Hrady a zámky Slovenska: Bojnický zámok

0
3252

Na mieste, kde dnes stojí krásny zámok s názvom Bojnice, ktorý si v posledných rokoch veľmi obľúbili aj mladomanželia, stál kedysi drevený hrad. Tento krásny zámok bol neskôr prestavaný na kamenný a vďaka šľachetnému Pálffymu stojí dodnes.

História zámku Bojnice

Už za čias kráľa Mateja ľudia vedeli, že voda, ktorá vyviera v tomto okolí je liečivá. Práve preto si túto vodu obľúbilo množstvo ľudí, ktorý prichádzali tak z blízka ako aj z ďaleka. Nakoľko však voda nebola spoplatnená, mohli si ju dopriať tak chudobní ako aj bohatí. Tak starí ako aj mladí. Voda nerozoznávala či ide o muža, ženu, chorého či mladého. Bola dostupná všetkým a všetkých liečila. Takto sa z nej tešilo množstvo ľudí, ktorý ďakovali za zdravie nie len vode, ale aj Bohu.

Hradný pán Paky dlho uvažoval ako by si svoje bohatstvo mohol ešte viac rozšíriť. Premýšľal nad tým dni aj celé noci, a to aj napriek tomu, bol jeho majetok dosť veľký a svoje zlato radšej uchovával ako rozhadzoval. Zlato a peniaze mu však srdce zmenilo na kameň, a tak svoju moc zneužíval na ľuďoch. Nestačilo mu však ani to, že poddaným bral dukáty až dva krát do roka. Jedného dňa sa však prebudil s veľmi zaujímavým nápadom ako by mohol svoje zlato ešte zväčšiť. Rozhodol sa, že spoplatní aj liečivú vodu, ktorú má každý deň pod očami. Okolo liečivých vôd dal preto postaviť obrovský múr. Kto sa chcel okúpať, musel platiť. Chudobní ľudia preto choreli a tí bohatí si vodu mohli ďalej užívať. Čo však Pakyho zaujímalo najviacej bolo to, že sa počet dukátov v pokladnici neustále zväčšoval.

Jedného dňa Paky spozoroval chorého mládenca ako sa snaží preliezť cez hradné múry priamo k vode. Okamžite ho začal vyháňať, na čo ho mládenec začal preklínať. Želal mu, aby sa jeho dukáty premenili na kopy kameňov. Ten sa rozhneval a dolámal mu palicu o ktorú sa celú dobu opieral. Ako chlapec padol na zem, spod zeme vystrekla liečivá voda a celého chlapca zaplavila. Trvalo to len zopár sekúnd a chorý mládenec sa opäť dokázal postaviť na vlastné nohy. Okamžite to utekal povedať všetkým chudobným, ktorí si túto neplatenú vodu mohli dovoliť. Prameň vody postupne silnel a na tomto mieste sa postupne vytváral nový liečivý prameň. Ten Pakyho však postupne slabol. Napokon Pakyho liečivá voda úplne vymizla a tá, ktorú objavil neutíchala. Miestny ľudia si preto hovorili, že ho Boh potrestal za svoju lakomosť a skúposť. Paky sa celý rozzúrený preto išiel pokochať aspoň zlatom, ktoré mu ostalo. Keď však otvoril truhlicu, našiel tam iba hromadu kameňov.

Čítajte tiež:

Ĺad a plátok citrónu v drinku vám môžu spôsobiť problémy

16 krokov k tomu, aby vás ľudia mali radi

5 faktov o káve, o ktorých ste pravdepodobne netušili