Tip na knihu: Umenie vojny

1
4884

Jedným z najhodnotnejších diel, ktoré bolo písané už v starších časoch a jeho myšlienky sú dodnes nápomocné je aj kniha Umenie vojny, ktorá dáva strategické, psychologické ale aj filozofické teórie, ktoré človek môže aplikovať dodnes.

IMG_3496
Obsah

Kniha Umenie vojny – sa dotýka takmer všetkých vojenských teórií, akými je stratégia, psychológia, meteorológia, topografia, ale aj politika, ekonómia, história, filozofia…Je to len pár tisíc slov, ale dajú sa aplikovať v modernom svete na všetky stratégie. Dnes sa teórie a myšlienky ‚Umenia vojny‘ využívajú v obchode, v sociálnom manažmente, v riadení zdravotníckych organizácii. A hlavne v politike. Tu ide najmä o umenie zvíťaziť bez použitia jediného výstrelu a straty jediného vojaka. Okupácia bez boja založená na ľsti, manipulácii a úskokoch. Aj o tom je umenie vojny a stratégia boja podľa Sun-c´. Cieľom jeho umenia je však napriek tomu umenie nebojovať a uchovať mier.

Osobné hodnotenie

Kniha nie je až tak dlhá (cca 120 strán), no zato obsahuje množstvo zaujímavých informácií, ktoré sa dajú využiť tak v boji ako aj v živote. Na druhej strane sa kniha veľmi dobre číta, nakoľko je písaná heslovite. Vďaka tomu sa oveľa príjemnejšie „prekladá“.

Táto kniha patrí k jedným z ťažších čítaní, ktoré som kedy čítala. Dielo nepatrí k tým, ktoré človek dokáže „zhltnúť“ na jedno sústo. Taktiež to nie je kniha nad ktorou človek nemusí uvažovať. Obsahuje množstvo myšlienok, ktoré častokrát nepochopíme na prvé prečítanie a preto si samotné myšlienky či citáty treba zapísať a pretransformovať do jazyka, ktorý človek pochopí. Táto transformácia nie je však jednoduchá, a to aj napriek tomu, že je kniha písaná v slovenskom jazyku. Kniha zaručene nepatrí k tým, ktoré si človek prečíta za jeden deň a už sa k nej nevráti. Ako som už spomínala, myšlienky je potrebné niekde zapísať a následne sa im hlbšie venovať. Ak sa samotné myšlienky použijú aj v bežnom živote, dokáže nám pomôcť so zdanlivo neriešiteľným problémom alebo nám poskytne myšlienku, ktorá by nám mohla pomôcť. Čo je na nej najzaujímavejšie je ale to, že píše o vojne a napriek tomu sa Sun C´ snaží udržať mier a vyhrať bez boja.

Sun C´ žil naozaj dávno, no jeho myšlienky sú veľmi hodnotné aj v dnešnom živote.

IMG_3232

Napr. „Na problematickom teréne, daj pozor, aby sa neoneskorovali zadné voje“. Už len samotné prečítanie je náročné, nie to ešte transformovanie do slovenčiny. Ja som tento výrok pochopila tak, že v prípade, keď som na tenkom ľade, mám dávať pozor na každý jeden krok, ktorý plánujem urobiť.

„Ak je terén strmý, predbehni nepriateľa. Obsaď vyvýšeniny a slnečné miesta a počkaj na jeho príchod.“ Táto myšlienky je podľa mňa ešte náročnejšia. Keď som sa nad ňou zamýšľala, napadlo ma takéto vysvetlenie: Ak je situácia, v ktorej si náročná, určite je náročná aj pre tvojho nepriateľa. Preto zo všetkých síl stoj na nohách a nepadni na zem. Práve to ti umožní vyhrať nad ním.

Tieto myšlienky však každý človek môže pochopiť inak, čo je na nej naozaj zaujímavé a čarovné. Práve vďaka tomu dokáže odpovedať na odlišné problémy v rôznych oblastiach života.

Comments are closed.