Dokedy vydrží rekordné zdražovanie nehnuteľností v Dubaji ?

0
1800

nehnutelnosti v dubaji

V súčasnosti by sme napočítali desiatky krajín, ktorých realitný trh sa zmieta v problémoch spojených so stagnáciou. Inde majú opačný problém a v dôsledku prehnaného rastu im hrozí pád. Svoje o tom vedia v Dubaji, kde už aj optimisti prognózujú prehriatie a následný kolaps. 

O rýchlom nafukovaní realitnej bubliny sa momentálne nemôže hovoriť nikde tak intenzívne ako v Dubaji. Nebezpečenstvo prehriatia tamojšieho trhu predpovedajú špecialisti z rôznych krajín, ktorí majú na rozdiel od dubajských kolegov nezávislý pohľad na situáciu. Ich signály sa spájajú s výstrahou pred enormne nezdravým tempom zdražovania, ktoré môže čoskoro priniesť dramatický zvrat. Otázne je, koľko ešte môže rekordný rast vydržať a či sa vôbec dá prasknutiu realitnej bubliny predísť.

 

Dubajský realitný trh dobyl celý svet

Región, ktorý bol ešte pred niekoľkými desaťročiami pre svet nezaujímavý, je dnes jedným z lídrov v rebríčku realitných veľmocí. Dôvod super rýchleho rozvoja poznáme všetci, veď Dubaj nie je jediným mestom, ktorého modernizácia bola financovaná vďaka zásobám ropy. To sa samozrejme podpísalo aj na napredovaní realitného trhu, ktorý začal rásť už dávnejšie, no v súčasnosti si drží vrcholové tempo, ktoré ho robí jednoznačným lídrom vo viacerých štatistikách, pričom náskok pred konkurenciou je viac ako priepastný.

nehnutelnosti v dubaji

Rekordný rast realitného trhu pretrváva

Ak európski analytici varujú krajiny ako Švédsko alebo Švajčiarsko pred 15 až 20% tempom rastu, ktorý trvá pár rokov, čo potom hrozí realitnému trhu pri Perzskom zálive? Zdražovanie o viac ako 20% nie je nič nezvyčajné a opakuje sa niekoľko rokov v rade. V istých mesiacoch minulého roka sa dokonca dostalo na úroveň okolo 30%, čím potvrdilo nebezpečný extrém. Čo je pre vývoj okolo nehnuteľností najrizikovejšie, nerastie len hodnota bytov. Ceny stúpli aj pri kanceláriách a nákupných centrách, čo samozrejme viedlo aj k zdražovaniu pozemkov.

 

Vysoký dopyt tlačí na ďalšie zdražovanie

Očakávať výrazné spomalenie rastu v najbližšom období by bolo zbytočné, pretože aktuálny vývoj v Dubaji zastaví iba nejaký pád. Na ceny netlačí len dopyt domácich, ktorí žiadajú nové luxusné nehnuteľnosti. V hre je najmä záujem zahraničných investorov, ktorí dobre vedia, že investícia do tamojších realít je maximálne výhodná. Aj teraz sa pripravujú viaceré projekty, ktoré opäť podporia zdražovanie, takže obdobie prasknutia bubliny bude stále viac na dosah.

 

Znie to síce dosť nezvyčajne, no aj pozitívny vývoj môže mať v prípade prechodu do extrému nepriaznivý dopad. Práve dubajský realitný trh je jedným z najlepších príkladov toho, ako sa môže vytúžený rast trhu zvrtnúť do rizika a priniesť prognózy plné negatív. Situácia v jednom z epicentier globálneho realitného trhu je na hrane a svet bude s napätím očakávať, čo nové sa v slávnom meste pri Perzskom zálive udeje.