Slávna až hlúpa otázka: Čo bolo skôr? Sliepka, alebo vajce?

0
3741

hydinaKaždý sa aspoň raz stretol s dávnou otázkou, ktorú kladú prevažne filozofovia a filozoficky naladení jednotlivci. Čo bolo skôr? Vajce, alebo sliepka? K tejto otázke existujú dve odpovede a na ne dve reakcie, ktoré vždy vyvrátia vašu prvú odpoveď. Ak odpoviete, že pred sliepkou bolo vajce, dostanete ako reakciu otázku „A kto to vajce zniesol?“ a ak odpovedáte že sliepka, odpoveďou je otázka „A z čoho sa vyliahla sliepka?“. Otázka sa dá považovať za hlúpu, aj keď má skrytý zmysel a použijú ju zložitejšie uvažujúci ľudia, alebo naopak tí veľmi jednoduchí. Skutočná odpoveď, ktorú môžete pri položení tejto otázky dať a trvať na nej, existuje a odpoviete pravdivo.

Vajce bolo skôr
Pred viac ako 800 miliónmi rokov sa objavili formy vajíčok rôznych organizmov a o pár ďalších miliónov rokov sa stretávame s vajíčkami aj pri prvých plazoch. Rozmnožovanie pomocou delenia buniek už nebolo „v móde“. Pred viac ako 200 miliónmi rokov sa objavili druhy podobné na dnešné korytnačky, ktoré sú vlastne preživšími dinosaurami a tie predsa znášajú vajcia celé milióny rokov bez zmeny aj dnes. Dinosaury rôznych veľkostí od svojich počiatkov znášali vajcia a znášajú ich dodnes. Z vajec sa rodia viaceré druhy rýb, vodných živočíchov, dokonca aj samostatné živočíšne druhy vyvíjajúce sa na osamotenom kontinente Austrália. Sliepka sa vyvinula v Thajsku pred pár tisíc rokmi z vtákov, ktoré žili ako divé v lesoch a mali pri domestifikácii výborné vlastnosti v rámci rozmnožovania, chovu aj využiteľnosti. Rozdiel medzi existenciou vajec a prvých sliepok je teda v stovkách miliónov rokov.

Jeden šok na záver – vtáky sú vylepšené dinosaury
Moderná veda už vie, čo mnohí len tušili. Perie je forma šupín, ktoré získalo iné vlastnosti vďaka dlhodobej evolúcií. Vtáky sú vlastne dinosaury a medzištádiá medzi plazmy a súčasnými vtákmi to dokazujú. Otázniky do čias, kedy to ešte nebolo isté, priniesol najmä nález Archeopteryxa a neskôr rôznych druhov, ktoré niesli prvky plazov aj vtákov súčasne. Nuž a práve to bolo bodkou za názorom, že je tomu tak. Vtákom s pierkami sa podarilo vďaka evolúcií získať výnimočné vlastnosti, ovládli vzduch a mohli tak lepšie unikať predátorom. Zaujímavosťou je, že tučniaky dlho považovali za vtáky, ktoré o perie prišli jeho zakrpatením a stvrdnutím. Pravdou však môže byť aj fakt, že ich perie perím ešte nikdy nebolo a vyvíja sa neustále celkom svojou vlastnou cestou, inou než pri klasických vtákoch.