Čo sa skrýva za záujmom milionárov o filantropiu?

0
2735

milionári

Vysmiate tváre, vrúcny pohľad a veľkorysý postoj. Aj takto nám médiá zobrazujú najbohatších ľudí planéty, ktorí prepadli filantropii. Je však za týmto dobročinným konaním naozaj pomoc a šľachetné srdce alebo ide o rafinovanú finančnú machináciu?

Za filantropa môžeme považovať každého obchodníka, ktorý sa dostal k bohatstvu a teraz sa o neho neváha deliť. Využíva na to rôzne formy finančnej podpory, ktorej výsledok je nejaká dobročinná aktivita sponzorovaná práve filantropom. Táto súčasť životného štýlu bohatých k nám prišla zo zámoria, kde boli miestni miliardári vždy pod paľbou kritiky a tak sa rozhodli pomáhať. No práve tu prichádza na rad špekulácia, či je za takýmto zámerom skutočná ochota pomôcť.

 

Milionári podporujú dobročinné projekty  

Ak aspoň trochu sledujeme dianie okolo najbohatších ľudí sveta, mali by sme vedieť, že ich život nie je len o zarábaní, ale takisto o sponzorstve a podpore dobročinných projektov. Nech je motív filantropov akýkoľvek, bez ich pomoci by nestálo mnoho známych škôl, neprebehlo by mnoho vedeckých výskumov a nevzniklo by toľko umeleckých diel. Z tohto uhla pohľadu je záľuba väčšiny milionárov vítaná a verejnosť by ju mala podporovať.

 

Filantropov vo svete pribúda

Medzi rešpektovaných filantropov nepatria len lídri rebríčka najbohatších a do tejto skupiny sa radia desiatky ďalších menej majetných obchodníkov. Ich počet začal stúpať v posledných desaťročiach, pretože materiálna stránka života sa zlepšuje a s tým rastie počet bohatých, ktorí chcú vynaložiť časť svojho majetku na rôzne dobročinné účely. Najväčšie sumy na tieto účely však logicky míňajú tí najbohatší, ktorí si môžu dovoliť riadiť nadácie a benefičné spolky.

600

Najznámejší a najštedrejší filantropi

Bill Gates – Aktuálne najbohatší muž planéty je skvelým príkladom ako sa o majetok deliť. Gates je totiž vo financovaní dobročinných účelov maximálne aktívny a spolu s manželkou pomohol pri viacerých nákladných projektoch od kultúry po medicínu.

 

Warren Buffet – Buffetovi je podobne ako Gatesovi táto záľuba blízka, takže patrí k ďalším zo zoznamu najbohatších, ktorí sa neboja podporovať charitatívne organizácie. Pod taktovkou jeho financií sa vybudovalo aj niekoľko kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií v USA.

 

Rockefeller, Astor, Rothschild – Známe mená amerického finančného sveta patrili k prvým veľkým filantropom, ktorí podporovali rôzne dobročinné projekty. V prípade všetkých troch išlo o obchodníkov, ktorých podnikanie sprevádzali škandály a obvinenia z nekalých praktík, takže filantropia mohla zohrávať význam pri očisťovaní poškvrneného mena.

 

Je skutočným cieľom finančníkov pomoc?

Každý boháč má celé davy neprajníkov, ktorí zo závisti vymýšľajú rôzne intrigy a snažia sa pošpiniť jeho obraz. Aj filantropia je mnohými kritizovaná, vraj ide o prepieranie peňazí či cielený marketing, ktorým sa navyše šetrí na daniach. Neprajnosť a závisť sa síce podporovať nemá, no na týchto hypotézach bude niečo pravdivé, pretože viacerým finančníkom nevyšla snaha o zamaskovanie podvodu riadeného pomocou filantropie. Samozrejme nie všetci sú podvodníci, pretože milionár nemusí byť automaticky chamtivý. Predsa len, viac je tých, ktorí počas procesu bohatnutia dozrievajú na šľachetných a empatických ľudí ochotných pomáhať.