Najobľúbenejšie výšky podpätkov

0
1356

Podpätky – dámy ich milujú, pretože sa vďaka nim dokážu cítiť krásne a sexy. Na druhej strane, aby sme si mohli užiť ich výhody, musíme zároveň pretrpieť ich nevýhody. Nosenie topánok na opätku môže byť bolestivé a nepríjemné. Poradíme vám, aké výšky podpätkov sú najpopulárnejšie, a to najmä vďaka ich pohodliu a všestrannosti.

Aká je pohodlná výška podpätku?

Väčšina z nás podpätky buď miluje alebo nenávidí. Či už ide o vysoké, stredné alebo dokonca nízke podpätky, neexistuje nič medzi tým. Rady ich nosíme, aby sme v práci vyzerali elegantne, na rande boli sexi, či aby sme očarili kamarátky na víkendovom brunchi. Áno, áno, vieme, že existujú ploché topánky aj tenisky, ktoré sú roztomilé a veľmi pohodlné. Niekedy sa ale nič nevyrovná tomu, ako vyzeráte a ako sa cítite, keď si oblečiete šaty a obujete si k nim napríklad čižmy na opätku.

Najpohodlnejšia výška podpätku sa bude líšiť od človeka k človeku a bude primárne závisieť od tvaru vašej nohy, typu obuvi a vašich skúseností s nosením tohto typu topánok. Priemerná výška podpätku je približne 7,5 cm. To spadá do rozsahu stredných opätkov, ktoré zvyčajne merajú 5-7,5 cm. Ide o najklasickejšiu výšku podpätku, vďaka ktorému je tento druh obuvi dostatočne pohodlný aj na celodenné nosenie. Stredný typ opätkov je najpopulárnejšou voľbou dám na celom svete. Najlepšia výška podpätku pre vás ale pokojne môže byť nižšia alebo vyššia ako priemer.

Vyberiete si nízke alebo extrémne vysoké opätky?

Nízke podpätky majú zvyčajne 2,5-5 cm. Na nízkych podpätkoch je opätok dostatočne malý na to, aby vás brušká chodidiel neboleli, aj keď ste celý deň na nohách. Tento druh obuvi je skvelý do práce alebo na dlhšie prechádzky, ktoré si vyžadujú, aby ste vyzerali dobre, a zvládli veľa chodenia zároveň.

Vysoké podpätky majú zvyčajne 7,5-10 cm. Obyčajne sú vyhradené pre elegantné príležitosti, ako sú večierky alebo večery vonku, pretože sa v nich môže chodiť o niečo ťažšie. Ak sú topánky vyššie ako 10 centimetrov, topánky budú mať pravdepodobne v prednej časti platformu, ktorá uľahčuje chôdzu. Pokiaľ s opätkami iba začínate, je dobré skúsiť najskôr nižší opätok a po troche praxe sa prepracovať k vyššiemu alebo k vysokému opätku. Nebojte sa skúšať rôzne štýly topánok a výšky podpätkov tak, aby ste zistili, aká výška vám vyhovuje najviac. Nezabúdajte, že je dôležité starať sa o vaše nohy, preto sa im snažte dopriať odpočinok striedaním rôznych podpätkov.

Ako zmerať výšku podpätku?

Ak máte pár podpätkov, ktoré považujete za obzvlášť pohodlné a chcete si kúpiť ďalšie s rovnakou výškou podpätku, zaobstarajte si meter alebo pravítko a jednoducho zmerajte ich výšku. Začnite s tým, že topánku položíte na rovný povrch. Následne klasickým spôsobom zmerajte opätok od zeme až po miesto, kde sa spája s topánkou. Meraná miera v centimetroch je výška podpätku, ktorý hľadáte.

Nech už je vaša ideálna výška podpätku akákoľvek, perfektné topánky na každú príležitosť nájdete napríklad na CCC. V ich širokom sortimente topánok nájdete topánky s nízky, stredným i s vysokým opätkom, a to bez ohľadu na druh topánok, ktoré hľadáte. Vyskúšajte kvalitné kožené čižmy na opätku, poltopánky, alebo zimnú obuv, ktorá vás zahreje.

Čítajte tiež: