Je meditácia naozaj efektívna – zisťovali sme

0
2231
43315420 – young woman practice yoga meditaion on sunset with ocean view in background

Od Oprah po generálnych riaditeľov obrovských korporácií či vrcholových športovcov, každý z nich zastáva názor, že že meditácia je tajomstvom vedenia šťastného, zdravého a v podstate lepšieho života. Ale čím to je, že keď sa posadíme a skutočne sa o to pokúsime, naša myseľ okamžite odletí k tomu, čo máme na obed, a či táto meditácia naozaj funguje?

Pokiaľ sú medzi vami začiatočníci, ujasnime si jednu vec. Meditácia sa môže praktizovať v mnohých rôznych formách a je pre väčšinu ľudí náročná – najmä na začiatku. Kľúčom k úspechu je nájsť spôsob, ktorý funguje pre vás a robiť to pravidelne. Ale skôr, než sa dostaneme k tomu, ako a prečo, začnime najprv históriou meditácie.

Odkiaľ pochádza meditácia?

Archeológovia v údolí rieky Indus objavili dôkazy o meditácii v umení na stenách, ktoré sa datujú od 5 000 do 3 500 rokov pred nl, uvádza Psychology Today. A hoci sa meditácia praktizovala po celé stáročia v iných častiach sveta, napríklad v Egypte a Číne, na Západe bola popularizovaná až na začiatku 20. storočia.

Za tieto poznatky môžeme poďakovať mnohým výskumníkom, ale predovšetkým Dr. Herbertovi Bensonovi za vedúce priekopnícke štúdie o rôznych zdravotných výhodách meditácie (ako je zníženie tepu a zvýšenie mozgových vĺn, ktoré pomáhajú pri spánku).

Aké rôzne druhy meditácie poznáme?

Aj keď existujú stovky – ak nie tisíce – rôznych foriem meditácie, zameriame sa na niektoré z najčastejšie praktizovaných typov, ktoré by ste mohli poznať:

Láskyplná meditácia, označovaná aj ako Metta meditácia. Táto meditácia využíva slová, obrazy a pocity na vzbudenie láskavosti a priateľstva, ako k sebe, tak aj k ostatným.

Meditácia body scan, alebo progresívna, relaxačná meditácia: sa zameriava na to , aby ste si boli vedomí akýchkoľvek oblastí napätia vo vašom tele a uvolnili ich.

Meditácia všímavosti: Táto forma meditácie sa zameriava na koncept uvedomenia si prítomnosti.

Dychová meditácia: Podobne ako meditácia všímavosti, ale s väčším zameraním na hlboké, pomalé dýchanie (a tým aj utíšenie ďalších myšlienok, ktoré vstupujú do vašej mysle).

Kundalini jóga: Aktívna forma meditácie, ktorá kombinuje dýchanie s pózami jogy na zlepšenie sily a zníženie úzkosti.

Zenová meditácia: Forma meditácie, ktorú budhisti bežne praktizujú, vyžaduje viac disciplíny a zvyčajne ju vedie učiteľ.

Transcendentálna meditácia: Ďalšia pokročilejšia prax, TM vyžaduje určitý čas (20 minút) a je sústredená okolo opakovania špecifickej mantry, ktorú vám dá učiteľ TM.

Ako dlho mám meditovať?

Otázka za milión s prekvapivo priamou odpoveďou. Mali by ste meditovať tak dlho, ako budete potrebovať alebo to zvládnete – najmä keď začínate.

Existujú ľudia, ako napríklad tí, ktorí praktizujú transcendentálnu meditáciu, ktorí prisahajú, že 20 minút každodennej meditácie dokáže zmeniť spôsob akým fungujú vaše mozgové funkcie a potom sú tu ľudia, ktorí zastávajú názor, že 5 minút každé ráno je všetko čo potrebujete.

Stručne povedané, uvedenie presného času, ktorý by ste mali stráviť v kľude, nie je tak dôležité, ako je kultivácia pravidelnej meditačnej praxe.

Ako meditovať?

Neexistuje žiadny špeciálny trik alebo magické miesto na meditáciu (môžete to robiť kedykoľvek a kdekoľvek). V ideálnom prípade chcete relatívne pokojné miesto, kde nebudete príliš rozptyľovaní.

Okrem toho môžete sedieť na stoličke s nohami na podlahe alebo na vankúš s preloženými nohami tak, aby vám to vyhovovalo. (Ak máte fyzickú kondíciu, ktorá sťažuje sedenie na dlhé časové obdobia, je úplne v poriadku ležať aj na chrbte.)

Akonáhle nájdete tu správnu pozíciu, nastavte si časovač na niekoľko minút, podľa toho ako dlho chcete meditovať, alebo si pustite online meditáciu podľa valstného výberu, privrtie oči a zamerajte sa na dýchanie. Kedykoľvek bude vaša myseľ rozptýlená, napríklad myšlienkami na dlhočizný zoznam toho čo musíte ešte urobiť, všimnite si túto myšlienku a priveďte svoje sústredenie opäť na vaše dýchanie. Tento proces opakujte až kým vám nevyprší čas.

Ako často mám meditovať, aby som pocítil rozdiel?

Netreba nad tým priveľmi rozmýšľať. Kľúčová je pravidelnosť. Rovnako ako neočakávate six-pack keď chodíte do posilňovne raz týždenne neuvidíte dlhodobé výsledky ako budete meditovať sporadicky.

Je lepšie držať sa krátkych denných meditácií namiesto niekoľkých dlhých sedení každých pár dní.

Takže meditácia skutočne funguje?

Povedali by sme, že štúdia z posledného desaťročia je sakramentsky presvedčivá. Štúdia z roku 2012 od Johna Hopkinsa ukázala, že praktizovanie meditácie všímavosti znižuje úzkosť, depresiu a bolesť. Ďalšia štúdia vykonaná v tom istom roku na University of Washington ukázala, že meditácia môže pomôcť zvýšiť sústredenosť a produktivitu.

Pokiaľ ide o dlhodobé prínosy, výskum na UCLA ukázal, že účastníci, ktorí meditovali v priemere 20 rokov, mali väčší objem šedej hmoty (ktorý je zodpovedný za spracovanie informácií v mozgu) ako ne-meditujúci. A práve v minulom roku štúdia, ktorú uskutočnili lekári na Univerzite v Southamptone a psychiatri na University College v Londýne, zistila, že zmiernenie úzkosti prostredníctvom meditácie môže znížiť riziko vzniku demencie v neskoršom živote. To sú fakty, ale voľba je vaša.

Čítajte tiež: