Jedna cigareta ma (ne)zabije…

0
2708

Zapálite si len občas s pocitom, že príležitostná cigareta vám neuškodí? Nová štúdia tvrdí, že zriedkavé fajčenie ohrozuje srdce rovnako ako každodenný zlozvyk. Americkí výskumníci zistili, že medzi „spoločenskými“ a tuhými fajčiarmi nie je rozdiel, pokiaľ ide o riziko vysokého tlaku a cholesterolu.

10704712 - conceptual 3d render the effects of nicotine smoking

Príležitostní fajčiari

Štúdia vychádza zo vzorky 39-tisíc opýtaných. Desať percent z nich sa označilo za príležitostných a sedemnásť percent za tuhých fajčiarov. V oboch skupinách vyšli rovnaké čísla – zhruba 75 percent fajčiarov malo vysoký krvný tlak a 54 percent trápil vysoký cholesterol. Zozbierané dáta poukázali na to, že príležitostní fajčiari sú najčastejšie muži pod štyridsať rokov. Štúdiu publikoval American Journal of Health Promotion.

„Najlepšie robíte, ak nefajčíte vôbec. Dokonca aj fajčenie pri spoločenských príležitostiach je totiž škodlivé pre váš kardiovaskulárny systém,“ tvrdí vedúca štúdie Kate Gawliková z Ohijskej štátnej univerzity.

Jej spolupracovníčka Bernadette Melnyková si myslí, že lekári a zdravotné sestry by mali svojich pacientov upozorniť na riziká občasného fajčenia. „Sú to zarážajúce zistenia. Budú mať veľký význam pre klinickú prax a zdravie ľudí. Dlho vieme, že pravidelné fajčenie je škodlivé a spôsobuje závislosť. O príležitostných fajčiaroch sa však veľmi nehovorí,“ podotkla Melnyková.

Vysoký tlak a cholesterol výraznou mierou prispievajú ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Tie sú štatisticky najväčší svetový „zabijak“.

Čítajte tiež:

7 zlozvykov, ktoré vás zbytočne oberajú o energiu

Mobilné telefóny – cigarety budúcnosti?

Fajčiarom v Čechách od 31. mája odzvonilo

 


Zdroj:http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/03/social-smokers-face-risk-heart-disease-everyday-users-research/