Obchodníkov priťahujú alternatívne investície

0
2152
etrend.sk
etrend.sk

Akcie, dlhopisy či komodity už obchodníkov začínajú nudiť. Aktuálnym hitom sú alternatívne investície, ktoré dobýjajú finančné trhy.

Možností ako investovať svoj kapitál a skúsiť ho premeniť na maximálne možné výnosy je mnoho. Hlavnú úlohu na trhoch doteraz zohrávali najmä akcie najväčších firiem, dlhopisy či rôzne fondy, ktoré hýbali svetom investícií. Rovnako zaujímavé boli aj meny a komodity, pri ktorých dosahoval mesačný objem vkladov miliardy dolárov. Aj keď tieto finančné nástroje nestrácajú nič zo svojej príťažlivosti, na vrchol záujmu sa postupne dostávajú tzv. alternatívne investície.

 

Bezpečnosť alternatívnych investícií

 Popularita alternatívnych investícií vo svete nerastie náhodou, pretože práve tieto finančné nástroje dokážu ponúknuť vysokú mieru bezpečnosti. Tá je v období chaotických zmien na trhoch dosť vyžadovaná a investori rýchlo pochopili, že práve v alternatíve môžu stabilizovať svoje vklady. Na druhej strane, stále sú určené najmä pre odvážnejších obchodníkov, pretože riziko likvidity dosahuje pomerne dosť vysoké hodnoty.

 

Hitom sú investície do umeleckých diel

Prvé zmienky o nákupoch prestížnych obrazov a sôch zo strany slovenských finančníkov už prišli, no tento model investičnej stratégie je u nás stále ojedinelý. Spôsobené to je viacerými dôvodmi, medzi ktorými hrá hlavnú úlohu slabý záujem o umenie a tým aj jeho nedocenenie. Vo svete je však bežné, že veľkí finančníci si kupujú najdrahšie umelecké diela a robia z nich nielen súčasť svojej zbierky, ale takisto aj vysoký podiel osobného majetku.

 

life.ihned.cz
life.ihned.cz

Zámorskí obchodníci kupujú veterány

Medzi žiadanými investičnými nástrojmi nájdeme aj staré veterány, ktoré sú v súčasnom veku moderných technológií viac-menej iba výstavnými kúskami. Tie milujú najmä finančníci z USA a Kanady, ktorí sa za nich neboja zaplatiť aj niekoľko miliónov. Je takmer isté, že ich hodnota bude stúpať, takže takáto investícia je jednou z najrozumnejších.

 

Investuje sa aj do kvalitného alkoholu

Radový slovenský finančník má sotva skúsenosť s investovaním do alkoholu, no v západnom svete je tento druh obchodovania čoraz populárnejší. Najžiadanejšou formou je kúpa drahých ročníkových koňakov, ktorých hodnota môže údajne iba stúpať. Obľúbené sú tiež aj špeciálne akostné vína, no pri nich je vysoké riziko postupného znehodnotenia investície spôsobeného stratou kvality nápoja.

 

Možno nepotrvá dlho a myslenie slovenských investorov sa výrazne zmení, čo sa už viackrát udialo. Vplyv finančníkov zo západu na naše spektrum obchodníkov je stále vysoký a úmerne s rastúcou globalizáciou ekonomiky bude ešte ďalej narastať. Aj preto sa môžeme expanzie alternatívneho investovania čoskoro dočkať aj v našich končinách a slovenský investor začne vo veľkom nakupovať umelecké predmety, kvalitný alkohol alebo mu v garáži bude parkovať nejaký luxusný veterán.