Komu vďačíme za vianočný stromček

0
2736

Vianočný stromček je neodmysliteľná súčasť Vianoc a v súčasnosti ho cez sviatky nájdete v každom kúte sveta. Nebolo to tak odjakživa. Až stredovekí Germáni spravili z vianočného stromčeka tradíciu.

Ihličnaté stromy však skrášľovali obydlia dávno predtým. Už starovekí Číňania, Egypťania a Židia ich považovali za symbol večného života, pretože zostávali zelené počas celého roka. Európania najskôr oživovali svoje obydlia počas zimy ihličnatými vetvičkami, neskôr nosili do príbytkov celé jedličky. Ozdobili ich oblátkami, sviečkami a červenými jablkami, čo malo symbolizovať rajskú záhradu.

Germánski prisťahovalci priniesli túto tradíciu v sedemnástom storočí do Severnej Ameriky. Je zaujímavé, že sa najskôr takmer vôbec neujala. Spopularizovala ju až anglická kráľovná Viktória. Spolu s princom Albertom, manželom nemeckého pôvodu, zdobili vianočný stromček hračkami a sladkosťami. Zvesti o tom sa rýchlo rozšírili a vianočný stromček si napokon osvojili aj ľudia z Anglicka a Severnej Ameriky. Jedlička sa postupne stala hitom na všetkých kontinentoch.

Čítajte tiež:

Chcete sa zbaviť vianočných kilogramov? Vyskúšajte bielkovinovú diétu

5 príspevkov, ktoré v roku 2017 dobyli Instagram

Nová rozprávka V Modrej izbičke spisovateľky Diany Mašlejovej vychádza aj ako audiokniha


Zdroj: http://www.businessinsider.com/why-have-christmas-trees-origin-tradition-origin-2017-12