Vedeli ste? Slepúch v skutočnosti nie je had a vidí dobre

0
22070

Slepúch lámavýSlepúch je veľmi rozšírený druh plaza, hnedý, sivý až sivočierny pomalý „had“. Je pomerne veľmi plachý, živý sa hmyzom a je neškodný. Rozšírený najmä v horských a podhorských oblastiach obýva celú Európu a Malú Áziu. Napriek tomu že vyzerá úplne ako had, hadom nie je. V skutočnosti ide o jaštericu, ktorá má však zakrpatené nohy. Na rozdiel od hada je kostra slepúcha totiž iná a obsahuje náznaky zakrpatených končatín. Poznáme ho pod názvom púch obyčajný, alebo slepúch lámavý.

Slepúch nie je slepý
Druhým prekvapivým faktom je jeho názov. Napriek tomu, že sa volá slepúch, v skutočnosti nemá žiadne problém so zrakom. Vidí rovnako tak ako vidia jašterice, jeho blízke príbuzné.

Hrozí mu vyhynutie
Napriek dobrému zraku a prospešnosti v prírode sa stretáva s nepochopením a zabíjaním ľuďmi. Jeho počet neustále klesá a kým pred 60 rokmi bol pomerne častý, lokálne dokonca najčastejším plazom, v súčasnosti je stretnúť ho vo voľnej prírode pomerne náročné. Najideálnejšie miesta sú hornatý terén s kameňmi, vysokou trávou a dostatkom výskytu rôzneho hmyzu.

zdroj foto a viac info o jeho prínose: Hobbyportal.sk