca, chyťte ju za ruku a razte jej cestu dopredu.
  • Keď vstúpi do miestnosti žena alebo niekto starší a váženejší, je vhodné vstať. Je to znak úcty a pokory. Viem si to predstaviť na rande alebo vážnejšom obchodnom stretnutí/obede. Akonáhle vám do kancelárie vojde žena alebo príde k vášmu stolu, je vhodné sa postaviť a pozdraviť ju.

tumblr_nersuikIym1si1sfpo1_500

  • Ak idete so ženou na ceste hlavne v zlom počasí je nepísaným pravidlom, že muž ide vždy na kraji chodníka, aby ženu jednak chránil pred premávkou, jednak pred prípadným pošpinením od prechádzajúcich áut. V prípade, že má dáma otvorenú obuv alebo dlhé šaty, kľudne ju môžete cez kaluže preniesť až k autu.
  • Ak žena vystupuje z auta alebo vstupuje do budovy, otvorte a pridržte jej dvere. Avšak pozor! Vždy choďte prvý, najmä ak vojdete do baru, reštaurácie, kde to dotyčná dáma nepozná. Na neznáme teritórium vstupuje muž ako prvý, ale do dverí púšťa dámu ako prvú.
  • Malo by byť samozrejmosťou, že pri spoločnom usadzovaní muž žene vytiahne stoličku a usadí ju. Žene sa má vždy ponúknuť najkomfortnejšie miesto, t.j. čelom k miestnosti. Ak sa stôl nachádza v strede miestnosti, usadíte dámu tak, aby mala výhľad na okno. Muž sedí chrbtom k TV a akémukoľvek rozptýleniu – má totiž oči len pre vybranú dámu.
  • Muž sa posadí vždy až posledný, až keď sa usadia všetky dámy sediace pri stole.

tumblr_n3s03vhJt41si1sfpo1_500

  • Jedno z najzákladnejších zásad gentlemana – muž pomáha žene do kabátu – je to nenásilné a veľmi gentlemanské gesto. Nestojí vás to žiadnu námahu a dámy to veľmi ocenia.
  • Toto je vždy problém – chôdza do schodov. Tu platí jednoduché pravidlo: ak má dáma dlhú róbu alebo šaty, muž ide po schodoch vždy za ňou, aby ju chránil pred prípadným pádom. Ak má žena krátku minisukňu, z pochopiteľných dôvodov žena kráča hore schodami až po mužovi.
  • Muž zákonite pomáha dáme s taškami. Ale pozor! Prosím, milí chlapi, nenoste ženám, priateľkám kabelky. Vyzerá to nesmierne hlúpo a toto robiť určite nemusíte.
  • Požičanie saka, ak je dáme zima a držanie dáždnika by malo byť pre každého gentlemana samozrejmosťou.
  • Muž by mal vždy odprevadiť ženu k dverám alebo k autu a počkať, kým bezpečne odíde alebo vstúpi do svojho bytu.

tumblr_o0btfgWx6R1si1sfpo1_500

Gentleman v reštaurácii

  • Dávajte si pozor na správne držanie príboru – žiadne ukazovanie, príbor má ležať vždy v tanieri, nie smerom k stropu, necinkať a lakte nikdy nedávajte na stôl.
  • Pravý gentleman nikdy nezačína jesť skôr ako jeho ženská spoločnosť.
  • Ak ženu gentleman pozve na spoločný obed/večeru, zákonite je platba na jeho strane. Samozrejme, existujú výnimky, kedy žena pozve muža, ale i v tomto prípade by mal ako prvý vytiahnuť peňaženku on, ak žena veľmi protestuje, nechá ju zaplatiť.

tumblr_o0lhxtp37i1t08v6fo1_500

  • Ak vám náhodou padne jedlo zo stola na oblečenie, môžete ho zhodiť pod stôl alebo zobrať papierový obrúsok, zabaliť zvyšky jedla a položiť do prázdneho taniera, ktorý odnesie obsluha. Hlavne všetko robte nenápadne a neprikladajte týmto malým nehodám žiadny význam. Ak spadne napríklad príbor, požiadajte obsluhu o nový – nikdy nič nedvíhame zo zeme! Stačí jemne naznačiť obsluhe, kde je problém. To isté s vyliatym vínom – prikryme fľak obrúskom a zavoláme obsluhu, aby nám stôl dala do poriadku.
  • Muž by mal vždy po dohode s dámou objednať jedlo. Nikdy na obsluhu nemávame ako na prvého mája, ale decentne naznačíme prstom alebo očným kontaktom. Ak nám niečo na stole chýba, upozorníme na to obsluhu a neberieme si to z vedľajších stolov.

tumblr_ngdfv1XxTy1tvtw5yo1_500

Všetky tieto zásady a správanie gentlemana majú však jednu základnú podmienku – gentlemanom sa muž môže stať len vtedy, ak pred ním sedí pravá dáma. Jedine so ženou, ktorá je schopná správať sa elegantne a šarmantne, sa dokáže muž premeniť v pravého gentlemana, ktorý ju bude doslova nosiť na rukách.

Photo credit © stefannd.tumblr.com