Otáznik nad vývojom cien komodít

0
1608

ceny komodit

Finančné trhy prinášajú mnoho príležitostí, ktoré obchodníkom umožňujú výber vhodných investičných nástrojov. Nechýbajú medzi nimi ani tradičné komodity ako dlhoročná forma investovania. Tie však aktuálne nezažívajú dobré obdobie a na trhoch panuje úplná neistota. 

S komoditami prichádzajú do styku všetci investori bez ohľadu na to, či do nich investujú alebo nie. Mnohé z nich totiž dokážu ovplyvňovať ďalšie trhy obchodujúce s akciami alebo dlhopismi. A keďže nad ich vývojom visí momentálne veľký otáznik, istá dávka nervozity sa prenáša do celého finančného sveta. Poďme sa bližšie pozrieť na súčasnú situáciu a pokúsme sa pochopiť viaceré prognózy predpovedajúce najbližší vývoj.

 

Ceny ropy a plynu spôsobujú nervozitu

Najväčší otáznik visí nad cenami ropy a zemného plynu, pretože posledný vývoj priniesol výrazný prepad ich hodnoty. Obe suroviny sa dostali k niekoľkoročnému minimu, čo vnáša medzi investorov neistotu. Nervozitu cítiť aj na akciových trhoch, pretože niektoré ťažobné spoločnosti už vyhlásili bankrot a v prípade pretrvávajúceho poklesu cien to zamáva celou globálnou ekonomikou. Vyhliadky do budúcnosti sú neisté, pretože kým jedni predpovedajú obrat, ďalší varujú pred veľkou ropnou a plynovou krízou, pri ktorej klesnú ceny až na dno.

 ceny komodit

Drahé kovy sa zatiaľ nenaštartujú 

Milióny obchodníkov po celom svete dokázalo dlhé roky zarábať na investovaní do drahých kovov. Tie ponúkali odjakživa stabilitu a dostatočný priestor na násobenie výnosov, no rok 2015 ich hodnotou výrazne otriasol, čo sa odrazilo aj na objeme ziskov. Najdramatickejšie sa vyvíja situácia okolo zlata, ktorého hodnota klesla dvojciferným číslom. Ani striebro nemalo lepší rok, no na rozdiel od zlata by sa mohla jeho cena dvihnúť už v lete, keď sa výrazne zvýši výroba solárnych kolektorov využívajúca striebro ako súčasť panelov.

 

Ceny padali aj medzi poľnohospodárskymi plodinami

Obchodníci s kakaom a bavlnou boli minulý rok tými šťastnejší, pretože tieto komodity boli jedny z mála, ktorých cena rástla. Na druhej strane, viacero najobchodovanejších plodín sa prepadlo, čo prinieslo vysoké straty. Problémy zažívali najmä producenti a predajcovia kávy, kukurice alebo sóje, ktorých hodnota klesala dvojcifernými číslami. O niečo „lepšie“ bol na tom cukor a pšenica, no keby v závere roka neprišiel chvíľkový rast, ich cena mohla klesnúť aj o 20%.

3399261_l

Investori sa komoditám otáčajú chrbtom

Pokiaľ budú komodity zaznamenávať podobné mínusové čísla aj tento rok, zníženiu objemu investícií sa trhy nevyhnú. Už minulý rok sa hojný počet obchodníkov preorientoval a svoje vklady vo veľkom presúval do bezpečnejších investícií. Najlepšie to s komoditami nevyzerá ani teraz, aj keď zatiaľ je predčasné robiť závery a predpovedať celoročný vývoj. Nechajme sa prekvapiť reálnym vývojom, ktorý investorom čoskoro odpovie.

Analytici sa aj napriek viere v pozitívny obrat na trhu s komoditami zhodujú na pokračovaní ťažkého obdobia. To môže trvať po väčšinu tohto roka, čo by mohlo negatívne ovplyvňovať celkovú ekonomickú situáciu. Avšak netreba byť skeptikom, pretože trhy reagujú citlivo na rôzne udalosti,  takže kedykoľvek môže nastať obrat a hodnoty začnú prudko stúpať. Dovtedy sa ale investori musia prispôsobiť situácii a trpezlivo sledovať dianie, ktoré aktuálne prináša pokles cien a stagnáciu. Snáď bude tento rok pre komodity lepší a trhy sa vyhnú rovnakým tragickým výsledkom ako tomu bolo vlani.