Kašlite na novoročné predsavzatia, vytvorte si radšej šťastie vo fľaši

0
4978

Nemám v obľube novoročné predsavzatia. Tak, ako väčšina ľudí, som na nich vždy pohorela a cítila som sa po ich nedodržaní ešte horšie, než predtým. Predsavzatia si už dávno nedávam. Ak niečo chcem urobiť, urobím to, bez ohľadu na to, aký rok alebo mesiac práve prebieha. Pre tých, ktorí sa nechcú umárať tyranskými novoročnými zásadami, mám malý tip – pripravte si čo najväčšiu zaváraninovú fľašu a čítajte ďalej…

happiness

Photo credit © tipsofdivorce.com

Každý deň aspoň jedna pozitívna myšlienka, ktorú napíšete na papier a vhodíte do spomínanej fľaše. Načo je to dobré? Na konci roka 2016 ich vysypete a uvedomíte si, že váš rok bol plný úžasných momentov, ľudí a zážitkov. Stačí jeden malý útržok s vašimi šťastnými okamihmi. Denné množstvo myšlienok nie je obmedzené, len nezabudnite pripísať dátum, aby ste sa vo svojich spomienkach nestratili.

V Amerike sa tento trend nazýva „happiness jar“ vo voľnom preklade niečo ako „fľaša šťastia“. Každopádne, je úplne jedno ako to nazvete, hlavná je podstata: tento milý zvyk vás núti skrútiť svoje myslenie k dobrým veciam vo vašom vnútornom mikrosvete.

Čaro tohto rituálu spočíva v jeho absolútnej nenáročnosti – každý deň vám úkon zapisovania zaberie maximálne minútu a navyše si na túto krátku chvíľku zosumarizujete deň a porozmýšľate, čo pekného ste zažili. Navyše sa ukľudníte a denne budete posilňovať svoje pozitívne myslenie.

Zdanlivá maličkosť, ktorá ale prináša prekvapivé výsledky. Naraz si človek začne uvedomovať, že ten deň nebol až taký zlý. Nemusíte vypisovať žiadne heroické výkony, ani superúspešné akcie… Podstata tkvie v niečom inom: hľadať aj v tom najhoršom, svetielko dobrého.

Nakoniec možno prídete nato, že vám urobil dobrú náladu milý neznámy, ktorý s vami prehodil pár slov alebo dobrá kniha, do ktorej ste sa začítali tak, že ste zabudli vystúpiť z električky alebo božská káva, ktorú vám niekto pripravil – jednoducho maličkosti, ktoré máme tendenciu prehliadať. Skúste tieto hrejivé chvíle zachytiť a vyfiltrovať. Vždy, keď si zapíšete milú situáciu, ktorá sa vám stala, zas a znova vo vás bude rásť presvedčenie, že život je prirodzene pekný.

670px-Keep-a-Happiness-Jar-Step-3

Photo credit ©  wikihow.com

Niektorí si radi tento proces skrášľujú, vyberajú rôzne zaujímavo tvarované a sfarbené papieriky, aby sa vo fľaške pekne vynímali alebo si nádobu zdobia. Viete, koho bude tento spôsob hry baviť najviac? Deti. Milujú to! Ak sú ešte maličké a nevedia písať, nech svoju dobrú skúsenosť nakreslia.

Ak máte nutkanie predsa len si nejaké to predsavzatie do Nového roku stanoviť, skúste to s „happiness jar“ – možno dokáže zmeniť pohľad na váš každodenný život. Opisovaním dobrého totiž vyjadrujete svoju vďačnosť. Byť vďačný znamená, vážiť si to, čo zažívame a máme. Navyše, môžete fľašu niekomu blízkemu darovať. Ak by ste si ju chceli fakt „vytuniť“ odporúčam zakúpiť si peknú nádobu, skúste si vybrať napríklad tu.

670px-Keep-a-Happiness-Jar-Step-1

Photo credit ©  wikihow.com

Nasmerujte svoju myseľ na drobné radosti života, zaznamenávajte ich a všetko sa vám bohato vráti.

Začnite hoci aj hneď…