Nominácie na Oscara 2016: dočká sa diCaprio konečne zlatej sošky?

0
2843

Tento týždeň boli v Beverly Hills vyhlásené nominácie 88. ročníka udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied. V zozname nájdeme pre mňa prinajmenšom nečakané nominácie: Jennifer Lawrence z priemerného snímku Joy či nomináciu Silvestera Stalloneho v kategórii vedľajšia mužská úloha vo filme Creed. Naopak, absolútnym ťahúňom Oscarov bude nepochybne film Revenant (Zmŕtvychvstanie), ktorý získal bezkonkurenčne najviac nominácií – až dvanásť. V tesnom závese za ním podupkáva akčný Mad Max s desiatimi.

1

Nominácie v kategórii Najlepší film:
Spotlight (Sledovačka)
Mad Max: Fury Road (Zbesilá cesta)
The Martian (Marťan)
Revenant (Zmŕtvychvstanie)
The Big Short (Stávka na neistotu)
Room (Izba)
The Bridge of Spies (Most špiónov)
Brooklyn

Myslím, že tohtoročné odovzdávanie cien Akadémie bude najväčšou nočnou morou Leonarda diCapria. Je známe, že po piatich neúspešných nomináciách túži po zlatej soške ako nikto iný. Už to začína pomaly vyzerať tak, že sa ho Akadémia rozhodla vytrvalo ignorovať alebo provokovať. Americký herec sa tentoraz kvôli vysnenej zlatej soške doslova plazil v blate.

Revenant je príbeh založený na pomste: lovec a trapper Hugh Glass prekonáva, v takmer polomŕtvom stave, nástrahy divokej zimnej prírody, aby pomstil smrť svojho syna. Leo, kvôli tejto úlohe, zo seba vyťažil maximum – natáčal v treskúcich mrazoch, spal v telách uhynutých zvierat, požieral surové zvieracie vnútornosti a zápasil s medveďom.

V rozhovore sa vyjadril, že to bolo najnáročnejšie natáčanie v jeho hereckej kariére. Celý štáb bojoval s podchladením a náročnými podmienkami. Už z traileru je evidentné, že pôjde o veľmi naturalisticky spracované dielo. Iňárritu je známy svojimi dlhými zábermi a ani v Revenantovi tomu nebude inak. Každopádne, pár sošiek si film, dúfam, odnesie. Držím palce najmä Leonardovi, ktorému Oscar za najlepšiu mužskú hlavnú úlohu bez debaty patrí.

x2611

Photo credit © imgflip.com

Prekvapením je zaradenie filmu The Big Short (Stávka na neistotu) z brutálneho prostredia Wall Streetu a finančných machinácií. Film je síce natočený nezvyčajnou technikou rozprávania, ale pôsobí na mňa skôr ako dobre vyladený hudobný videoklip, než film hodný Oscarovej nominácie. Film sa oplatí vidieť kvôli (ako vždy) brilantnému výkonu Christiana Balea v úlohe autistického finančníka so skleneným okom, ktorý v kancelárii počúva death metal a má mimoriadny čuch na zarábanie peňazí. 5 nominácií sa mi zdá, v porovnaní s geniálnym Spielbergovým The Bridge od Spies (6 nominácií), priam až neetické číslo.

Milo ma zaskočila nominácia nenápadného, ale o to silnejšieho írsko-kanadského filmu The Room (Izba) o žene a jej synovi, ktorí žijú v jednej izbe a hľadajú východisko, ako sa vyslobodiť z rúk svojho sadistického väzniteľa.

Nominácia Mad Max sa dala očakávať, i keď markantnejšie sa prejavuje v technických kategóriách: kamera, masky, strih. Nevýrazná retro snímka BrooklynSpotlight, film o reportéroch z Boston Globe, ktorí vyšetrujú závažné obvinenia v náboženských inštitúciách, do našich kín len dorazia.

Nominácie v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Bryan Cranston (Trumbo)
Leonardo DiCaprio (Zmŕtvychvstanie)
Michael Fassbender (Steve Jobs)
Eddie Redmayne (Dánske dievča)
Matt Damon (Marťan)

Podľa môjho skromného názoru prebehne najväčší súboj medzi Leonardom diCapriom a Eddiem Redmaynom, ktorý už doma jedného Oscara má – za snímku Teória všetkého o postihnutom vedcovi Stephenovi Hawkingovi. Vo filme Dánske dievča hrá muža túžiaceho po ženskom tele, transvestitu, ktorý podstúpi historicky prvú zmenu pohlavia. Karty by mohol zamiešať pre mňa nepresvedčivý snímok Steve JobsMichaelom Fassbenderom. Akadémia má niekedy potrebu vybrať tých najčudnejších nominantov…

Nominácie v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Sylvester Stallone (Creed)
Mark Rylance (Most špiónov)
Mark Ruffalo (Spotlight)
Christian Bale (Stávka na neistotu)
Tom Hardy (Zmŕtvychvstanie)

Z nostalgie nadržujem Stallonemu za jeho finálnu „rocky rozlúčku“ Creed, ale Christian Bale bol už v spomínanej úlohe finančného analytika neprekonateľne presvedčivý. Bravúrny výkon nie veľmi známeho, ale vynikajúceho divadelného herca Marka Rylanca v Moste špiónov, je však mojím najpravdepodobnejším tipom na víťaza.

Collage
Nominácie v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Brie Larson (Izba)
Saoirse Ronan (Brooklyn)
Cate Blanchett (Carol)
Jennifer Lawrence (Joy)
Charlotte Rampling (45 rokov)
Nominácie v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Rooney Mara (Carol)
Jennifer Jason Leigh (Osem hrozných)
Kate Winslet (Steve Jobs)
Alicia Vikander (Dánske dievča)
Rachel McAdams (Sledovačka)

Nominácie v kategórii Réžia:
George Miller (Mad Max: Zbesilá cesta)
Tom McCarthy (Spotlight)
Alejandro González Iňárritu (Zmŕtvychvstanie)
Lenny Abrahamson (Izba)
Adam McKay (Stávka na neistotu)

Nominácie v kategórii Pôvodný scenár:
Tom McCarthy, Josh Singer (Spotlight)
Meg LeFauve, Josh Cooley, Pete Docter (V hlave)
Ethan Coen, Joel Coen, Matt Charman (Most špiónov)
Alex Garland (Ex Machina)
Jonathan Herman, Andrea Berloff, S. Leigh Savidge, Alan Wenkus (Straight Outta Compton)

Nominácie v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba:
Star Wars: Sila sa prebúdza
8 hrozných
Carol
Most špiónov
Sicario

Nominácie v kategórii Kamera:
Mad Max: Zbesilá cesta
Zmŕtvychvstanie
Carol
Sicario
8 hrozných

Kompletný zoznam kategórií s nominovanými nájdete tu.

160408068_62edb5

Slávnostný ceremoniál sa uskutoční v nedeľu 28. februára 2016. Moderovať ho bude herec a komik Chris Rock. 

Nech už to dopadne akokoľvek, ďakujeme všetkým tvorcom a hercom, že pre nás vytvárajú všetky tie zábavné, desivé, napínavé a krásne filmové diela, pri ktorých máme dovolené snívať a uvoľniť sa…

Photo credit © oscar.go.com