Cena bytov v Bratislave postupne rastie. Zvážte kúpu pokiaľ sú dostupné

0
2999

byty v bratislave

Najväčší, najdynamickejší a najrýchlejšie sa rozvíjajúci. Aj takýmito prívlastkami býva často označovaný bratislavský trh, ktorý už tradične udáva tempo vývoja slovenských realít. Obzvlášť to platí, ak ide o byty, ktorých predaj zohráva na trhu v hlavnom meste a jeho okolí kľúčovú úlohu.

Situácia okolo bytov v Bratislave je v posledných mesiacoch viac ako zaujímavá a aktuálny vývoj prináša celkom dobré správy. Ceny postupne rastú, ponuka sa rozširuje a čísla dopytu zaznamenávajú nové rekordy. To vedie trh v celom regióne k oživeniu, ktoré je po dlhšom pokrízovom období určite vítané. Nás momentálne zaujíma najmä stúpajúca hodnota bytov, ktorá vykazuje slušné čísla a účastníkov trhu stavia do novej pozície.

 

Za byt v Bratislave si priplatíme

Už na jeseň minulého roka nás odborníci upozorňovali na rýchle zdražovanie bytov v hlavnom meste. Často sme sa stretávali s názormi, že prvý polrok 2016 bude možno posledná možnosť, ako kúpiť byt za nízku cenu a v druhej časti roka si poriadne priplatíme. Aktuálny vývoj však ukazuje, že ceny bytov sú už teraz podstatne vyššie a v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nás kúpa vyjde viac aj o 5 000 až 10 000€.

 

Vlani rástla cena bytov aj o 10%

Tohtoročný dynamický rast cien nie je nič nové a záujemcovia o nové bývanie v Bratislave sa s drahšími bytmi stretli aj vlani. Analytici potvrdzovali slušné tempo rastu počas celého roka a úroveň zdražovania sa v medziročných porovnaniach pohybovala bežne nad hranicou 5%. Výnimkou nebolo ani 10%-né zrýchlenie zdražovania, ktoré prebiehalo v tých najlukratívnejších lokalitách. Aj to bolo prípravou na tohtoročný rast cien, ktorý začína naberať na obrátkach čoraz viac.

byty v bratislave

Novostavby hlásia rekordný predaj

Vzhľadom na vysoký dopyt po bývaní v hlavnom meste je záujem o všetky typy bytov, no stredobodom pozornosti sú predsa len novostavby. Tie sa vypredávajú v rekordne rýchlom čase bez ohľadu na ich vyššiu cenu. Novým fenoménom je tzv. predaj z papiera, pri ktorom si záujemca kúpi byt ešte pred realizáciou projektu. Aj to svedčí o extrémne veľkom dopyte po bytoch, ktorých ponuka nestíha dobiehať dopyt aj napriek zvýšenej aktivite developerov.

 

Reality zdražujú po celom Slovensku

Oživenie trhu v podobe rastúcich cien sa netýka len v Bratislavy a v medziročnom porovnaní nájdeme mnoho lokalít s výrazným zdražovaním. Aj keď najviac sa po celom Slovensku hýbe hodnota bytov, nárast cien zaznamenávajú aj iné typy nehnuteľností. Slušné čísla prichádzajú z Košíc a Trnavy, pričom v niektorých mesiacoch sa blížia na úroveň rastu v Bratislave. Silná sa momentálne ukazuje aj Nitra, v ktorej idú ceny nahor v súvislosti s príchodom automobilky Jaguar.

 

Realitný trh v hlavnom meste pridáva do tempa stále viac a aktuálne ukazovatele potvrdzujú veľmi dobré obdobie. Byty v Bratislave zdražujú o niekoľko percent a tento trend bude ďalej pokračovať. Pokiaľ sa chystáte na kúpu, potom môže byť aktuálne obdobie jedna z najlepších možností ako nájsť relatívne nízku cenu. Pri výbere bytu želáme veľa šťastia a úspešnú voľbu.