Futbalovým fanúšikom predstavili top štadióny roku 2015

0
4213

Futbalové štadióny

Hrať kvalitný futbal na nespôsobilých štadiónoch je takmer nemožné. Aj preto sa architekti, investori a stavebníci spájajú s cieľom postaviť nové a moderné arény, ktoré vytvoria ideálne podmienky na odohratie vrcholových zápasov.

Výstavba nových futbalových stánkov nie je veľkou vecou len pre šport, pretože táto práca je oceneniahodná aj v oblasti stavebníctva a architektúry. Takmer vždy sa jedná o investíciu vo výške niekoľkých desiatok miliónov, ktorá sa realizuje aj pár rokov. Vzhľadom na to hodnotia prestíž nových štadiónov viaceré inštitúcie a organizujú sa mnohé ankety, v ktorých sa môžu fanúšikovia vyjadriť. S niečím podobným prišiel slávny internetový portál StadiumDB.com, ktorý nedávno zverejnil zoznam najlepších štadiónov minulého roka.

Víťaza vyberali odborníci aj verejnosť

Do nominácie najlepších futbalových stánkov minulého roku sa dostalo celkom 22 štadiónov. Výber kandidátov mal isté podmienky, medzi ktorými bolo ukončenie výstavby v roku 2015, kapacita presahujúca 10 000 miest a jeden uskutočnený zápas vrátane diváckej kulisy. Medzi štadiónmi mohli byť úplne nové aj rekonštruované arény, ktoré bojovali o víťazstvo v radoch odbornej poroty z architektonických kruhov a pomyselnej ceny verejnosti, ktorá si vyberala víťaza prostredníctvom virtuálneho hlasovania.

Futbalové štadióny 2

Najviac upútali štadióny z Bordeaux a Guadalupe

Blížiace sa majstrovstvá Európy majú čo ponúknuť minimálne po stránke kvalitných hracích plôch, čoho dôkazom je aj Matmut Atlantique postavený vo francúzskom Bordeaux. Tomu udelila porota najvyššiu známku 10 ako jedinému, pričom rozhodoval dizajn a celková úroveň vybavenia. Hneď za ním sa ocitol Estadio BBVA Bancomer z mexického Guadalupe, ktorý však predbehol francúzskeho konkurenta v hlasovaní verejnosti. Vedúca dvojica sa v duchu fair-play podelila o víťazstvo a stala sa najlepšími štadiónmi predošlého roka.

Moderné štadióny vyrástli aj v Číne, USA a Azerbajdžane

Spomedzi 15 zúčastnených krajín sa medzi štáty s najlepšími arénami dostala aj Čína, v ktorej otvorili hneď niekoľko top štadiónov. Haixia Olympic Center Stadium a Zhanjiang Olympic Center Stadium sa dokonca umiestnili vo vedúcej desiatke. V tej si našli miesto aj nové arény zo San Jose a azerbajdžanského Baku, kde postavili vôbec jedno z najlepších ihrísk v regióne okolo Kaukazu. Desiatky miliónov do realizácie štadiónov sa investovalo v Čile, ktoré začalo po posledných majstrovstvách sveta v neďalekej Brazílii žiť futbalom ešte viac.

Futbalové štadióny 3

Medzi hodnotenými aj trnavská City Arena   

Slovensko má s kvalitou futbalových stánkov problémy dlhodobo, no minuloročné otvorenie trnavskej City Areny prinieslo snahe o zlepšenie situácie poriadnu vzpruhu. Moderná aréna spĺňajúca kritéria UEFA a FIFA je zárukou, že klubový aj reprezentačný futbal môže rátať so štadiónom na úrovni, ktorý poskytne komfort hráčom aj fanúšikom. Povzbudzujúcou správou je, že táto aréna sa zaradila do zoznamu top štadiónov a aj keď sa nedostala do prvej desiatky, už len samotná účasť medzi najlepšími dvíha kredit slovenského futbalu.